Växtproblem

Så får du bort spinn från växterna

Spinn eller Spinnkvalster är ett litet kvalster som angriper vissa växter. Krypen är så små att de knappt syns, däremot blir effekten av dem väldigt tydlig när bladen börjar vävas in i kvalstrens nät!

Vilka växter drabbas

Alla växter är inte känsliga för spinn, men några växter är mer utsatta. Det gäller till exempel Murgröna, Kroton och Hibiskus. Eftersom kvalstren är så små är det svårt att upptäcka krypen, däremot kan du se början på ett angrepp genom att bladen blir matta och lite gråaktiga. När angreppet går längre vävs bladen in i ett tunt spindelnät.

Spinn vanligt på Murgröna
Min Murgröna står en bit in i rummet och då slipper den för det mesta spinn.

Hur undviker man spinn?

Spinnkvalstren trivs när det är varmt och torrt, så det bästa är att undvika sådan miljö. Men det är inte alltid så enkelt. Tar vi till exempel Hibiskus så vill ju den stå soligt för att trivas och blomma, så du kan inte gärna flytta dem till ett skuggigare läge. Däremot kan du se till att öka fuktigheten kring växten. Ge den lite “växtspa” med en ordentlig dusch i badrummet jämna mellanrum, däremellan kan du se till att regelbundet duscha den med sprayflaskan.

Du kan även behandla växten med bladglansmedel (typ Parafinol) för att ge växten motståndskraft. Mer om bladglansmedel nedan.

Vad göra när en växt drabbats?

Steg ett är att isolera från övriga växter. Spola sedan av växten ordentligt i duschen eller under kranen. Kvalstren sitter på undersidan av bladen så rengör ordentligt där.

Spraya växten med något växtvårdande medel. Du kan använda dig av såpvatten, men det är inte säkert att det räcker. Bladglansmedel som Parafinol är effektivt mot spinnkvalster. Nu har jag upptäckt att Parafinol inte är alldeles lätt att få tag i, men du kan enkelt tillverka lösningen själv. Den verksamma substansen i Parafinol och andra bladglansmedel är framförallt paraffinolja och det är lätt att få tag i. Paraffinolja är lukt och smaklös och är därför vanligt att använda vid inoljning av till exempel skärbrädor i köket.

Du kan även byta ut paraffinoljan mot Neemolja, en naturlig olja som är bra till skadedjursbekämpning på växter. Den verksamma substansen i Neemolja är Azadiraktin som gör växten oaptitilig för spinnkvalstren. Dock är Neemolja starkare än mineraloljor som paraffinolja och kan göra växten lite medtagen om det används alltför ofta.

Undvik att använda lösningen på växter med ludna blad.

Spraylösning mot spinn – recept

1 liter vatten

1-2 msk paraffinolja eller ca 1 tsk neemolja. Min favorit är paraffinolja, som är lite snällare mot växten, men ändå fungerar mycket bra.

En skvätt såpa eller diskmedel (typ 1 tsk). Såpan/diskmedlet fungerar som emulgeringsmedel, dvs att du får oljan och vattnet att blandas.

Skaka ihop blandningen. Du behöver skaka flaskan varje gång du ska använda blandningen, så att oljan skakas ihop med resten.

Spraya igenom växten ordentligt. Undvik att spraya i solsken, eftersom bladen kan ta skada. Behandla den drabbade växten en gång per vecka under några veckor (med neem-olja får du vara lite försiktigare med antal behandlingar).

Förhoppningsvis har du nu hejdat spinnangreppet och på köpet har din växt fått vackra glansiga blad!

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit i ämnet

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

14 kommentarer

 1. Nistiman Yilmaz säger:

  Hej! Jag undrar bara om jag kan använda din blandning på örter? Har nämligen en mynta på balkongen som verkar ha fått massvis med små röda spindlar (spinn antagligen). Vågar jag äta dem efter att jag har besprutat med paraffinoljeblandningen? Så klart att man sköljer dem!

  1. Blomfantast säger:

   Hej! Det finns livsmedelsgodkänd paraffinolja att köpa. Paraffinolja används ofta till hästar och hundar som drabbats av kolik för att det är laxerande 😀 Men skämt åsido, det blir ju väldigt små koncentrationer olja när du sprayar din mynta så det blir förstås inte laxerande då. Och du sköljer den ju som sagt innan du ska äta den. Det går även att testa att använda rapsolja istället. Det viktigaste av allt är att du duschar av din planta regelbundet (2-3 gånger i veckan under 2 veckors tid) när du ska bli av med kvalstren, då blir det en riktigt ogynnsam miljö för dem.

 2. Mika säger:

  Hej. Har upptäckt ett kraftigt utbrott spinn på min gurkplanta inomhus. Gurkan är utslängd och har spolat övriga plantor i rummet.
  Min fråga är hur jag på bästa sätt blir kvitt alla kvalster som kryper runt i fönstret och på väggar/tak. Har torkat och dammsugit men de kryper fortfarande på vissa ställen. Kommer de att dö ut när det inte finns några plantor att leva av? Tacksam för svar// Mika

  1. Blomfantast säger:

   Ja, finns det inget att äta så dör de så småningom!

   /Bodil

 3. Anna Jakobsson säger:

  Hej! Tack för en väldigt fin, bra, inspirerande och informativ hemsida! Nu på vårvintern ser typ alla mina blommor dammiga och hängiga ut och det kom för mig att jag skulle pröva ditt recept på bladglansmedel <3 Har googlat och försökt förstå vilken sorts paraffinolja jag ska köpa…. är det typ IKEA eller Biltemas varianter, eller måste jag köpa på apotek? Det är en viss prisskillnad så helst det billigare alternativet – men inte om det kommer att ta död på mina blommor…? VIlken paraffinolja använder du? Tusen tack på förhand <3

  1. Blomfantast säger:

   Hej Anna,
   Du kan välja vilken paraffinolja som helst, som är just 100% paraffin. Jag använder paraffinolja som egentligen är tänkt att impregnera bastulavar med 😀 Men det är ju 100% paraffinolja så det spelar ju ingen roll! Det finns en superbillig på Jula som du testa!

 4. Jessica Tofft säger:

  Hej! Har upptäckt spinn på alla mina palettblad som stått i samma rum, även sticklingar från dessa. Ska duscha och behandla dom allihop nu men hur gör jag med ”isoleringen” av växterna? Gäller ca 10-12 styck så svårt att sätta alla i varsitt rum utan andra växter 😅

  1. Blomfantast säger:

   Haha näe det är ju lite svårt förstås! Försök att ha ett hyfsat avstånd mellan dem, men framför allt var uppmärksam på att det inte kommer tillbaka! Det är så otroligt vanligt med spinn nu när det är varmt och torrt i fönstren, så du lär få duscha av dem med jämna mellanrum.
   /Bodil

 5. Emelie säger:

  Vilken sort paraffinolja använder du? Tror du paraffinolja gripen funkar också? Bara kört på såpa och vatten nu mot dvärgväxt,kommer ut nya blad iaf.

  1. Blomfantast säger:

   Det funkar med vilken ren paraffinolja som helst. Jag använder en billig variant från Jula. Vill du få lite mer effekt på din såpvatten, men inte har tillgång till paraffinolja, kan du tillsätta lite rapsolja i såpblandningen. Funkar skapligt det med.
   /Bodil

 6. Frida N säger:

  Hej!
  Jag misstänker att min nyinköpta Monstera har spinn, jag har nu duschat av med diskmedel och vatten (nån sa att det räckte, men ska köpa parrafinoljan sedan). Den står nu i badrummet, men till min fråga; ska jag klippa av infekterade blad? Eller tar dom igen sig?

  1. Blomfantast säger:

   hej Frida!
   Det beror på hur drabbade bladen är? Är de bara lite drabbade så brukar bladen överleva, är de väldigt angripna så brukar de gulna och dö. Men min erfarenhet är att Monstera brukar svara väldigt bra på behandling med bladglansmedel.
   /Bodil

 7. Sara säger:

  Hej! Jag är ny i växtvärlden. När det skrivs om behandlingar där man ska spraya blad (med såpalösning eller paraffinolja som du beskriver) har jag aldrig riktigt förstått om man ska skölja bort lösningen eller om man ska låta den vara kvar på bladen.

  Jag tänker att jag tar den drabbade växten till duschen och duschar av bladen (ovan och under) och sedan sprayar på lösningen.
  Låt säga att jag provar med paraffin-lösningen. Ska jag då vara låta bladen torka upp i duschen för att sedan kunna placera växten i fönstret (jag tänker om solen skadar bladen som har olja på sig?).
  Likadant med såpa-lösning. Ska man skölja bort den efter några minuter eller vara låta det torka in?
  tacksam för svar.

  1. Blomfantast säger:

   Hej Sara,
   Du låter blandningen sitta kvar på bladen, men låt den stå och torka in innan du ställer den i fönstret. Både för att slippa brännskador på bladen och för att slippa dropp av blandningen överallt.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *