Växtproblem

Första hjälpen mot trips

Jag har skrivit förut om trips, men jag tänker att det är läge att göra det igen. För trips är verkligen sommarplågan nummer ett för de stackars krukväxterna.

Vad är trips?

Trips är små flygande kryp som finns naturligt utomhus på sommaren. Om du tar en titt i till exempel en prästkrage eller en maskros, så ser du ofta små svarta insekter som kryper runt i den gula mitten. Det är för det mesta trips. Det är alltså inte underligt om de smiter in genom fönstren sommartid.

I larvstadiet är de nästan genomskinliga (ca 0,5-1mm långa), men ändrar färg till att bli mer vitaktiga när de utvecklas. Efter förpuppning blir de till slut till de färdiga bruna eller svarta små insekterna. Då är de ungefär 1-2mm långa.

Skador på bladen

Monstera Adansonii drabbas ofta av trips
Tripsmagnet! Ingen trips på just den här plantan, men de gillar verkligen Adansonii.

Trips lever på bladens cellsaft. Du kan se det genom att det blidas vitaktiga strimmor eller bruna fläckar på blad där de farit fram. Till slut blir det större skadade partier. Här kan du se exempel på hur drabbade blad kan se ut. Det verkar vara vissa växter som de föredrar. Hos mig är det framförallt olika varianter av Monstera och gullranka som de gillar.

Första hjälpen

Många får panik när de ser att en växt är drabbad av trips och kastar den. Det är dumt, för det går att bli av med trips. Särskilt på mindre och mer lätthanterliga plantor. Här kommer mina tips.

Isolera växten och kolla igenom plantor runt omkring för att se tecken på om fler växter är drabbade.

Duscha växten. Gå igenom växten noggrant med ganska hård vattenstråle. På mindre plantor spolar jag av grönverket under vattenkranen i köket. Större plantor blir genast lite bökigare, eftersom de måste in i duschen. Var särskilt nog med undersidan av bladen, eftersom det är där tripsen främst håller till. Duscha några gånger i veckan under ett par veckors tid. Du kan täcka jorden i krukan med nån form av plast eller liknande så att du inte totaldränker växten.

Växtvårdande medel. Lägg gärna till något växtvårdande medel till duscharna. Det bästa är att använda sig av någon blandning med olja, till exempel neemolja eller paraffinolja. Vad gäller såpvatten så har det endast kontaktverkande effekt, dvs du måste träffa ohyran med såpan för att på så sätt ta död på den. Du kan läsa mer om växtvårdande medel och dess effekt här.

Min favorit är en egenblandad bladglans som består av vatten, paraffinolja och lite såpa (här hittar du mitt recept). Medlet tar död på krypen och gör växten allmänt oaptitlig. Det fungerar även fint mot olika typer av kvalster.

Köpt en stickling och är orolig för trips?

Har du köpt en stickling och är orolig för att det följt med trips? Skölj sticklingen noga under rinnande vatten. Gör det en gång per dag under en veckas tid innan du planterar den och placerar den bland övriga växter.

När inget hjälper

För det mesta fungerar den här räddningsaktionen jag beskrivit ovan, men ibland är angreppet massivt när man väl upptäcker det. Eller så är växterna så stora och otympliga att det känns för bökigt att dra ut dem i duschen ett par gånger i veckan. Då finns det kemisk bekämning att ta till. Allt sådant tycker jag måste vara i yttersta nödfall, eftersom det faktiskt är gift vi pratar om. Jag har använt det på till exempel en stor gullranka, som kändes omöjlig att plocka ned då den växer runt hela rummet.

Förr fanns Provadopinnar för detta ändamål, men de verkar nu ha försvunnit ur sortimentet. De Provantopinnar som produceras istället har ingen effekt på trips.

Det jag istället hittat är Substral 2 in 1, som sägs vara verksamt mot trips. Det verksamma ämnet är acetamprid och går ut i växtens bladssystem och dödar krypen, alltså på samma sätt som provadopinnar. Jag har inte testat själv ännu, men om någon av er har testat så skriv gärna en kommentar om vad ni tycker.

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit i ämnet

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

13 kommentarer

 1. Kim säger:

  Hej Bodil,

  Jag har haft en rejäl omgång trips här hemma, och jag löste det med att beställa nyttodjur online; rovkvalster och skinnbaggar. Funkade fint!

  Mvh,
  Kim

  1. Blomfantast säger:

   Härligt att höra att det funkade bra!
   /Bodil

  2. Elli säger:

   Hej,
   har ett mega angrepp…provat såpa hur länge som helst. Något tips på nåt som verkligen biter? de har slutat med alla typer av insektspinnar.
   Lite läskigt med baggarna, är rädd att de ska flyga runt i hela lägenheten. Hur är erfarenheten av sådana?
   Så tacksam för hjälp nu, då mina enorma älsklingar inte verkar bli bättre

   1. Blomfantast säger:

    Bara såpvatten funkar inte, det är bara kontaktverkande. Du behöver blanda i neem eller paraffinolja för att det ska ha effekt. Det bästa är att följa schemat jag rekommenderar ovan. Duscha bladverket i kraftig vattenstråle, på med växtvårdande medel med neem el. paraffinolja.

 2. Jamila säger:

  Hej!
  Jag har stoppat ner substral-pinnar för 2 veckor sedan, efter att jag hittat trips.
  Igår såg jag till min fasa en tripslarv, men jag tror att det har med tripsens livscykel att göra, att den helt enkelt inte hunnit suga i sig något än?!
  Har du provat än?

  1. Blomfantast säger:

   Jag hade kvar ett litet lager av Provadopinnar så jag har inte testat Substral ännu. Men som du säger skulle det faktum att du hittat en larv kunna ha med tripsens livscykel att göra. Du kan väl återkomma, det vore spännande att få höra hur det går!

 3. Mia säger:

  Jag har kämpat med trips länge nu. Skulle köpa persol idag men nu har de slutat med pyretriner också. Nu finns det inget som biter på trips att köpa längre. Suck.

  1. Blomfantast säger:

   Ja det är knivigt med trips, men beroende på hur omfattande angrepp du har så fungerar regelbunden dusch och växtvårdande medel som jag tipsar om i inlägget fint. Är det palettblad det handlar om så är ett tips att klippa ned kraftigt och sedan köra “första-hjälpen-schemat” !

 4. shanti säger:

  Jag tycker inte substral funkar, bara dyrt i längden. Jag kör neem, såpa och vatten, spraya, men eftersom det inte funkar har jag börjat vattna med det, kan ju finnas växter som e känsliga men det verkar funka. Hittar bara döda larver än sålänge.

  1. Anna Bjälke säger:

   Vilka växter har du? Tänkte om jag skulle göra densamma att vattna med neem,såpa och vatten. Jag har palettblad, doftpelargon och en trädliknande växt jag inte minns namnet på.
   Hälsningar Anna Bjälke

   1. Blomfantast säger:

    Hej Anna, jag har ganska blandat med växter men även palettblad och en massa doftpelargoner. Men inte upplever du nån ohyra på doftpelargonerna? De brukar inte få nåt, tror det är själva doften hos dem som är avskräckande. Neem brukar jag inte använda så ofta, jag använder mest paraffinolja. Men Neem är ju väldigt effektivt, men man kan behöva vara lite försiktig med just palettbladen och Neem. Det vill säga inte behandla för ofta, då kan de bli lite medtagna.
    /Bodil

 5. Eva säger:

  Jag vill tipsa om sk vitt snus.
  De numera förbjudna pinnarna innehöll neonikotinoider – dvs nikotin – som är samma ämne som finns i tobak. Jag fick trips och slängde alla blommor, har sedan grävt ner små snuspåsar av den vita sorten när jag planterat nyinköpta blommor och har – ta i trä – ännu inte fått några nya angrepp.
  Jag skulle vilja veta om någon som har ett pågående trips-angrepp får samma resultat. Det finns olika styrkor av nikotinpåsar, jag valde den starkaste sorten. Har också vattnat med vatten som haft påsar liggande ett dygn för att verkligen fördela ut nikotinet i hela växten snabbt. Jag har läst om odlare i USA som använt tobaksblad för att bli av med skadedjur på sina åkrar förr i tiden.
  Nikotin är väldigt giftigt, och det är bra att EU förbjudit neonikotinoider i jordbruksprodukter, så jag skulle aldrig använda denna metod utomhus där bin och fjärilar kan skadas, men på krukväxter inomhus känns det ok, särskilt som jorden inte slängs i komposten utan går till förbränning.
  Hoppas någon vill testa på sina växter och kanske återkoppla hur det utvecklats för dom? Jag har varit så modig att jag köpt en ny monstrera nu, än så länge är den utan angrepp.

 6. Cecilia säger:

  Orius skinnbagge – ge det en chans. Jag var också skeptisk men hade en invasion av trips och sorgmygg och tröttnade på kampen att spreja och granska vecka efter vecka, hade ändå inte en chans och fick slänga många blommor. Baggarna är inte äckliga, man häller ut dom på bladen sedan fick jag verkligen leta för att ens se någon, nu verkar dom vara helt försvunna. Det här var i slutet på december och både trips och sorgmygg är helt borta. Dessutom är det arbetsfritt, kladdfritt, kemikaliefritt, luktfritt och helt naturligt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *