Gör det själv och andra tips och trix

DIY – Vik ett kuvert till fröer – med inspiration från Ellen Key

Jag är väldigt intresserad av kulturhistoria och har bland mycket annat snöat in på arts and crafts-rörelsen. I Sverige var Ellen Key en stor förespråkare för rörelsens ideal. När jag djupdök i hennes anteckningsbok “praktiska ting för stuga och trädgård” (som finns digitalt publicerad genom Kungliga biblioteket) så hittade jag det här.

Ur Ellen Keys anteckningsbok Källa: Kungliga biblioteket

Det är ett urklipp hon klistrat in i sin anteckningsbok där det visas hur man kan göra en vattenbägare av papper. Mest på skoj testade jag att vika den och insåg då att det blev ett perfekt frökuvert för alla insamlade fröer.

En egenvikt pappersmugg för vatten känns inte som ett överhängande behov, men absolut frökuvert!

Jag gjorde mina kuvert av papper med mönster av mr arts and craft himself, William Morris. Jag tyckte det kändes passande i sammanhanget.

Överhuvudtaget är Ellen Keys anteckningsbok om hemmet inspirerande. Hon blandar urklipp från tidningar, med egna skisser och anteckningar. Hon har gjort en inspirationsbok helt enkelt!

Anteckningsbok Ellen Key
Ur Ellen Keys anteckningsbok Källa: Kungliga biblioteket

Här klurar hon på hur hennes bokhyllor på gården Strand ska se ut. Hur de sedan blev kan man se här nedan:

Gården Strand där Ellen Key bodde
Bildkälla

Ellen Key har förövrigt använt hönsnät istället för glas till bokhyllornas dörrar. Även det magnifika blombordet framför fönstret är hennes egen design som hon skissat upp i anteckningsboken. Det fyllde hon med blommor efter säsong. På den här bilden en helt hav av blå hortensia.

Här hittar du fler kreativa bloggartiklar

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *