Växtproblem

Ohyra? Var inte för snabb att slänga plantorna

Jag har nyss skrivit om liknande, men jag måste göra det igen. Jag kan helt enkelt inte låta bli, för så här ligger det till. Idag läste jag i en växtgrupp hur en person gjorde sig av med en stor kasse småplantor som drabbats av ohyra. Personen hade helt enkelt tröttnat på att behandla med allehanda kurer som var både dyra och resultatlösa. Det här ser jag ofta i olika växtgrupper. Rätt ofta handlar det om palettblad och nästan lika ofta trips.

Många gånger tror dessa personer att tripsen kommer med en stickling man köpt eller fått och utbrister: “jag ska aldrig köpa sticklingar av någon igen.” Tripsen kan förstås komma från den köpta sticklingen, men trips finns naturligt ute under sommaren och det räcker med att ha fönstret öppet så kan de smita in. Tripsen finns helt enkelt naturligt ibland oss och palettbladen är riktiga ohyremagneter.

Småplantor och sticklingar ofta lätta att behandla

Hjälp mot ohyra i växterna

Jag har tagit upp det förut men det förtjänar att upprepas: småplantor och sticklingar är ganska enkla att behandla. Det kan många gånger räcka enbart med vatten. Mindre plantor är enkla att hantera och det är ingen stor grej att spola av dem under kranen i köket.

Upptäcker du trips på en liten planta, ta genast undan den från övriga plantor och spola av bladverket i kraftig vattenstråle under kranen. Var särskilt nog med bladens undersida. Upprepa avspolningen en gång per dag under ungefär en veckas tid. Håll den avskild under tiden och gör samma behandling på växter den stått i närheten av.

Samma sak om du köper en stickling. Ta för vana att spola ren den under en ganska hård vattenstråle en gång om dagen under några dagars tid. Då behöver du inte vara rädd för att det följt med diverse ohyra.

Det här fungerar även mot spinnkvalster och flera andra typer av kvalster.

Komplettera gärna med växtvårdande medel, men på en stickling eller liten planta är det oftast inte nödvändigt eftersom de är så lätta att komma åt att göra rena under vattenstråle.

Så summa summarum. Var inte för snabb med att slänga dina växter. Framförallt småplantor går oftast att rädda med så enkla medel som vanligt vatten.

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit i ämnet

Annons

2 kommentarer

  1. Madelyn Wallh säger:

    Tack för jättebra tips om palettblad❤?❤

    1. Blomfantast säger:

      Härligt att du gillar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *