Inredning

Mina favoritkrukor

Jag är rätt petig med blomkrukor. De måste harmoniera med växterna och det får inte bli för rörigt i fönstren. Oftast väljer jag neutrala krukor på fönsterbrädan för att skapa lugn och låta växterna framträda i all sin prakt. Men på enskilda ställen kan jag ha en växt i en häftig kruka som ett slags solitär skulptur.

Lerkrukor med dräneringshål

Mina favoritkrukor från Bergs Potter. Blir bara finare och finare med åren.

Jag väljer oftast lerkrukor med dräneringshål i botten. Eftersom de andas och tar hand om överskottsvatten är det liten risk för övervattning.

Vanliga terakottakrukor i min sommarstuga, köpta lite här och där.

Favoritkrukorna kommer från Bergs Potter, men jag tycker nästan lika mycket om vanliga enkla terakottakrukor. Allra finast är de när de fått härlig patina genom åratals användande.

Gränsfors krukor är svensktillverkade klassiker som jag tycker är lite extra fina. Krukorna kännetecknas av sin tunna kant upptill. De har tillverkats sedan slutet av 1800-talet i Gränsfors, Hälsingland. De brukar finnas i en hel del växtaffärer. Visst bör man stödja svenskt hantverk?

Gamla krukor/retrokrukor

Prickig kruka från Nittsjö keramik med doftpelargonen Marias blomma

De klassiska prickiga krukorna från Nittsjö keramik har jag jagat på loppis under flera år. Jag har fått ihop några stycken i olika storlekar. Jag gillar den smäckra formen i kombination med de lekfulla prickarna. Så fint att kombinera till en gammal klassisk växt. Till min glädje har jag nu sett att dessa krukor finns i nyproduktion hos Nittsjö. Kul!

De här vackra gröna krukorna är tillverkade av Göteborgs porslinsfabrik i början på 1900-talet. Har du tur kan du dyka på någon på Tradera, men räkna med att de drar iväg i pris.

Jag tror förövrigt att det är den krukan som står på bordet i den här bilden från 1926. Det är inte utan att man skulle vilja se bilden i färg!

Många av retrokrukorna man kan hitta är glaserade. Det betyder att de håller fukten lite mer än en vanlig lerkruka, vilket kan vara bra att tänka på vid vattningen.

Ytterkrukor

Generellt är jag inte jätteförtjust i ytterkrukor eftersom det förutsätter att man har en innerkruka i plast. Det är så lätt att övervattna. Men för vissa törstiga växter är det där med plastkruka inte så dumt, de håller ju fukten så mycket bättre.

Dessutom finns det en del riktigt tjusiga ytterkrukor, som den här från Wikholm form som faktiskt är som en riktig skulptur. I krukan en planta “Plättar i luften” vilket är en perfekt växt att ha i plastkruka eftersom den inte får torka ut.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *