Nu när höstmörkret sänker sig är det en perfekt tid för att starta en hydroponisk odling. Att odla hydroponiskt innebär att du odlar i vatten istället för i jord. Det finns färdiga odlingskit att köpa som är fina att ha i köksfönstret (här kan du se en sådan hos mig), men i det här inlägget tipsar jag om hur du kan göra din egen variant. Inte lika fin kanske, men eftersom jag tänker placera den under växtlampa på en hylla i källaren så spelar det inte så stor roll.
Du behöver:
- En låda/hink i plast med lock. Den behöver vara ogenomskinlig annars riskerar du att få algtillväxt i din odling. Storleken avgör hur många odlingspluggar du får plats med. Både en hyfsad mängd vatten och växtens grönverk ska få plats. I min hink i bilden ovan är en plugg lagom.
- Pluggkorgar. Finns ett flertal på marknaden, men de jag använder kommer från Nelson garden.
- Odlingsplugg. Det finns att köpa med och utan frö. Jag väljer utan, så är jag lite mer fri att odla det jag har lust med.
- Frö. Av naturliga skäl måste du välja uppåtväxande grönsaker. Olika former av sallad och kryddväxter fungerar fint. Det är bara att testa sig fram.
- Växtbelysning. Under det mörka halvåret behöver du använda någon form av växtbelysning för att det ska växa på bästa sätt. Behöver du tips på vad du kan välja så hittar du det längre ned i det här inlägget.
Gör så här:
- Använd pluggkorgen för att måtta ut var du ska göra hål.
- Klipp sedan några millimeter innanför den ritade linjen så att korgen får en kant att hänga fast i.
- I med pluggkorg och odlingsplugg i hålet.
- Fyll upp odlingskärlet med vatten (det ska nå ungefär 1cm upp på odlingspluggen när locket är på).
- Fyll på näring i vattnet. Du måste använda dig av mineralbaserad näring (organisk näring fungerar inte i den här typen av odling). Jag använder mig av Blomstras växtnäring. Den finns i de flesta matbutiker för en billig peng.
- Sätt på locket och plantera valfritt frö.
- Placera under växtbelysning och invänta att det börjar växa.
- Fyll på vatten och näring vid behov.
Jag brukar plantera flera hinkar/kärl med ett par veckors mellanrum. När den ena är färdigskördad så är en annan redo att påbörjas. På så sätt är jag självförsörjande på sallad och diverse kryddväxter hela vintern.
Det fina är att en sån här hydroponisk odling i stort sett sköter sig själv, det gäller bara att se till att det finns tillräckligt med vatten och näring.
Växtbelysning
Behöver du hjälp att välja växtbelysning, så är den här nätta led-rampen från Nelson Garden mitt bästa tips. Den har jag i köksfönstret för att ha min hydroponiska odling nära till hands. Den smarta upphängningsanordningen med sugproppar att fästa på fönstret finns att köpa till här.
Tips! Pimpa din egengjorda hydroponiska odling
Vill du snygga till din behållare för att kanske ha den framme lite mer synligt så kan du använda dig av kontaktplast i valfritt mönster. Det finns mängder av fina mönster på marknaden. Kontaktplasten gör dessutom det mörkare i behållaren, vilket är bra eftersom det förhindrar algtillväxt.
Fler roliga DIY-projekt
- DIY – Superenkel ampel!
- DIY – Kruka av mjölkkartong
- En kreativ söndag – DIY verktygsbälte av gamla jeans
- DIY – Patinera terrakottakrukor
- DIY – Karins förgätmigejkrans
Vill du vara med i mitt växtgäng?
Isåfall får du ungefär ett mejlutskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnördande!
Har du tips på växtlampa, rimligt pris.
Mvh Bella
Ljusramp eller glödlampa? När det gäller ljusramp så använder jag Nelson Gardens ledramper. Den är jättebra och dessutom nätt och lätt att dölja under ett hyllplan. När det gäller glödlampor så rekommenderar en växtbelysningsguru i en grupp på Facebook den här glödlampan från AIRAM (bäst i test hos honom), men det går även att använda den här lampan från ICA: LED SMD Normal E27 1521lm. Den kostar bara 55 spänn och ska vara riktigt bra om den placeras ca 20cm från växten.
/Bodil
Tack så jättemycket för snabba tips.
Hälsn Bella
Bästa Blomfantast! Tack för inspiration – jag sätter genast igång!!
En undring : vilken temperatur rekommenderar du ( på vätska/ i rummet ) ?
Mvh MajaMarie
ljummet vatten och vanlig rumstemperatur kör jag på!
/Bodil
Hej! Vi har startat och har Blomstra mineralgödning för vår sallad och basilikaodling…
Hur doserar du Blomstras växtnäring? Det behövs väl mer än rekommendationerna, då det är odling i vatten?
mvh
Lena
Hej Lena!
Jag brukar ta 4ml per liter vatten. Måttet på ovansidan korken på Blomstraflaskan är 4ml. Sen fyller jag på sådan näringslösning allteftersom vattennivån sjunker och växandet tar fart!
/Bodil