Gör det själv och andra tips och trix

DIY – Superenkel ampel!

Är det något en riktig växtnörd upplever så är det att man aldrig kan ha för mycket plats för växter. Och att använda amplar utökar utrymmet för växter markant. Här kommer tips på en superenkel ampel du kan knyta ihop själv!

Så här gör du ampeln

Använd dig av ett kraftigt snöre. Det finns särskilda makramésnören att köpa, men det fungerar med vilka snören som helst bara de är kraftiga och starka.

Jag har använt mig av av kakelsnöre som blev över från vår köksrenovering.

Klipp till 4 stycken ungefär 3 meter långa snören. Vik dem på hälften och knyt en ögla där i mitten. Sträck till ordentligt. Det är den öglan som blir själva upphängningsanorningen.

Lägg ihop snörena två och två. Det här momentet går enklast om du sätter öglan på till exempel ett dörrhandtag så att du kan sträcka ampeln ordentligt. Gör en knut på snörena och sträck till. Var noga med att alla knutar hamnar på samma höjd.

Nästa moment är att knyta en knut ett steg längre ned. 10 cm nedanför den övre knuten brukar vara lagom. Lägg ihop en tåt från vardera knut. Knyt och dra till ordentligt.

Det sista momentet är att du drar ihop alla trådar i botten till en knut. Du kan knyta ett snöre hårt runt snörknippet men du kan också göra en knut av alla trådarna, precis som du gjorde i första momentet med öglan. Jämna till tofsen nedtill med en sax.

Nu har du enklast möjliga ampel! För att förfina den ytterligare kan du till exempel trä på några träkulor här och där.

S-krok för mer arbetad känsla

Vill du att ampeln ska ha en lite mer arbetad känsla kan du lägga till en S-krok för upphängning längst upp. Då drar jag åt upphängningsöglan om kroken och försöker få knuten att se så snygg och jämn ut som möjligt.

Ampeln på plats i sommarstugan! Ser på bilden att jag lyckats sno ihop tåtarna längst upp på ett konstigt sätt när jag hängde upp ampeln. Ja ja, sånt som händer.

Tips! Gör småamplar till vaserna

Ett tips är att göra ett gäng småamplar till dina sticklingsvaser. Det är fint att hänga upp på krokar på väggen! Här har jag bara använt ett enkelt jutesnöre.

Tips på snören att använda:

Fler roliga DIY-projekt

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *