Tillverka såpvatten mot ohyra

Tillverka såpvatten mot ohyra

Kryp och ohyra är det tristaste när det gäller krukväxter tycker jag. Det kan kännas så äckligt att man helst bara vill slänga ut hela plantan. Men det är inget ovanligt att växterna någon gång drabbas och det är synd att kasta bor de små raringarna som man kämpat så med utan att göra ett räddningsförsök.

Mot många typer av kryp så funkar en så enkel lösning som såpvatten. Det kan vara en god idé att ha lite färdigblandat i en sprayflaska som man kan ta till när man ser något knas på någon växt, ju förr man börjar behandla desto större chans att man får bukt med angreppet.

Steg 1 är att hålla koll hela tiden på sina växter. Passa på att undersöka bladen lite smått i samband med vattning.

Så här gör du ditt eget såpvatten

Det finns receptvarianter med olika andel såpa och vatten, men jag brukar göra så här:

1 del såpa 

10 delar vatten 

Ev kan man tillsätta 1 matsked rödsprit (T-röd) vid starkare angrepp. Men undvik det på Palettblad, där bladen kan ta skada.

Skaka ihop i en sprayflaska och ha till hands. 

Bra att tänka på är att inte spraya på växten om solen lyser på den, då kan bladen ta skada. 

Du kan även tillsätta lite Neemolja i ditt såpvatten vid starkare angrepp. Den verksamma substansen i Neemolja är Azadiraktin, det är ett ämne som gör växten oaptitlig för många skadedjur.

Vad är det med såpvatten som gör det verksamt mot angrepp?

Såpan kleggar igen skadedjurens andningsorgan och kväver dem, så tänk på att spraya på själva bladlössen eller vad det nu är för kryp. Därför är det ingen mening använda såpvatten förebyggande, utan det är först när växten är utsatt för något angrepp som det är verksamt.  Det räcker oftast inte med en sprayomgång eftersom det kan finnas ägg som inte är kläckta. Man får fortsätta att spraya växterna under en tid (ca 1 gång i veckan).

Du kan testa såpvatten mot lusangrepp, trips och spinn. Mot sorgmyggor funkar det inte, där får man ta till andra doningar. Jag återkommer till det lite längre fram.

Vill du vara med i min mejlklubb?

Skriv upp din mejladress nedan, så får du 1-2 utskick per månad. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!

7 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!


10 thoughts on “Tillverka såpvatten mot ohyra”

 • Hej! Bra inlägg, jag har haft sköldlöss på min benjaminfikus (stor som ett träd, både vanlig o spräcklig) sedan typ december. Nu verkar nästan alla vara borta men jag tycker de är så svåra att se plus att jag inte orkar hålla på hela tiden. Kan sköldlöss angripa monstera och palettblad? Det är liksom inte realistiskt att isolera den.
  Egentligen vill jag väl mest att du säger att det kommer gå bra men också om du har några tips får du gärna dela.

  Tack för en toppenblogg!

  • Vad roligt att du gillar bloggen! Det kommer säkert gå bra 😀 De brukar ju se ganska ledsna ut när de är utsatta för angrepp, så förhoppningsvis har du lyckats få bort dem! Jag tror man har bäst chans att lyckas bli av med sköldlössen om man upptäcker dem tidigt och petar bort dem manuellt med en pincett och sprayar med den lite starkare blandningen såpvatten med rödsprit . I värsta fall får du köpa Provado-pinnar och sticka ned i plantan, det är förstås inte lika miljövänligt, men ibland har nöden ingen lag.
   Har inte hört att sköldlöss gillar Monstera och Palettblad speciellt, men man kan aldrig vara säker. Du får hålla utkik helt enkelt.

   • Nej, det behöver du inte, men eftersom såpvattnet är kontaktverkande, så har det ingen effekt när blandningen väl torkat på växten. Du kan duscha av växtens bladverk ordentligt innan du gör behandlingen med såpvatten. Var särskilt noga med bladens undersida, där håller ohyran gärna till. Du behöver göra om såpabehandlingen med jämna mellanrum för att den ska ha effekt./Bodil

  • Jag menar till exempel 1 dl såpa till 10dl vatten. Så till en vanlig blomspruta (de brukar vara ung 5 dl stora) så kan du använda ungefär 0,5dl såpa.
   Det är lite olika vilken mängd såpa man rekommenderar, men det brukar röra sig mellan 0,5-1 dl per liter vatten.
   /Bodil

 • När du skriver såpa, menar du till exempel sån grön/gul såpa från grumme? Är nybörjare så vore skönt att veta vad för såpa!

  • Jag använder en sån där gammaldags överfettad såpa som till exempel Västerbottenssåpa. Den innehåller rätt mycket mer fett, vilket är bra mot ohyran. Du kan köra på vanlig grummesåpa också, men vill du ha lite bättre effekt kan du tillsätta en dutt med till exempel rapsolja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *