Krukväxter Växtproblem

Vad innebär växtvårdande medel?

Inte sällan kan man läsa att man ska använda växtvårdande medel på växter, både förebyggande och för att få bukt med ohyra. Men vad betyder det egentligen?

Växtvårdande medel är en benämning på växtskyddsmedel som inte behöver godkännas av kemikaleinspektionen. Det är medel som framförallt innehåller såpa och/eller olja och som du ofta kan blanda till själv. Här går jag igenom de vanligaste varianterna och vilken evidens det finns för dem.

Såpblandningar

Såpvatten är en gammal husmorskur som brukar rekommenderas till allehanda ohyrebekämpning, men kanske främst för att få bukt med spinnkvalster och bladlöss. Såpvattnet används inte i förebyggande syfte, utan dödar själva ohyran genom att andningsorganen kleggar igen.

Det finns belagt att såpvatten har effekt på mjukhudade skadedjur som bladlöss, trips och kvalster. Men det gäller att behandla vid rätt tillfälle, eftersom ohyran måste träffas direkt för att medlet ska fungera. När såpan väl torkat så har den ingen effekt. Du behöver upprepa behandlingen regelbundet under en tid för att bli av med ohyran.

Här hittar du mitt recept på såpvatten.

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor är helt enkelt oljor som kommer från växtriket, till exempel rapsolja eller solrosolja. Det har länge förekommit tips om att använda sådana i växtvårdande syfte, men funnits lite evidens.

Nu finns det fler studier på området. SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) har publicerat en rapport där det visar sig att rapsolja i kombination med såpa har god effekt mot skadedjur. Såpan fungerar i det här fallet framförallt som emulgeringsmedel, alltså att den får olja och vatten att blandas ordentligt.

Rapsolja i kombination med såpa fungerar på samma sätt som såpvatten, alltså att ohyran kvävs, men den verkar vara effektivare. Precis som med såpvattnet så gäller det att behandla vid rätt tillfälle och upprepade gånger för att det ska fungera bra.

Azadiraktin – Neem

Azadiraktin är den verksamma substansen i oljan som utvinns från det indiska Neemträdet. Neem har länge varit omtalat i folkmedicinen, men sedan 1980-talet har det bedrivits mycket forskning på ämnets funktion just inom växtområdet.

Neem fungerar på så sätt att det stör ohyrans utveckling från larv till färdigt kryp. Azadiraktinet har en hormonstörande påverkan. Växten uppfattas dessutom som allmänt osmaklig för krypen. Det har också en rent avskräckande effekt för att krypen ens ska landa på växten.

Växtvårdande medel med Neem dödar inte omgående, så det kan ta ett tag innan man ser effekterna.

Mineralolja

Mineralolja kommer som namnet anger från mineralriket. Det man oftast brukar använda i växtsammanhang är paraffinolja. Paraffinolja har en väl dokumenterad effekt på sugande ohyra som trips och kvalster. I SLU:s rapport visar det sig ha bättre effekt än kombinationen rapsolja/såpa.

Förutom att fungera som såpvatten och rapsolja, att det dödar ohyran genom kvävning, så har senare forskning visat att paraffinolja även har en nervpåverkande effekt (ungefär på samma sätt som Neem). Oljan minskar äggläggningen och dödar aptiten hos ohyran, här kan du läsa mer om det.

växtvårdande medel bladglans

Paraffinolja är min favoritingrediens bland växtvårdande medel, det har otroligt bra effekt. Dessutom är det skonsamt mot växterna. De blir aldrig medtagna av behandlingen. Paraffinolja är en vanlig olja som du använder när du till exempel ska olja in skärbrädor, så den är inte svår att få tag på.

Den fungerar fint mot trips och alla möjliga varianter av kvalster

Min bladglansblandning

1 liter vatten

1-2 msk paraffinolja

En skvätt såpa eller diskmedel (typ 1 tsk). Såpan/diskmedlet fungerar som emulgeringsmedel, dvs att du får oljan och vattnet att blandas.

Spraya igenom växten ordentligt. Undvik att spraya i solsken, eftersom bladen kan ta skada. Behandla den drabbade växten en gång per vecka under några veckors tid.

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit i ämnet

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

9 kommentarer

 1. Elin säger:

  Hej, jag har precis upptäckt mitt första tripsangrepp på en petunia jag fick för en månad sen. Eftersom den fått knoppar ville jag inspektera lite och där var de, tripsen..och bladskadorna. Nu undrar jag dock hur jag gör med alla andra växter i köket (där den stod). Jag kan inte se några tecken på att de spridit sig än men det tog ändå en månad att upptäcka dem.

  Jag ska skaffa paraffinolja och tänkte behandla växterna i köket med din bladglans, men bör jag göra detta på alla mina växter eller endast de i närheten av utbrottet? Jag har ett par väldigt värdefulla (för mig) växter i anslutande rum, en paraplyaralia och en hibiskus. Kan de ta skada av denna blandningen och bör jag vänta med att behandla dem tills jag ser att de blivit smittade?
  Funkar det att spraya ätbara växter med bladglans? Jag har flera basilika som stod bredvid den tripsangripna, som jag gärna vill spara och äta av.

  Tack för bra tips och råd ang växter, jag har lärt mig massor här!

  Mvh Elin

  1. Blomfantast säger:

   Hej Elin,
   Det brukar räcka med de växter som står i direkt anslutning, i samma fönster, så jag tror du kan avvakta. Annars behöver du inte vara rädd för att behandla hibiskusar med den här blandningen, de tål den fint. Jättebra om de t ex skulle drabbas av spinnkvalster, vilket de inte sällan gör. De enda växter man ska vara lite försiktiga med att behandla är växter med tunnare blad eller ludna blad, de har blad som kan vara lite känsliga. Annars är det bara att köra på.
   När det gäller ätliga växter skulle jag inte spraya på lösningen. Inte för att det är en giftig lösning, men för att de nog skulle smaka illa av såpan 😀 Ta undan dina basilikaplantor, spola av bladverken i kraftig vattenstråle varje dag under ett par veckors tid så blir du förhoppningsvis av med odjuren.
   /Bodil

   1. Elin säger:

    Tack för det, då börjar jag lite med de som stod nära.

    Skönt att det funkar för hibiskus! Den verkar vara ganska tålig, men ja vill inte riskera något. Den kommer från min mammas hibiskus som når från golv till tak, hon fick den av en numera bortgången vän för ca 25 år sedan då hon tagit med en kvist från en resa till Bali. Hoppas att min kan växa sig lika fin och jag kanske vågar mig på att ta sticklingar av den efter instruktioner 😊

 2. Annica säger:

  Funkar det med vanlig Grumme grönsåpa?

  1. Blomfantast säger:

   Nej inte så värst bra. Grumme är inte en överfettad såpa och har inte den effekten man vill åt. Ska du använda den bör du tillsätta rapsolja för att få någon verkan.

   1. Annica säger:

    Gäller det även när jag använder paraffinolja? Hur ska jag i så fall dosera?

    1. Blomfantast säger:

     När du gör bladglansmedel och använder paraffinolja så kan du använda Grumme, då blir grummesåpan som ett emulgeringsmedel som löser oljan i vattnet.

 3. Anki säger:

  Hejsan 🌸

  Fungerar blandningen även mot ullllöss?

  1. Blomfantast säger:

   Nej inte nåt vidare. Ullöss är verkligen knepiga rackare, man får nästan plocka bort dem manuellt med pincett för att bli av med dem, alternativt spruta bort med kraftig vattenstråle. Är plantan starkt angripen är det nästan hopplöst att vinna kampen mot dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *