Krukväxter Krukväxternas historia

Mormorsväxter – Dr Westerlund/rosengeranium

Latinskt namn: Pelargonium Graveolens

Dr Westerlund eller rosengeranium är en riktig klassiker som jag skrivit om rätt ofta här i bloggen. Det är en av sex krukväxter som fått märkningen Grönt kulturarv och anses extra bevaransvärd.

Historien bakom växten

Rosengeranium sticklingar

I dag är växten mest känd som Dr Westerlund eller Dr Westerlunds hälsoblomma i Sverige, men växten har en längre historia i Sverige än tillbaka till den tid Dr Ernst Westerlund levde på 1800-talets slut och 1900-talets början. Den kom till Sverige så tidigt som under 1700-talets slut och gick då under namnet Rosengeranium, den blev vanlig som krukväxt under 1800-talets början.

Rosengeranium finns sällan med i gamla prislistor från handelsträdgårdar, men har ändå stått i mångas fönster. Det betyder att den spridits genom sticklingar från person till person. Dr Westerlund producerar generöst med skott, så det är inte svårt att förstå den stora spridningen.

Som du säkert vet så passar Dr Westerlund otroligt bra för allehanda uppstamningsprojekt och det är inget nytt påfund, redan under 1800-talets början var det vanligt att den stammades upp som ett litet träd.

Dr Ernst Westerlund och rosengeraniums andra storhetstid

Genom Dr Ernst Westerlund blev rosengeranium mycket populär och fick stor spridning bland allmänheten.

Ernst Westerlund levde mellan 1839-1924 och blev under sin livstid en mycket känd läkare som tog sig an patienter som andra läkare hade misslyckats med. Det handlade framförallt om så kallade “nervpatienter” med olika psykiska åkommor. I behandlingen rekommenderades patienterna ha rosengeranium i sina sovrumsfönster. Den friska doften ansågs hälsosam och rogivande. På så vis fick växten det folkliga namnet som lever kvar än idag: Dr Westerlunds hälsoblomma.

Växtens senare historia

Mormorsväxter dr westerlund

I Vivi Täckholms bok Hemmet blommar från 1943 benämner hon rosengeranium som “gammaldags blommor som fordomdags voro mycket populärare än nu”, vilket ger en fingervisning om att växten var lite av en otrendig tantblomma redan i mitten av 1900-talet. Det är egentligen först nu, i början av 2000-talet, som Dr Westerlund fått ett uppsving igen. Den kan fortfarande vara ganska svår att få tag på i växthandeln och sprids, precis som förr, främst genom sticklingar.

Skötselråd och andra fix och trix

uppstammad dr westerlund rosengeranium

Dr Westerlund är en tacksam växt att ha där hemma. Den är både lättskött och går att göra olika växttrix med. Den är fin både som buskig stor planta och som stramt uppstammat träd. Vill du stamma upp så hittar du guider jag gjort över det här och här.

Dr Westerlund rosengeranium
Dr Westerlund på steroider? Ja det kan man nog säga, den här plantan har fått rejält med gödning!

Vill du istället ha en buskig planta så klipper du ned den i ett tidigt skede så att den börjar grena sig. Principen är densamma som den jag beskrivit här med Palettblad.

Du behöver inte ställa undan din Dr Westerlund under vintern som brukar rekommenderas för andra pelargoner. Visserligen kan den bli lite risig och trist, men den kommer igen med vårljuset. Vill du att plantan ska få en nystart kan du klippa ned den om hösten.

kulturväxter rosengeranium

Det är ganska ovanligt att Dr Westerlund blommar, för att göra det behöver den ha en liten köldknäpp för att sätta igång och bilda knopp. Mer om det kan du läsa i det här inlägget.

När det gäller skötsel är det inga konstigheter. Placera ljust, men undvik stark södersol. Ge den näring under sommarhalvåret så kommer den att svara med att växa rejält.

Under sommaren trivs den oerhört bra utomhus, grenarna växer sig kraftiga på ett helt annat sätt än på fönsterbrädan.

Här kan du läsa fler artiklar om växter med historia:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

1 kommentar

  1. Lotta Lee Loocrona säger:

    Ja tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *