Krukväxter Växtproblem

Vad innebär växtvårdande medel?

Inte sällan kan man läsa att man ska använda växtvårdande medel på växter, både förebyggande och för att få bukt med ohyra. Men vad betyder det egentligen?

Växtvårdande medel är en benämning på växtskyddsmedel som inte behöver godkännas av kemikaleinspektionen. Det är medel som framförallt innehåller såpa och/eller olja och som du ofta kan blanda till själv. Här går jag igenom de vanligaste varianterna och vilken evidens det finns för dem.

Såpblandningar

Såpvatten är en gammal husmorskur som brukar rekommenderas till allehanda ohyrebekämpning, men kanske främst för att få bukt med spinnkvalster och bladlöss. Såpvattnet används inte i förebyggande syfte, utan dödar själva ohyran genom att andningsorganen kleggar igen.

Det finns belagt att såpvatten har effekt på mjukhudade skadedjur som bladlöss, trips och kvalster. Men det gäller att behandla vid rätt tillfälle, eftersom ohyran måste träffas direkt för att medlet ska fungera. När såpan väl torkat så har den ingen effekt. Du behöver upprepa behandlingen regelbundet under en tid för att bli av med ohyran.

Här hittar du mitt recept på såpvatten.

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor är helt enkelt oljor som kommer från växtriket, till exempel rapsolja eller solrosolja. Det har länge förekommit tips om att använda sådana i växtvårdande syfte, men funnits lite evidens.

Nu finns det fler studier på området. SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) har publicerat en rapport där det visar sig att rapsolja i kombination med såpa har god effekt mot skadedjur. Såpan fungerar i det här fallet framförallt som emulgeringsmedel, alltså att den får olja och vatten att blandas ordentligt.

Rapsolja i kombination med såpa fungerar på samma sätt som såpvatten, alltså att ohyran kvävs, men den verkar vara effektivare. Precis som med såpvattnet så gäller det att behandla vid rätt tillfälle och upprepade gånger för att det ska fungera bra.

Azadiraktin – Neem

Azadiraktin är den verksamma substansen i oljan som utvinns från det indiska Neemträdet. Neem har länge varit omtalat i folkmedicinen, men sedan 1980-talet har det bedrivits mycket forskning på ämnets funktion just inom växtområdet.

Neem fungerar på så sätt att det stör ohyrans utveckling från larv till färdigt kryp. Azadiraktinet har en hormonstörande påverkan. Växten uppfattas dessutom som allmänt osmaklig för krypen. Det har också en rent avskräckande effekt för att krypen ens ska landa på växten.

Växtvårdande medel med Neem dödar inte omgående, så det kan ta ett tag innan man ser effekterna.

Mineralolja

Mineralolja kommer som namnet anger från mineralriket. Det man oftast brukar använda i växtsammanhang är paraffinolja. Paraffinolja har en väl dokumenterad effekt på sugande ohyra som trips och kvalster. I SLU:s rapport visar det sig ha bättre effekt än kombinationen rapsolja/såpa.

Förutom att fungera som såpvatten och rapsolja, att det dödar ohyran genom kvävning, så har senare forskning visat att paraffinolja även har en nervpåverkande effekt (ungefär på samma sätt som Neem). Oljan minskar äggläggningen och dödar aptiten hos ohyran, här kan du läsa mer om det.

växtvårdande medel bladglans

Paraffinolja är min favoritingrediens bland växtvårdande medel, det har otroligt bra effekt. Dessutom är det skonsamt mot växterna. De blir aldrig medtagna av behandlingen. Paraffinolja är en vanlig olja som du använder när du till exempel ska olja in skärbrädor, så den är inte svår att få tag på.

Den fungerar fint mot trips och alla möjliga varianter av kvalster

Min bladglansblandning

1 liter vatten

1-2 msk paraffinolja

En skvätt såpa eller diskmedel (typ 1 tsk). Såpan/diskmedlet fungerar som emulgeringsmedel, dvs att du får oljan och vattnet att blandas.

Spraya igenom växten ordentligt. Undvik att spraya i solsken, eftersom bladen kan ta skada. Behandla den drabbade växten en gång per vecka under några veckors tid.

Vill du vara med i mitt mejlgäng?

Då får du ungefär ett utskick per månad med härliga tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi!

4 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *