undvik ohyra
Växtproblem

Det här med ohyra och hur man undviker det

Det här blir inte direkt något inspirationsinlägg, ohyra är inte kul! Men faktum är att de flesta som har krukväxter drabbas någon gång drabbas av ohyra. Följer du någon växtgrupp på Facebook så vet du vad jag menar, vart och vartannat inlägg handlar om ohyra.

För egen del har jag haft spinn, sorgmyggor, trips och vita flygare. Det är bara när det gäller de vita flygarna som jag gett upp och kastat en planta. Annars kan man få bukt med det mesta.

Välmående växter det bästa skyddet

Jag tänker att det bästa sättet att skydda sig från ohyra är att se till att växterna mår riktigt bra. Det är oftast de i sämst skick som är som mest mottagliga för ohyra.

Tänk på luftfuktigheten. Oftast har växterna det för torrt och varmt i vårt inomhusklimat. Särskilt på vintern då elementen står på för fullt. Blir det för torrt omkring växten så vill till exempel gärna spinn dyka upp. Det har jag fått ett flertal gånger på murgröna som stått för varmt och soligt. Ha en sprayflaska till hands och duscha växterna när du ändå är där och vattnar. Du kan även ställa ut små skålar med vatten intill växterna för att öka på luftfuktigheten.

Gödsla. Se till att växterna får regelbunden näring, då blir de glada och mår prima.

Vattna lagom. Dina växter behöver vatten, men dränk dem inte i vatten. Sorgmyggor har en tendens att dyka upp om det är för fuktigt för växterna, så låt växten torka upp mellan vattningarna.

Ta för vana att kolla växterna. När du ändå vattnar kan du kika igenom växterna så att de ser ok ut. Det är lättare att få bukt med ohyra om man upptäcker den i ett tidigt stadium

Vad göra när man drabbats av ohyra?

Första tanken är ofta att i panik slänga växten när man ser något ovälkommet kryp på den. Gör inte det, det mesta går att få bukt med.

Det första man bör göra är att ställa växten i karantän så att inte övriga växter drabbas.

Duscha sedan av växten. Ta duschen och spola noggrant av varje blad, både över och undersida. Låt den torka upp och behandla sedan med såpvatten. Den här proceduren kan få upprepas med jämna mellanrum, till exempel ett par gånger i veckan under några veckors tid.

För mildare angrepp hjälper för det mesta såpvatten. Hur såpvatten fungerar och recept på min blandning kan du hitta här.

Mot sorgmygg bör du istället torka ut jorden. Det är ju där de lägger ägg de små rackarna och i torka trivs de inte. När jorden torkat upp ordentligt så vattnar du lite mer försiktigt i fortsättningen. Hjälper inte detta så kan du använda dig av Nematoder, som är en slags mikroskopiska nyttodjur som käkar upp sorgmyggslarverna

Vill du vara med i min mejlklubb?

Isåfall får du 1-2 utskick varje månad med tips och trix från bloggen, inget spam bara härligt växtnördande.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *