Såpvatten
Växtproblem

Tillverka såpvatten mot ohyra

Kryp och ohyra är det tristaste när det gäller krukväxter tycker jag. Det kan kännas så äckligt att man helst bara vill slänga ut hela plantan. Men det är inget ovanligt att växterna någon gång drabbas och det är synd att kasta bor de små raringarna som man kämpat så med utan att göra ett räddningsförsök.

Mot många typer av kryp så funkar en så enkel lösning som såpvatten. Det kan vara en god idé att ha lite färdigblandat i en sprayflaska som man kan ta till när man ser något knas på någon växt, ju förr man börjar behandla desto större chans att man får bukt med angreppet.

Steg 1 är att hålla koll hela tiden på sina växter. Passa på att undersöka bladen lite smått i samband med vattning.

Så här gör du ditt eget såpvatten

Det finns receptvarianter med olika andel såpa och vatten, men jag brukar göra så här:

1 del såpa (välj överfettad såpa, läs mer om varför längre ned).

10 delar vatten 

Ev kan man tillsätta 1 matsked rödsprit (T-röd)/liter vatten vid starkare angrepp. Men undvik det på Palettblad och liknande växter med tunnare blad eftersom bladen kan ta skada.

Skaka ihop i en sprayflaska och ha till hands. 

Bra att tänka på är att inte spraya på växten om solen lyser på den, då kan bladen ta skada. 

Du kan även tillsätta lite Neemolja (1tsk/liter) i ditt såpvatten vid starkare angrepp. Den verksamma substansen i Neemolja är Azadiraktin, det är ett ämne som gör växten oaptitlig för många skadedjur.

Vad är det med såpvatten som gör det verksamt mot angrepp?

Såpan kleggar igen skadedjurens andningsorgan och kväver dem, så tänk på att spraya på själva bladlössen eller vad det nu är för kryp. Därför är det ingen mening använda såpvatten förebyggande, utan det är först när växten är utsatt för något angrepp som det är verksamt.  Det räcker oftast inte med en sprayomgång eftersom det kan finnas ägg som inte är kläckta. Man får fortsätta att spraya växterna under en tid (ca 1 gång i veckan).

Du kan testa såpvatten mot lusangrepp, trips och spinn. Mot sorgmyggor funkar det inte, där får man ta till andra doningar. Det kan du läsa mer om här.

Vilken såpa ska jag välja?

Förr i tiden var i princip all såpa som såldes överfettad, dvs rik på fett. Dagens lättflytande såpa som du oftast hittar i butikerna är det inte, den är snarast uttorkande. Alla som har gamla trägolv hemma vet att det är en såpa man inte ska använda av just den anledningen.

Jag har tidigare skrivit om att vegetabilisk olja har en dokumenterad effekt på ohyra och använder man då en såpa som inte innehåller så mycket fett så blir det inte mycket till verkan kvar.  

Vad ska man då göra? Det finns överfettad såpa att köpa, till exempel Västerbottenssåpa som tillverkas av återvunnen rapsolja från närområdet. Eller Hälsingesåpa som är en traditionell överfettad såpa tillverkad av tallolja. Annars kan det vara en god idé att tillsätta en skvätt rapsolja (1-2msk/liter) i din vanliga såpablandning.

Här kan du läsa fler, liknande artiklar jag skrivit

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt! Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

18 kommentarer

 1. Anna säger:

  Hej! Bra inlägg, jag har haft sköldlöss på min benjaminfikus (stor som ett träd, både vanlig o spräcklig) sedan typ december. Nu verkar nästan alla vara borta men jag tycker de är så svåra att se plus att jag inte orkar hålla på hela tiden. Kan sköldlöss angripa monstera och palettblad? Det är liksom inte realistiskt att isolera den.
  Egentligen vill jag väl mest att du säger att det kommer gå bra men också om du har några tips får du gärna dela.

  Tack för en toppenblogg!

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att du gillar bloggen! Det kommer säkert gå bra 😀 De brukar ju se ganska ledsna ut när de är utsatta för angrepp, så förhoppningsvis har du lyckats få bort dem! Jag tror man har bäst chans att lyckas bli av med sköldlössen om man upptäcker dem tidigt och petar bort dem manuellt med en pincett och sprayar med den lite starkare blandningen såpvatten med rödsprit . I värsta fall får du köpa Provado-pinnar och sticka ned i plantan, det är förstås inte lika miljövänligt, men ibland har nöden ingen lag.
   Har inte hört att sköldlöss gillar Monstera och Palettblad speciellt, men man kan aldrig vara säker. Du får hålla utkik helt enkelt.

  2. Van säger:

   Hej,

   Behöver man duscha växten efter man har sprayat på med såpblandningen?

   1. Blomfantast säger:

    Nej, det behöver du inte, men eftersom såpvattnet är kontaktverkande, så har det ingen effekt när blandningen väl torkat på växten. Du kan duscha av växtens bladverk ordentligt innan du gör behandlingen med såpvatten. Var särskilt noga med bladens undersida, där håller ohyran gärna till. Du behöver göra om såpabehandlingen med jämna mellanrum för att den ska ha effekt./Bodil

 2. […] med de flesta lusangrepp så fungerar såpvatten bra (kika här för att få mitt recept). Men det gäller att spraya på själva lusen för att det ska göra […]

 3. […] hjälper för det mesta såpvatten. Hur såpvatten fungerar och recept på min blandning kan du hitta här. Nu har jag läst att en del tillsätter Neemolja i sitt såpvatten med bra resultat. Jag har […]

 4. Gabrijel säger:

  Vad menar du med 1 del såpa 10 delar vatten? Vad är det för mått? Kan du förklara lite bättre?

  1. Blomfantast säger:

   Jag menar till exempel 1 dl såpa till 10dl vatten. Så till en vanlig blomspruta (de brukar vara ung 5 dl stora) så kan du använda ungefär 0,5dl såpa.
   Det är lite olika vilken mängd såpa man rekommenderar, men det brukar röra sig mellan 0,5-1 dl per liter vatten.
   /Bodil

 5. Cornelia säger:

  När du skriver såpa, menar du till exempel sån grön/gul såpa från grumme? Är nybörjare så vore skönt att veta vad för såpa!

  1. Blomfantast säger:

   Jag använder en sån där gammaldags överfettad såpa som till exempel Västerbottenssåpa. Den innehåller rätt mycket mer fett, vilket är bra mot ohyran. Du kan köra på vanlig grummesåpa också, men vill du ha lite bättre effekt kan du tillsätta en dutt med till exempel rapsolja.

 6. Angelica säger:

  Hej. Ska jag duscha av växterna direkt efter jag sprutat på såpavatten eller ska jag vänta, hur länge isåna fall?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Angelica,
   Nej, först duschar du av växterna ordentligt och rengör bladen. Sen sprutar du på såpblandningen som får sitta kvar tills du upprepar hela proceduren ca en vecka senare. Kan behövas ett par behandlingar för att det ska få effekt.

 7. Angelica säger:

  Åh tack för snabbt svar, jag duscha av dom igår kväll. Räcker det eller ska jag skölja av dem nu igen innan behandling. Ska jag göra på alla krukväxter eller bara dem drabbade? Det är två stora palett blommor som är bovarna. Den ena masakera jag igår i ren panik och tog bara några toppar kvar till nya sticklingar. Kan jag gör behandling på dem med fast dom står i vatten nu? Den andra har jag inte klippt ner ännu (fast den behöver en ny klippning) ska jag låta den vara och klippa den sen om den överlever. Har inte sett så många 2larver men inga som har inte hunnit få vingar ( vad jag vet) Men dom stod nära andra krukväxter , monstera och svärmorstunga. Har inte sett nått på dem. Men ska såklart duscha och gå igenom alla växter. Tänkte ställa dem jag vet är drabbade i karantän i ett litet plast växthus. Eller kan då stå på sina vanliga platser efter såpa dusch?

  1. Blomfantast säger:

   Är det trips det handlar om? Då behöver du vara uthållig med bekämpandet! Kika på det här inlägget “Första hjälpen mot trips” så har du lite tips att gå på. Och på den här sidan hittar du en checklista som jag gjort över hur du kan förebygga ohyra. Bara att ladda ner och spara.

 8. Madeleine säger:

  Hej!
  Först och främst, vilken fantastisk blogg! Jag har lärt mig så mycket!
  Jag skulle dock behöva lite hjälp. Jag har 3 stora lagerhäggs buskar som har blivit angripna av ngt. Bladen kryllar ihop sig,, Där syns väv och i bladen dyker det upp larver. Har dock inte sett många larver. Jag har klippt bort dom grenar som jag sett är angripna. Men där finns säkert fler. Jag blev rekommenderad av blomsterhandel att spraya såpavatten. Se till så jorden är dränerad och ge ny näring till jorden, ex blåkorn. Min fråga är, mina buskar står i sol från ca 13-19. Kan jag spraya såpa vatten på kvällen eller kan bladen brännas även dagen efter?

  Tack på förhand!

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att du gillar bloggen! Det brukar vara när det är nysprayat med såpvatten som det är känsligt med solen, så om du sprayar på kvällen borde det vara lugnt. Men att vara på den säkra sidan kan du ju testa på en liten del av busken och se hur det funkar. Ett tips är också att du går över buskarna med vattenslangen för att rengöra dem innan du går på med såpan. Och var beredd på att upprepa proceduren efter ett par dagar.
   /Bodil

 9. […] till att detta fungerar, är enligt sajten Blomfantast för att såpan täpper igen skadedjurens andningsorgan och kväver dem. Man ska därför tänka […]

 10. Klara säger:

  hej, kan man använda linoljesåpa i sprayen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *