Krukväxter

Planteringstips Elefantöra

Elefantöra är en mysig och lättskött växt. Allra finast tycker jag att den är om den är riktigt tät. Men hur får man till den så där tät och buskig?

Mitt tips är att man sätter 3 sticklingar tillsammans i en kruka som får växa tillsammans.

Den vänstra krukan består av tre ganska nyligen samplanterade sticklingar. Den högra stackaren är en sorglig syn. Den har stått på 15-årige sonens rum och har inte fått så värst mycket kärlek. Persiennen där är ju ständigt neddragen för att solen inte ska störa datorspelandet. Men även om den hade varit välskött så hade den sett rätt ensam och tanig ut jämfört med den vänstra.

Min största och buskigaste Elefantöra består även den av tre ursprungliga sticklingar som fått växa till sig. Det fina med samplanteringen är också att den tål att tappa några blad utan att se kal och trist ut.

Annons

10 kommentarer

 1. Patricia säger:

  Jag har en elefantöra som ser ut exakt som den du hade i din sons sovrum…. Hur ska man beskära, plantera om den?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Patricia! Det kommer ju inte nya blad på stammen, de kommer uppe i toppen. Man kan testa att kapa toppen med en liten bit av stammen och sätta på rotning i vatten och sen plantera. Då får den börja om från början!

 2. Kaiza säger:

  Hej! Jag måste bara säga att jag hamnade på din blogg av en slump och har nu suttit och kollat igenom en massa inlägg i jag vet inte hur många timmar (haha) och kommer definitivt att titta in igen! Tycker att bloggen är inspirerande, bra tips och en ger helt enkelt härlig känsla.

  Alla säger att elefantöron är en så enkel och bra blomma att ha som nybörjare, och jag förstår inte vad jag gör för fel! Jag skulle dock inte klassa mig själv som nybörjare men elefantöra är nog en av de blommor jag haft som jag haft mest problem med. Mina blir hängiga och tappar bladen oavsett vad jag försöker mig till. Får för mig att det har med solen att göra, då jag bor i Luleå blir det inte mycket av den vara under vintern. Men jag har en fråga, som jag försökt att googla mig till men inte hittat något rimligt svar på. Mina elefantörons blad blir liksom kupade och inte “fullt utvikta” som dina, vad beror det på? Är det också solen eller är det vattningen det beror på?

  Oerhört tacksam för svar 😀

  1. Blomfantast säger:

   Vad härligt att du ramlade in hos mig och underbart att du gillar bloggen 🙂 Det är himla individuellt det här med växter har jag märkt, växter som andra upplever som enkla misslyckas jag med och vice versa.
   När det gäller elefantöra tror jag att det är placeringen. Jag har några fönster där de inte verkar trivas alls och då blir bladen ibland så där kupiga och konstiga som du beskriver. Hos mig ogillar de full sol eller alltför mörkt. Bäst trivs de en liten bit in från ett ljust fönster hos mig.
   Sen går ju vintern hårt åt dem. Jag bor ju också norröver, i jämtland, med allt vad det innebär av vintermörker. Mina får massor av gula blad och är kort och gott skitfula just nu.
   Det trista med elefantöra är ju att de inte blir riktigt fina sen när de tappat en massa blad. Det blir som en lång tarm med nåt grönt upptill. Då brukar jag faktiskt börja på ny kula. Oftast har det ju kommit en massa sticklingar i krukan som man kan ta och hyfsat snabbt få en ny och tät planta.
   Ha det gott!
   /Bodil

 3. Sophia säger:

  Hej, härligt att se dina fina plantor! Jag har alltid varit förtjust i elefantöra och i våras fick jag en stickling från en bekant som jag sedan planterade i en liten kruka. Nu är det snart vinter och jag har fortfarande inte planterat om den och undrar om man kan göra det nu eller om man ska vänta till vår 2021? Den har tappat några utav dem initiala bladen och jag är orolig att det inte är meningen att den ska göra det? Har du några tips?? Tacksam för all hjälp man kan få!

  1. Blomfantast säger:

   Hej Sophia!
   Elefantöra tappar gärna blad lite då och då, så det är inget att oroas över. Däremot kan den tappa mer blad om den inte riktigt trivs på växtplatsen. Står den för soligt vill den gärna tappa en hel del blad. Så en hyfsat ljus placering utan stark sol är bäst.
   När det gäller omplantering gör jag det vid behov när som helst under året. Däremot kan man vara lite mer försiktig med att beskära rotsystemet om man av någon anledning ser behov av det. Det kan vara bättre att göra under våren, när växtkraften är större.
   Med det sagt så tycker jag du ska plantera om ditt elenfantöra i en större kruka, den kommer att bli glad 🙂
   /Bodil

 4. Fanny säger:

  Hej! Så fina elefantöra du har! Ja har en fundering kring att beskära toppen en bit ner på stammet o börja om me o rota o plantera osv. Den delen som blir kvar i krukan, kan den fortf ge nya skott som går o plocka sen? Mvh Fanny

  1. Blomfantast säger:

   Det kan du göra. Elefantöra bildar väldigt snabbt rötter, så efter en vecka i vatten så har säkert toppen börjat få rötter. Jag skulle tro att det fortsätter att skjuta skott runt om pinnen som är kvar i krukan om du fortsätter att vattna den så den håller sig levande.
   /Bodil

 5. Liv säger:

  Jätte bra tips!
  Jag undrar även vart dina gråa terrakotta kurkor är ifrån? Super snygga

  /Liv

  1. Blomfantast säger:

   Krukorna kommer från Bergs Potter!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *