Övriga tips till växtnörden

Växter bra för den psykiska hälsan

Något vi växtnördar vet är att det är rogivande för själen att omge sig med en massa växter och pyssla om dem. Men det är inte bara något ett gäng växtgalningar upplever, det finns faktiskt stöd i forskningen för att växter är bra för hälsan. Då handlar det inte bara om att växter förbättrar inomhusluften, utan att de har en positiv effekt på psyket.

Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid SLU, har studerat hur växter och hälsa hänger ihop. Det han främst studerat är hur grönskande utomhusmiljöer har positiva effekter på hälsan. Patrik Grahn och hans kollegor har bland annat startat en rehabiliteringsträdgård i Alnarp där de forskat på utmattningssyndrom och depression. Studierna har fått mycket positiva resultat.

Men även om det mesta av forskningen fokuserat på grönska utomhus så konstaterar Patrik Grahn att det här går att återskapa inomhus. Artrikedom, naturkänsla och avskildhet kan man åstadkomma hemma med hjälp av krukväxter!

Växter inomhus avbelastar sinnet och är på så sätt avstressande. De ger en slags kravlös rofylldhet. Det är inte bara en upplevelse, utan tester visar på en faktisk minskad mängd av stresshormonet kortisol och lägre blodtryck.

Dessutom visar forskningen att de som har växter hemma är mer benägna att söka sig ut i den verkliga naturen. Det blir en slags god spiral i avstressande aktiviteter.

Så alla ni Crazy plant persons därute som smyger in ytterligare växter därhemma, forskningen är på er sida!

Vill du vara med i min mejlklubb?

I så fall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *