Krukväxter

Stamma upp ett träd (lätt, medel och svårt)

Det här med att stamma upp växter till träd är en rogivande sysselsättning. Och resultatet blir väldigt fint. Du får ett högt litet träd som sticker upp bland övriga växter på fönsterbrädan. Här ger jag exempel på tre växter som fungerar fint att stamma upp, men med olika svårighetsgrad.

Lätt – Palettblad

Gör ett träd av ditt palettblad
Palettblad ‘China Rose’

Palletblad är oerhört snabbväxande under den ljusa säsongen, vilket gör dem till tacksamma objekt att stamma upp. Så fort du gör ett klipp så börjar det spira och växa ut nya blad. Du kan med andra ord hinna med att forma en fin krona under en växtsäsong. Dessutom är bladens växtsätt väldigt förlåtande. De spretar inte iväg åt något oväntat håll när du beskär.

Det finns mängder av olika palettblad, men inte alla passar att stamma upp som träd. Det behöver vara ett palettblad som växer rejält på höjden, som till exempel ‘China rose’ och ‘Jane Doe’.

Det enda som egentligen kan stjälpa ditt uppstamningsprojekt är ohyra. Palettblad är tyvärr rena magneten för ohyra som trips. Det du kan göra för att förhindra angrepp är att se till att växten mår bra och behandla med växtvårdande medel om du ser minsta tillstymmelse till angrepp.

Här kan du läsa om hur jag gör när jag stammar upp palettblad.

Medel – Dr Westerlund

Stamma upp ett träd - Dr Westerlund

Dr Westerlund, eller Rosengeranium, är en högväxande doftpelargon som lämpar sig oerhört bra för att stamma upp. Den får efterhand en hård och vedartad stam som verkligen ger trädkänsla.

Det som gör att det här är till ett lite knivigare projekt är att det tar tid. Du får räkna med att det tar ungefär två år innan du har en fin och tät krona på ditt träd. Du behöver även tänka till lite när du klipper tillbaka kronan så att den växer som du vill att den ska växa.

Men har du tålamodet så kommer du få ett tjusigt träd som står i många år. Och du behöver inte vara rädd för ohyra, de verkar inte tycka om doftpelargoner.

Här kan du läsa om hur jag stammar upp Dr Westerlund.

Svår – Hibiskus

En uppstammad hibiskus är verkligen magnifik! Den är som gjord för att formas till ett träd och i klimat där den kan växa utomhus finns exempel på riktigt stora träd.

Det här är ett tidskrävande projekt. Räkna med tre-fyra år från stickling till att plantan ser ut som på bilden. Ett palettblad kan du beskära lite då och då under växtsäsongen och plantan svarar direkt med att bilda nya blad. Men en hibiskus klipper du tillbaka en gång per år (under våren) och låter sedan de nya grenarna växa på sig under växtsäsongen. Det gäller alltså att tänka till var du klipper så att den grenar sig precis där du vill att den ska grena sig.

Ett annat bestyr med hibiskus är att de ganska lätt drabbas av spinnkvalster. Men min erfarenhet är att de svarar bra på behandling med växtvårdande medel med paraffinolja, så det är inget jag tycker ska avskräcka dig från växten.

Tillvägagångsättet när du stammar upp hibiskus är detsamma som för Dr Westerlund. Du utgår från en rak och fin stickling, men använd ingen stickling från en nyinköpt planta från växthandeln. Dessa plantor är nästan undantagslöst behandlade med retarderingsmedel för att hålla sig små och kompakta och medlet finns även i sticklingen du knipsar. Om den ens förmår att bilda rötter så kommer den inte att växa bra. Ett tips är att köpa en stickling på Tradera eller via den här fina hibiskusgruppen på Facebook.

Med det vill jag bara säga: sätt igång med att stamma upp ett träd! Det är både roligt och rogivande. Börja enkelt och ge dig på svårare och svårare projekt när du känner dig mogen!

Annons

2 kommentarer

 1. Anja Engdahl säger:

  Hej! Tack för fina tips och inspiration till uppstamning. En fråga. Ska stamma upp en hibiskus som nu växt rakt upp ett par år. Mäter nu ca 110 cm över golvet. Har inte plockat några blad eller beskurit ännu. Hur ska jag tänka med kronan när jag kapar den? Växer då kronan upp ovanför kapstället, d v s att totalhöjden så småningom blir några dm högre än där jag kapar stammen? Alltså att kapstället blir ‘botten’ på kronan? Vill ju få rätt totalhöjd i slutändan. Ska jag sedan vänta tills den börjat grena sig tills jag börjar rensa stammen från blad? Tack snälla på förhand.

  1. Blomfantast säger:

   Ja precis, totalhöjden blir ett några dm högre än där du kapar (beroende på hur stor och yvig krona du vill ha). Precis som du säger blir kapstället själva botten på kronan. Du kan göra som du vill när det gäller när du rensar stammen på blad. Jag brukar göra det direkt, men det funkar ju sen också så länge det inte börjar växa ut stora grenar.
   Kul att du stammar upp hibiskus. Det är ett tålamodsprövande projekt, men det blir ju så jäkla bra i slutändan!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *