Krukväxter

Så gör du för att ditt Palettblad ska bli buskigt

För att få till ett så där riktigt härligt buskigt palettblad så gäller det att vara tuff med saxen. Palettbladet på bilden ovanför har jag klippt ned ordentligt för att det ska börja grena sig. I det här inlägget ska jag visa dig precis hur tuff du bör vara när du klipper.

Palettblad China Rose

Det här Palettbladet är visserligen fint som det är, men jag vill gärna att det ska bli mer buskigt och då måste det klippas ned. Det här kan vara lätt ångestladdat första gången man gör det, det känns som om man massakrerar en växt som är fin. Men har du väl gjort det några gånger så är det ingen stor sak. Dessutom så blir ju resultatet så bra och du får en massa sticklingar på köpet.

Här har jag klippt ned Palettbladet. Där du klipper kommer det att börja grena sig. Så om du vill att palettbladet ska “buska till sig” ända nerifrån gäller det att våga klippa riktigt långt ned, men kom ihåg att du måste lämna några bladpar längst ned som de nya grenarna kan växa från.

Till vänster stambit, till höger toppstickling

Av den långa stjälken du klipper av blir det många sticklingar. Det är inte bara toppen som du kan rota, utan stambitar fungerar lika bra. Huvudsaken att det finns några blad. Det fina med stambitar som sticklingar jämfört med en toppstickling är att den redan är färdigtoppad. Den kommer att börja grena sig och bli en buskig planta av sig självt

Att klippa med

När du klipper i palettblad, och andra växter med för den delen, är det bra att använda en riktigt vass sax så du får ett bra snitt. Själv använder jag en sådan här liten sekatör eller blomstersax. Perfekt för att knipsa bort fula blad eller klippa ned växter. Den blomstersax jag använder kommer från Nelson Garden.

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit om Palettblad

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt! Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

32 kommentarer

 1. Isa säger:

  Fin sida du har! Säljer du möjligtvis skott från palett? 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Tack snälla du! Jo jag säljer Palettblad, men via min webbutik Pysselgumman. Du hittar sticklingarna här: https://www.pysselgummanswebshop.se/sv/sortiment/blomrelaterat/sticklingar/

   Jag la upp ett gäng palettbladssticklingar i fredags och de tog slut på en timme, men jag lägger upp nya under veckan så skriv upp din mejladress i rutan så får du besked när de finns i lager.
   Ha det gott!
   /Bodil

 2. Blomfantast säger:

  Haha, vet känslan! Men det är bara första gången du klipper ned ett Palettblad som det är läskigt! Mejla över en bild till: hej@blomfantast så ska jag försöka rita in!
  Hörs!/Bodil

 3. Linnea säger:

  Hej tack för du delar med dig nu förstår jag hur jag ska göra! Men precis som personen tidigare är jag lite nervös haha, klipper i mina men nog inte så tidigt som du beskriver här.

  Har ett palettblad som är något år gammalt men får knappt inga blad längst in på grenarna, sedan stora vackra blad längre ut. Hur ska jag klippa för att den ska bli just tät? Skickar gärna bilder.

  Tack!

  1. Blomfantast säger:

   Hej Linnea,
   Är det så gammalt att inga blad kommer längst in på grenarna kan det vara lite vanskligt att klippa ned den. Man vet liksom inte om det dyker upp några blad eller om man tar död på det. Jag har själv lyckats ta död på ett gammalt Palettblad på just det sättet. Kan du inte göra så att du tar ett par sticklingar av det och börja på ny kula för att få till en buskig planta? De växer ju så himla snabbt och det är lättare att få det som man vill ha det om man klipper ned när de ännu är unga och pigga. Dessutom blir man modigare med saxen om man har flera plantor på gång 🙂

 4. Miba säger:

  Hej,

  Tack för tipsen!
  Jag tog en stickling från min förra växt. Den har växt till sig nu men blir bara lång. Min förra palettblad dog tyvärr. Jag vet inte vad jag gjorde med den. Nu vågar jag inte klippa den! Undrar om du skulle kunna visa vart jag ska toppa av min psletttblad och hur mycket?
  Kram
  Mina

  1. Blomfantast säger:

   Ja det där med ett klippa är ju det ständiga dilemmat, man tror man har ihjäl växten! Men Palettblad är ändå förvånansvärt tåliga, det ska mycket till innan man tar död på dem med saxen 🙂

   Ha en fin kväll!
   /Bodil

 5. Ally säger:

  Hej, jag har en palettblad som är några månader gammal som jag klippte av toppen på för några veckor sen då jag läste på nätet att den skulle bli längre, men den har slutat växa helt, kommer den bli längre eller är jag helt körd?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Ally,
   Du är inte körd, tvärtom 🙂 När du kapar toppen så börjar Palettbladet grena sig där du kapat. Som du ser i mitt inlägg så kapar jag långt ned för att det ska börja grena sig långt ned. Palettbladet blir stort och buskigt när du kapar toppen. Händer det ingenting där du klippt?
   /Bodil

   1. Ally säger:

    Precis, det är inget som händer alls :/

 6. Cecilia Becker säger:

  När på året är bäst att klippa palettblad?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Cecilia,
   Det är nog bäst under vår/sommar, så solen och ljuset får göra sitt för tillväxten på det som ska “buska” till sig. Jag har testat att klippa ned under alla delar av året och det växer ju inte mycket under vinterhalvåret. Man dödar ju inget om man klipper under höst/vinter, men det är först på vårkanten växandet tar ordentlig fart.
   /Bodil

 7. Ida säger:

  Hej! Tack för info om hur man klipper palettblad. Jag undrar om man ska fortsätta klippa ner det när det har vuxit till sig igen? Eller klipper man det bara en gång och sen blir det buskigt?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Ida,
   Man kan ju fortsätta att finslipa på formen om man vill, annars brukar det räcka med en rejäl klippning för att det ska bli fint. Sen brukar jag ibland klippa ned de Palettblad som ser riktigt risiga ut efter vintern så att de får börja om på ny kula.
   /Bodil

 8. Martina säger:

  Hej! Kan man klippa ned en palettväxt som är ca 70 hög? Har aldrig klippt den, visste inte hur man gjorde så jag lät den växa. Den börjar nu tappa blad ..

  1. Blomfantast säger:

   Absolut! Jag brukar klippa ned mina med jämna mellanrum, så kommer nya skott och de blir fina igen. Du behöver inte vara rädd för att klippa ned hårt, de är tåliga Palettbladen och tar sig igen. Passa på att ta en massa nya sticklingar av det du klipper bort 🙂
   /Bodil

 9. Bim säger:

  Hej!
  Vet du om man kan göra lika på palettblad black dragon?
  Mina är lite högre med önskar att de vore lite mer buskiga.
  Tack?

  1. Blomfantast säger:

   Absolut! Det funkar på de flesta växter 😀

 10. Linda säger:

  Hej, tack för din info om hur man klipper palettblad. Jag undrar hur stora din kruka är ca som du har ditt busskiga palettblad i?

  1. Blomfantast säger:

   Hej,
   Krukan är ungefär 20cm i diameter upptill.

   /Bodil

 11. Hanna tiainen säger:

  Hej,

  Har du tips på hur man gör så att det inte blir buskigt. Jag har en China Rosé som jag skulle vilja att den blev ”spretig” som på denna bild
  https://images.app.goo.gl/J1zKbaxdDemV7Vrg8
  Tack
  Hanna

  1. Blomfantast säger:

   vilket fint spretigt Palettblad! Ju mer man klipper, desto buskigare. Vill du ha ett spretigt palettblad så klipper du sparsamt. Det är ju en avvägning det där.. Klipper du inget alls så blir Palettbladet oftast bara som en lång stör, så du får ju klippa lite grand om du ska ha lite spret tänker jag.

 12. Christina säger:

  Jag har palettblad som jag har drivit upp från frön. Dom har haft separata krukor sen ett par månader tillbaka, men dom har blivit långa och gängliga.
  Kan jag klippa ner dom trots att dom är så unga? Behöver fortfarande plantera om dom i större krukor under våren/försommaren.

  1. Blomfantast säger:

   Har de vuxit i ett par månader så ska det inte vara nåt problem. Jag antar att de dragit iväg ett par dm på längden? Huvudsaken är att de etablerat sig ordentligt, sen är det bara att kapa på!

 13. Jenny säger:

  Hej! Tack för beskrivningen! Kan man plantera om den nyklippta växten samtidigt eller är det dumt?

  1. Blomfantast säger:

   Ja. Nu när våren kommit blir det en kickstart för plantan att börja växa på sig!

 14. Helen säger:

  Hej, jag har klippt ner mina palettblad men det växer inga nya blad eller grenar. Det har alltså gått ett år nu. Det enda som sker är antingen att den tappar alla blad hela tiden och sätter blomskott eller att de helt enkelt inte växer något. Vad ska jag göra? Den planta som är värst drabbad har jag planterat om i störst ny kruka för ca 8 månader sen.

  1. Blomfantast säger:

   Hm, det låter knepigt. På vintern står de stilla och kan tappa massor av blad, men den här tiden borde den verkligen spruta ut nya sidoskott och grenar. Det låter ju som att det är något annat som felar. Hur är den placerad? Hur mycket vattnar du? Kan du utesluta ohyra?
   /Bodil

 15. Susanne säger:

  Hej.
  En fånig fråga men om jag klipper stjälkarna på en palettblomma måste de vara i vatten först för att få nya rötter?

  1. Blomfantast säger:

   Du kan plantera sticklingen direkt i jord, men välj en mindre kruka. Det är så lätt att övervattna om krukan är för stor. För att få lite extra boost kan du ställa krukan i en genomskinlig plastpåse, så får du lite växthuseffekt.
   /Bodil

 16. Rebecca säger:

  Hejsan, Mitt palettblad har mest stam innan de fina bladen kommer. Hur ska jag klippa ner den då för att den ska bli buskigare? Det är små små blad (0,5 cm) längs stammen. Räcker det att klippa där? Kan de komma nya förgreningar även där?

  1. Blomfantast säger:

   Huvudsaken att du ser att det kommer blad så funkar det att klippa.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *