Monstera Variegata
Krukväxter

Monstera variegata – vår tids tulpanhajp?

På 1500-talet kom tulpanlökarna till Europa, en exklusiv vara som mest var intressant för vetenskapsmän och botaniker i början. På 1600-talet började tulpanerna odlas i större skala i Holland, men efterfrågan efter dyrgriparna blev snabbt mycket större än utbudet och priserna blev därefter.

Till slut blev priset för en enda lök av en eftertraktad tulpansort lika högt som priset för ett hus i centrala Amsterdam. Bubblan sprack förstås till sist och tulpanlökarna blev inte mer värda än andra växter (och lämnade rätt många människor utblottade efter sig).

Nu menar jag inte att hajpen kring den vitmelerade Monsteran (Monstera Variegata) är likadan som tulpanbubblan under 1600-talet, men håll med om att man ibland får lite lätt hicka när man ser vad de kan kosta på Tradera? Jag erkänner villigt att jag har dreglat över att få ett eget exemplar, men när jag ser priserna dra iväg till flera hundra kronor för en stickling så drar jag öronen åt mig. Det känns helt enkelt inte rimligt.

Den är så klart värd så mycket någon är villig att betala för den, men skulle ni betala närmare 500 spänn för en stickling?

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *