Så får du bort spinn från växterna

Så får du bort spinn från växterna

Spinn eller Spinnkvalster är ett litet kvalster som angriper vissa växter. Krypen är så små att de knappt syns, däremot blir effekten av dem väldigt tydlig när bladen börjar vävas in i kvalstrens nät!

Vilka växter drabbas

Alla växter är inte känsliga för spinn, men några växter är mer utsatta. Det gäller till exempel Murgröna, Kroton och Hibiskus. Eftersom kvalstren är så små är det svårt att upptäcka krypen, däremot kan du se början på ett angrepp genom att bladen blir matta och lite gråaktiga. När angreppet går längre vävs bladen in i ett tunt spindelnät.

Spinn vanligt på Murgröna
Min Murgröna står en bit in i rummet och då slipper den för det mesta spinn.

Hur undviker man spinn?

Spinnkvalstren trivs när det är varmt och torrt, så det bästa är att undvika sådan miljö. Men det är inte alltid så enkelt. Tar vi till exempel Hibiskus så vill ju den stå soligt för att trivas och blomma, så du kan inte gärna flytta dem till ett skuggigare läge. Däremot kan du se till att öka fuktigheten kring växten. Ge den lite “växtspa” med en ordentlig dusch i badrummet jämna mellanrum, däremellan kan du se till att regelbundet duscha den med sprayflaskan.

Du kan även behandla växten med bladglansmedel (typ Parafinol) för att ge växten motståndskraft. Mer om bladglansmedel nedan.

Vad göra när en växt drabbats?

Steg ett är att isolera från övriga växter. Spola sedan av växten ordentligt i duschen eller under kranen. Kvalstren sitter på undersidan av bladen så rengör ordentligt där.

Spraya växten med något växtvårdande medel. Du kan använda dig av såpvatten, men det är inte säkert att det räcker. Bladglansmedel som Parafinol är effektivt mot spinnkvalster. Nu har jag upptäckt att Parafinol inte är alldeles lätt att få tag i, men du kan enkelt tillverka lösningen själv. Den verksamma substansen i Parafinol och andra bladglansmedel är framförallt paraffinolja och det är lätt att få tag i. Paraffinolja är lukt och smaklös och är därför vanligt att använda vid inoljning av till exempel skärbrädor i köket.

Du kan även byta ut paraffinoljan mot Neemolja, en naturlig olja som är bra till skadedjursbekämpning på växter. Den verksamma substansen i Neemolja är Azadiraktin som gör växten oaptitilig för spinnkvalstren. Dock är Neemolja starkare än mineraloljor som paraffinolja och kan göra växten lite medtagen om det används alltför ofta.

Undvik att använda lösningen på växter med ludna blad.

Spraylösning mot spinn – recept

1 liter vatten

1-2 msk paraffinolja eller ca 1 tsk neemolja. Min favorit är paraffinolja, som är lite snällare mot växten, men ändå fungerar mycket bra.

En skvätt såpa eller diskmedel (typ 1 tsk). Såpan/diskmedlet fungerar som emulgeringsmedel, dvs att du får oljan och vattnet att blandas.

Skaka ihop blandningen. Du behöver skaka flaskan varje gång du ska använda blandningen, så att oljan skakas ihop med resten.

Spraya igenom växten ordentligt. Undvik att spraya i solsken, eftersom bladen kan ta skada. Behandla den drabbade växten en gång per vecka under några veckor (med neem-olja får du vara lite försiktigare med antal behandlingar).

Förhoppningsvis har du nu hejdat spinnangreppet och på köpet har din växt fått vackra glansiga blad!

Vill du vara med i mitt mejlgäng?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnördande.

11 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


6 thoughts on “Så får du bort spinn från växterna”

 • Hej! Jag undrar bara om jag kan använda din blandning på örter? Har nämligen en mynta på balkongen som verkar ha fått massvis med små röda spindlar (spinn antagligen). Vågar jag äta dem efter att jag har besprutat med paraffinoljeblandningen? Så klart att man sköljer dem!

  • Hej! Det finns livsmedelsgodkänd paraffinolja att köpa. Paraffinolja används ofta till hästar och hundar som drabbats av kolik för att det är laxerande 😀 Men skämt åsido, det blir ju väldigt små koncentrationer olja när du sprayar din mynta så det blir förstås inte laxerande då. Och du sköljer den ju som sagt innan du ska äta den. Det går även att testa att använda rapsolja istället. Det viktigaste av allt är att du duschar av din planta regelbundet (2-3 gånger i veckan under 2 veckors tid) när du ska bli av med kvalstren, då blir det en riktigt ogynnsam miljö för dem.

 • Hej. Har upptäckt ett kraftigt utbrott spinn på min gurkplanta inomhus. Gurkan är utslängd och har spolat övriga plantor i rummet.
  Min fråga är hur jag på bästa sätt blir kvitt alla kvalster som kryper runt i fönstret och på väggar/tak. Har torkat och dammsugit men de kryper fortfarande på vissa ställen. Kommer de att dö ut när det inte finns några plantor att leva av? Tacksam för svar// Mika

 • Hej! Tack för en väldigt fin, bra, inspirerande och informativ hemsida! Nu på vårvintern ser typ alla mina blommor dammiga och hängiga ut och det kom för mig att jag skulle pröva ditt recept på bladglansmedel <3 Har googlat och försökt förstå vilken sorts paraffinolja jag ska köpa…. är det typ IKEA eller Biltemas varianter, eller måste jag köpa på apotek? Det är en viss prisskillnad så helst det billigare alternativet – men inte om det kommer att ta död på mina blommor…? VIlken paraffinolja använder du? Tusen tack på förhand <3

  • Hej Anna,
   Du kan välja vilken paraffinolja som helst, som är just 100% paraffin. Jag använder paraffinolja som egentligen är tänkt att impregnera bastulavar med 😀 Men det är ju 100% paraffinolja så det spelar ju ingen roll! Det finns en superbillig på Jula som du testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.