Så gör du för att ditt Palettblad ska bli buskigt

Så gör du för att ditt Palettblad ska bli buskigt

För att få till ett så där riktigt härligt buskigt palettblad så gäller det att vara tuff med saxen. Palettbladet på bilden ovanför har jag klippt ned ordentligt för att det ska börja grena sig. I det här inlägget ska jag visa dig precis hur tuff du bör vara när du klipper.

Palettblad China Rose

Det här Palettbladet är visserligen fint som det är, men jag vill gärna att det ska bli mer buskigt och då måste det klippas ned. Det här kan vara lätt ångestladdat första gången man gör det, det känns som om man massakrerar en växt som är fin. Men har du väl gjort det några gånger så är det ingen stor sak. Dessutom så blir ju resultatet så bra och du får en massa sticklingar på köpet.

Här har jag klippt ned Palettbladet. Där du klipper kommer det att börja grena sig, men kom ihåg att du måste lämna några bladpar längst ned där det kan växa.

Till vänster stambit, till höger toppstickling

Av den långa stjälken du klipper av blir det många sticklingar. Det är inte bara toppen som du kan rota, utan stambitar fungerar lika bra. Huvudsaken att det finns några blad. Det fina med stambitar som sticklingar jämfört med en toppstickling är att den redan är färdigtoppad. Den kommer att börja grena sig och bli en buskig planta av sig självt

Vill du vara med i mitt mejlgäng?

Isåfall får du ungefär ett utskick varje månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi.

18 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


22 thoughts on “Så gör du för att ditt Palettblad ska bli buskigt”

 • Haha, vet känslan! Men det är bara första gången du klipper ned ett Palettblad som det är läskigt! Mejla över en bild till: hej@blomfantast så ska jag försöka rita in!
  Hörs!/Bodil

 • Hej tack för du delar med dig nu förstår jag hur jag ska göra! Men precis som personen tidigare är jag lite nervös haha, klipper i mina men nog inte så tidigt som du beskriver här.

  Har ett palettblad som är något år gammalt men får knappt inga blad längst in på grenarna, sedan stora vackra blad längre ut. Hur ska jag klippa för att den ska bli just tät? Skickar gärna bilder.

  Tack!

  • Hej Linnea,
   Är det så gammalt att inga blad kommer längst in på grenarna kan det vara lite vanskligt att klippa ned den. Man vet liksom inte om det dyker upp några blad eller om man tar död på det. Jag har själv lyckats ta död på ett gammalt Palettblad på just det sättet. Kan du inte göra så att du tar ett par sticklingar av det och börja på ny kula för att få till en buskig planta? De växer ju så himla snabbt och det är lättare att få det som man vill ha det om man klipper ned när de ännu är unga och pigga. Dessutom blir man modigare med saxen om man har flera plantor på gång 🙂

 • Hej,

  Tack för tipsen!
  Jag tog en stickling från min förra växt. Den har växt till sig nu men blir bara lång. Min förra palettblad dog tyvärr. Jag vet inte vad jag gjorde med den. Nu vågar jag inte klippa den! Undrar om du skulle kunna visa vart jag ska toppa av min psletttblad och hur mycket?
  Kram
  Mina

  • Ja det där med ett klippa är ju det ständiga dilemmat, man tror man har ihjäl växten! Men Palettblad är ändå förvånansvärt tåliga, det ska mycket till innan man tar död på dem med saxen 🙂

   Ha en fin kväll!
   /Bodil

 • Hej, jag har en palettblad som är några månader gammal som jag klippte av toppen på för några veckor sen då jag läste på nätet att den skulle bli längre, men den har slutat växa helt, kommer den bli längre eller är jag helt körd?

  • Hej Ally,
   Du är inte körd, tvärtom 🙂 När du kapar toppen så börjar Palettbladet grena sig där du kapat. Som du ser i mitt inlägg så kapar jag långt ned för att det ska börja grena sig långt ned. Palettbladet blir stort och buskigt när du kapar toppen. Händer det ingenting där du klippt?
   /Bodil

  • Hej Cecilia,
   Det är nog bäst under vår/sommar, så solen och ljuset får göra sitt för tillväxten på det som ska “buska” till sig. Jag har testat att klippa ned under alla delar av året och det växer ju inte mycket under vinterhalvåret. Man dödar ju inget om man klipper under höst/vinter, men det är först på vårkanten växandet tar ordentlig fart.
   /Bodil

 • Hej! Tack för info om hur man klipper palettblad. Jag undrar om man ska fortsätta klippa ner det när det har vuxit till sig igen? Eller klipper man det bara en gång och sen blir det buskigt?

  • Hej Ida,
   Man kan ju fortsätta att finslipa på formen om man vill, annars brukar det räcka med en rejäl klippning för att det ska bli fint. Sen brukar jag ibland klippa ned de Palettblad som ser riktigt risiga ut efter vintern så att de får börja om på ny kula.
   /Bodil

 • Hej! Kan man klippa ned en palettväxt som är ca 70 hög? Har aldrig klippt den, visste inte hur man gjorde så jag lät den växa. Den börjar nu tappa blad ..

  • Absolut! Jag brukar klippa ned mina med jämna mellanrum, så kommer nya skott och de blir fina igen. Du behöver inte vara rädd för att klippa ned hårt, de är tåliga Palettbladen och tar sig igen. Passa på att ta en massa nya sticklingar av det du klipper bort 🙂
   /Bodil

 • Hej!
  Vet du om man kan göra lika på palettblad black dragon?
  Mina är lite högre med önskar att de vore lite mer buskiga.
  Tack?

 • Hej, tack för din info om hur man klipper palettblad. Jag undrar hur stora din kruka är ca som du har ditt busskiga palettblad i?

  • vilket fint spretigt Palettblad! Ju mer man klipper, desto buskigare. Vill du ha ett spretigt palettblad så klipper du sparsamt. Det är ju en avvägning det där.. Klipper du inget alls så blir Palettbladet oftast bara som en lång stör, så du får ju klippa lite grand om du ska ha lite spret tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *