patinera terakottakrukor
Gör det själv och andra tips och trix

DIY – Patinera terrakottakrukor och lerkrukor

Finns det något finare än riktigt välanvända och patinerade terrakottakrukor? Det är väl inte för inte som det knappt går att få tag på en sliten blomkruka på loppis, det är ju precis så man vill ha dem! Terrakottakrukor är billiga i inköp, men det tar länge innan de får det där härligt slitna uttrycket med vita kalkavlagringar och stråk av mossa och jord.

Så hur gör man då om man inte orkar vänta i flera år på att krukan blir snygg? Tja, då får man helt enkelt ta tag i saken och patinera själv!

Det finns massor av tips på hur man kan gå tillväga. Allt från att gräva ned krukorna i trädgården ett år till att dutta på yoghurt på vissa partier. Jag har valt att göra en annan variant. Jag använder mig av färg och pigment. 

Det här behöver du

patinera terakottakrukor
  • En kruka i terrakotta. Jag har använt mig av Ikeas krukor Ingefära, de kostar 29 spänn och för det priset funkar de fint som experimentkrukor.
  • Panellack. Det är en vattenbaserad halvmatt lack som funkar utmärkt som bas för pigment. Dessutom torkar den supersnabbt, vilket är toppen då man får ett färdigt resultat fort.
  • Färgpigment. Jag har använt mig av titanvitt, bränd umbra och kromoxidgrönt. Färgpigment finns att köpa i små burkar hos t ex Panduro eller Paintpro. Det går inte åt mycket i ett sånt här litet projekt.
  • En svamp eller trasa att dutta färg med. Jag gillar bäst att jobba med en natursvamp.

Så här gör du för att patinera lerkrukor

Överarbetad kruka, men rätt fin ändå!
  • Använd dig av något plant, typ en mattallrik (men ta någon du inte är rädd om – även om det är vattenbaserad färg så finns risken att det blir färgspår kvar). Det går inte åt mycket panellack eller pigment så ta det försiktigt när du skedar upp.
  • Ta en dryg matsked panellack till att börja med och lägg upp på tallriken.
  • Ta sedan knappt en tesked av vardera pigment du valt och lägg upp i olika högar.
  • Blöt svampen. Dutta försiktigt i pigmentet och arbeta in lite panellack med svampen. Svampa på krukan och “rita” med svampen där du tycker att det passar. Konsten är att få det att se naturligt patinerat ut, så kika på någon gammal kruka du har för att få inspiration.
  • Sluta i tid. Det är lätt att hålla på och dutta och dutta med färgen och tillslut blir det för överarbetat. Krukan på bilden här ovanför är ett exempel på det. Här har jag inte slutat i tid och resultatet ser inte särskilt naturligt ut. Men den passar ju bra ihop med tavlan så det får vara så. Krukan på den översta bilden blev bättre, men det finns alltid saker att finslipa. 

Mer kreativa artiklar i bloggen

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *