Krukväxter

Trekantseuforbia – en 70-talsklassiker som landat hos mig!

Trekantseuforbian (latinskt namn Euphorbia trigona) är kanske hos många med mig mer känd som High Chaparall. För mig är den intimt förknippad med min barndom på 70- och 80-talet. Som jag minns det fanns det sådana “kaktusar” i vart och vartannat hem under den tiden. Jag skriver kaktus inom citationstecken, för det är faktiskt ingen kaktus fast man gärna tror det. Trekantseuforbian tillhör istället törelsläktet.

Bild från Ikeakatalogen 1978. En High chaparall bland andra 70-talsklassiker.

Hur som helst. Igår gjorde jag en tur till Plantagen för att köpa jord och då dök jag på en liten High chaparall. Mitt habegär väcktes, kanske av nostalgiska skäl, så den fick följa med hem.

Trekantseuforbia - High Chaparall
Nån mer än jag som gillar gamla patinerade terrakottakrukor?

Här står den nu, omplanterad i ny kruka. Den ska få en placering i mitt stora söderfönster och jag hoppas att den ska växa på sig kvickt. Jag ser nämligen en stor och maffig planta framför mig, som fyller upp i fönstret ordentligt!

Ny kategori i bloggen – “Månadens blomfantast”

Jag vill passa på att påannonsera att det framöver kommer en ny kategori här i bloggen där ni kära läsare får en mer framträdande roll. Det är små intervjuer er läsare och en djupdykning i ert växtintresse. Det blir så kul, för det finns så många härliga växtnördar i detta avlånga land. Bland annat kommer det en intervju där kaktusar spelar en framträdande roll. Jag lovar att det är kaktusar som du aldrig sett dem förr! Så håll utkik i bloggen i början av november då den första intervjun kommer.

Annons

1 kommentar

  1. Bengt Zanderholm säger:

    Vad intressant! Jag hade också en “euforbia” jag kapade den ofta, men det kom bara nya utskott. Jag ska prova bikarbonat! Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *