Krukväxter

Stamma upp Palettblad

Det här med uppstamning av växter kan lätt bli en mani. Man vill liksom testa att göra träd av alla möjliga plantor!

Medan jag väntar på att jag ska kunna visa något resultat av mitt Dr Westerlundprojekt (just Dr Westerlund tar jättelång tid innan det ser någorlunda ok ut!) så ger jag mig i kast med ett nytt projekt. Palettblad! De växer så pass fort så jag vill tro att det blir resultat lite snabbare. Dessutom har jag, som du kan se, ett gäng Palettblad som ynglar av sig sticklingar hej vilt så jag vågar experimentera!

Bildkälla: Wikipedia Commons

Efter att ha sett den här bilden så inser jag ju att det måste gå alldeles utmärkt!

 

Hur gör man för att stamma upp Palettblad?

Jag går tillväga på ungefär samma sätt som jag gjorde med Dr Westerlund, det kan du läsa mer om här.

 • Välj en stadig stickling som ser rak ut.
 • Låt den växa till sig på höjden en bit innan du börjar jobba med uppstamningen.
 • När den är 10-15cm kan du börja skala bort blad på stammen och spara några i toppen.
 • Sätt blompinnar i sidorna som stöd. Knyt ett eller ett par snören kring blompinnarna så att plantan hålls på plats.
 • När den nått den höjd du vill ha på stammen så kapar du toppen så att den börjar grena sig.
 • Håll efter och “frisera” själva trädkronan så den får den form du vill ha.
 • Kom ihåg att hela tiden hålla efter stammen och skala bort nya blad som vill växa ut.
stamma upp palettblad
Palettblad “China rose”. Kruka “Helena” Bergs Potter.

Så här långt har mitt projekt nått hittills och det har inte tagit särskilt länge. Nu är ju stammen här inte helt spikrak, men jag tror det kan bli bra ändå.

Palettblad är snabbväxande så jag räknar med att min planta snart nått den höjd jag vill ha. Härnäst ska den få sig en större kruka, men jag hoppas kunna återkomma hyfsat snart med en lägesrapport!

Uppdatering

Sommaren efter så såg trädet ut så här!

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit om ämnet

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt! Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

11 kommentarer

 1. Emilia säger:

  Hur har der gått? Vill testa med min.

  1. Blomfantast säger:

   Den är tyvärr rätt ynklig fortfarande, men nu tycker jag ändå att det börjar hända saker. Jag hoppas att vårljuset ska göra susen så att den växer till sig. Jag ska lägga upp bilder längre fram!
   /Bodil

   1. Jannike säger:

    Har precis påbörjat mitt projekt med uppstamning av palettblad. Undrar om man verkligen behöver kapa av toppen? Tycker mina har en fin krona ändå 🤔 hur ska jag göra?

    Mvh Jannike

    1. Blomfantast säger:

     Man kan göra precis som man vill 🙂 Tycker du att ditt palettblad är fint som det är så låt det bara vara! Grejen med att kapa toppen är att den slutar växa på höjden för att istället bilda krona. Kronan fortsätter man sen att toppa om man vill ha en buskig och tät krona.
     /Bodil

 2. Helen säger:

  Hej,

  har precis börjat med palettblad och håller just nu på att försöka mig på träd. Hade gärna velat se mer och hur du tänker när toppen ska kapas av.

  Mvh
  Helen

 3. Emelie säger:

  Hej ! Jag skulle jätte gärna vilja se hur det gått för dig! Så nyfiken och vill prova själv

 4. Christian Norberg säger:

  Slutresultatet? 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Här kan du se hur du se hur det såg ut för ett par veckor sedan: https://www.blomfantast.se/2020/03/31/uppstammat-palettblad-en-uppdatering/

 5. Siri säger:

  Hej! Går detta att göra med en hyfsat stor pallettblad, eller måste man börja från start med en stickling?

  1. Blomfantast säger:

   Fördelen med en stickling är att du kan få den att växa rakt från början och att du skalar bort blad innan det har blivit tjockare “grenar” som växer ut från stammen. Stammen blir finare om du skalar bort bladen från början. Men visst kan det funka att ta en större planta också, om den har en stam som växer hyfsat rakt.
   /Bodil

 6. CAMILLA PERSSON säger:

  Hej, hur gör man om man börjat stamma och det kommer blommor, klipper jag dessa nu kommer den börja grena sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *