Odla

Just nu på odlingsfronten!

Just nu kretsar det mesta kring odling för mig. Det är det första jag tänker på när jag slår upp ögonen på morgonen och det sista innan jag släcker lampan på kvällen.

Eftersom vi inte bestämt oss för att göra någon längre resa i sommar är planen att gå all in när det gäller odlandet. Det gäller att passa på när jag har möjlighet att vara på hemmaplan och dadda med växterna!

Det gör att odlingshyllorna i detta nu svämmar över av småplantor! I år har jag utökat förodlingsytan med hyllor och växtbelysning ute i ett förråd på tomten. Det fina med detta förråd är att det är varmbonat och att jag kan ställa in elementen på en idealisk förodlingstemperatur om 16-18 grader.

Att använda konsollhyllor som enkelt går att höja och sänka är mitt bästa hack. Just den här varianten är dessutom idealisk för att bara tvinna en ståltråd och hänga belysningen i. Belysningen från Nelson Garden går att seriekoppla så att tre lysrör hänger ihop med samma adapter. Det har jag kunnat utnyttja till max på denna yta.

Ett par av mina trädgårdsland i stan den 21 april – Inlandsisen drar sig sakta tillbaka 😅

Den här vintern har varit ovanligt snörik här uppe så det ligger ännu en del snö kvar där solens strålar inte når så bra. Men sakta men säkert träder trädgårdslanden fram. Jag lägger över fiberduk för att jorden ska värmas upp lite snabbare. Landet längst hitåt grävde jag i höstas, så det ska tas i bruk detta år (ska bli årets kålodling). Varje höst utökar jag med ett nytt land, så snart är hela gräsmattan ersatt av grönsaksodling!

Pallkragarna till höger använder jag som kompost och växlar vartannat år. I fjolårets kompost ska jag odla squash detta år. Till hösten kommer den vara helt nedbruten och gå fint att sprida ut i landen.

Sommarstugan – skissat på en bild från i höstas med Apple-penna.

Jag odlar inte bara i stan utan även i vår sommarstuga som ligger ca 45 minuters bilfärd bort. Där har jag bestämt mig för att bli en zonknäckare. Jag ska utmana odlingszonen och ge mig på det som anses vara omöjligt. Stugan ligger i zon 7 på gränsen till zon 8 och jag misstänker att många tänker att det knappt går att odla där. Men det gör det med besked!

På baksidan av huset, där mina odlingar är placerade, är det ett mycket gynnsamt mikroklimat. Det blir otroligt varmt och nästan helt vindstilla där. Förra året hade jag amplar (hemknutna förstås!) med gurka där och de sprutade fram små delikata gurkor, så i år ska jag ta det så långt det bara är möjligt. Förutom det självklara – tomat – så ska jag testa aubergine och paprika i krukor längs väggen.

Sommarstugan – skissat på en bild från i höstas med Apple-penna

I sommarstugan har jag även planerat att fläta en ny plockrabatt med sommarblommor. Förra året blev jag ju minst sagt besatt av att fläta saker av sly. Jag flätade en kompost, en kant runt raberberplantorna och en kant runt mitt lilla potatisland. Den nya plockrabatten kommer att bli magisk! Jag ska fylla den med lejongap, jätteverbena, aster och annat smått och gott. Jag ser så otroligt mycket fram emot den här sommaren!

Till sist vill jag tipsa om min guru när det gäller odling utan att gräva – Charles Dowding. Här hittar du honom på Pinterest och här är hans Youtubekanal.

Ha det gott! /Bodil

Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *