Krukväxternas historia Växtproblem

Gamla husmorstips för växter

Jag gillar att köpa på mig gamla växtböcker. Ibland bara nåt årtionde gamla, men nån gång emellanåt har jag turen att hitta riktigt gamla. De är de roligaste. I de lite äldre böckerna kan man ofta stöta på olika husmorstips för att bli av med diverse ohyra. Skadedjuren är samma nu som då, men metoderna är bitvis ganska annorlunda. Här kommer några gamla knep för att bli av med ohyra och andra växtsjukdomar. Det första rekommenderar jag inte, men de två övriga är väl värda att testa om du inte redan gjort det.

Tobak som bekämpningsmetod

I den äldsta boken jag läst om krukväxter, Blomsterodling i boningsrum från 1855, är favoritbekämpningsmetoden helt klart tobak. Det handlar till exempel om att man ska placera den drabbade växten i en trälår med lock och röka bort ohyran med hjälp av glödande kol och tobak på ett fat.

En allmän fiende till växterna är den bruna sköldlusen (Coccus), hvilken, i synnerhet på Nerier och Pomeransträd, ofta i mängd betäcker bladen på undra sidan. Bästa sättet att bortskaffa dem är, att med en pensel eller en fin borste, som doppas i tobaksvatten, tvätta bort dem.

Ur: Blomsterodling i boningsrum av N J Ericsson, 1855

Men det kan även vara som i citatet ovan att man gör ett tobaksvatten som sedan stryks på växten för att döda ohyran direkt.

Nästan hundra år senare, närmare bestämt 1948, ger Vivi Täckholm i boken Hemmet blommar uttryck för samma förkärlek till nikotin och tobak. Vid den tiden kunde man köpa färdig nikotinvätska i fröhandeln, men hon ger även tips på hur man tillverkar en blandning själv.

Genom urlakning av ett 20-tal cigarettfimpar eller några cigarrstumpar i en kopp ljumt vatten kan man få en rätt bra nikotinvätska mot bladlöss.

Ur: Hemmet blommar av Vivi Täckholm och Saima Stenlund, 1948

Täckholm rekommenderade att spraya växterna med den här blandningen för att bekämpa allt från bladlöss till trips.

Det kan låta som en märklig metod detta med tobak, men faktum är att nikotin är en beprövad metod som varit vanlig i kommersiell blomsterodling i Sverige fram till för inte alltför länge sedan. Numer är det däremot förbjudet i hela EU att använda nikotinbaserat bekämpningsmedel i kommersiell blomsterodling, eftersom det faktiskt är ett farligt nervgift. Det visade sig att bekämpningsmedel som utvunnits från nikotin inte bara dödade skadedjuren utan även viktiga pollinatörer som bin och humlor.

Såpvatten – ett populärt husmorstips!

husmorstips såpvatten

Såpvatten är verkligen en klassiker när det gäller husmorstips, dessutom ofarligt att använda. I boken från 1855 finns inget tips om såpa, men väl i Täckholms bok från 1948. Framförallt rekommenderade hon det mot spinnkvalster och mjöldagg.

Såpvatten används som direktverkande medel. Det betyder att det, om det fungerar som det ska, dödar ohyran genom att andningsorganen kleggar ihop.

Numer tycker jag mig märka att många tycker att medlet har dålig effekt mot ohyra. Det är i alla fall min uppfattning när jag scrollar i diverse växtforum. Min teori är att det handlar om att såpan av i dag, alltså den gröna eller gula du köper i mataffären, är en helt annan än den som användes förr då tipset kom till. Förr var såpa överfettad, medan den som vanligen används idag snarast är uttorkande och det är ju det feta som har verkan på ohyra.

Det går att få tag på överfettad såpa enligt gammalt recept även idag, till exempel Västerbottenssåpa, men den finns sällan i vanliga affärer. För att få din vanliga såpblandning att bli mer effektiv så kan du testa att tillsätta en skvätt rapsolja. Mitt recept på såpvatten hittar du här.

Bikarbonat mot växtproblem

Bikarbonat brukar i diverse husmorstips rekommenderas till det mesta inom städning. Vad det än gäller så verkar det gå att fixa med bikarbonat. Men det finns även ett område när det gäller växtproblem som det rekommenderas till, nämligen mjöldagg.

Mjöldagg är en vit lite mjölkliknande beläggning som dyker upp på blad och andra växtdelar. Det är en svampsjukdom som till slut gör att växten vissnar och dör. Särskilt utsatta bland inomhusväxter är begonia. Även om mjöldagg kan vara svårt att bli av med så kan det vara värt att testa detta gamla husmorsknep.

Blandning: 1–2 tsk bikarbonat + 1–2 tsk rapsolja till en liter vatten.  Spraya växten och var noga med att även undersidan av bladen får sig en dusch. Behandla upprepade gånger.

Här kan du läsa fler, liknande, artiklar jag skrivit

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *