Ta sticklingar av Dr Westerlund

Ta sticklingar av Dr Westerlund

Att ta sticklingar av sin Dr Westerlund är inte särskilt komplicerat. Ska de rota sig snabbt bör man tänka på att kapa på rätt ställe och göra det under rätt tid. Det är svårare att få en stickling att rota sig under den mörka perioden mellan oktober-januari, men det går då också om man har lite tålamod!

 

stickling dr westerlund

 

Så här gör du:

När din Dr Westerlund drar iväg drar iväg på höjden så kan du kapa toppen, eller sidoskott, och få nya sticklingar.

  • Klipp av stjälken strax under ett bladfäste.
  • Ta bort alla blad förutom 4-5 blad i toppen.
  • Låt själva stjälken upp till bladen vara ca 5-7cm lång.

På blomskottet på bilden ovanför kan man tänka sig att ta bort ett par ytterligare blad och korta stjälken rejält, men kom ihåg att kapa stjälken under ett bladfäste eftersom det är i själva bladfästet som rötterna lättast bildas.

 

stickling

 

Så här är mer lagom. Är det för många blad kvar så ägnar sticklingen kraft åt att hålla bladen vid liv istället för att främja rotbildning.

 

 

Du kan sätta sticklingen i vatten eller plantera den direkt i jord. Jag brukar låta dem stå ett tag i småvaser och småflaskor, mest för att jag tycker det är så fint. Men ha inte för mycket vatten i vasen, då kan stjälken ruttna. Det är heller inte alltid så att det bildas rötter på Dr Westerlund när de står i vatten, det är inget att bekymra sig över. När du planterar dem i jord kommer rotningen igång. 

Förövrigt är en liten glasburk med några blomskott världens bästa gå-bort-present. I alla fall till någon som vet att uppskatta odlandets mödor.

 

Avslutningsvis! Skriv gärna upp dig för min mailklubb, så får du nyheter och andra tips och trix rakt i mailboxen. Inget spammande, jag lovar! Bara härligt nörderi kring växter ett par gånger i månaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *