Krukväxter

Höstfixande med krukväxterna

Så här en bit in i september brukar jag göra ett rejält höstfix med mina växter. Det här är vad jag har på schemat.

Ta in uteväxterna eller ta sticklingar av dem

Ute har jag rätt mycket krukväxter som jag i vanliga fall har inomhus. Jag älskar att plantera ut olika doftpelargoner i krukor, de växer sig stora och buskiga på ett sätt som de inte gör inomhus. När det drar ihop sig mot frostgrader så är det dags att ta in de jag vill ta in och knipsa sticklingar av övriga. Doftpelargoner är oerhört motståndskraftiga mot ohyra (misstänker att det är doften som stöter bort dem) så de går faktiskt att ta in i befintligt skick efter en liten översyn.

Däremot skulle jag aldrig plocka in krukor av palettblad jag haft stående utomhus. De är rena ohyremagneterna och det skulle ofelbart följa med diverse kryp in. Däremot fungerar det bra att ta sticklingar av sådana jag vill spara. Sticklingar är lätta att rengöra under kraftig vattenstråle och då följer inga kryp med.

Ta hem pelargonerna från sommarstugan och ansa dem

I sommarstugan har jag fönstren fulla av Mårbackapelargoner. De får följa med hem när det är dags för stugstängning i slutet av september. Eftersom jag inte har någon sval och ljus vinterförvaring att tillgå så får de stå i ett vanligt trappfönster i rumstemperatur under vintern. För att de ska få plats så ansar jag till dem en del.

Klippa och forma till hibiskusarna

Hibiskus ‘Antilles Saumon’

När hibiskusarna blommat färdigt för säsongen så går jag över dem med saxen för att de ska växa åt det håll jag vill till våren när de har sin tillväxtperiod. Jag har ett par hibiskusträd på gång och det är nu jag gör mina klipp för att de ska bilda krona. En del av det jag klipper bort gör jag sticklingar av.

Rensa och städa fönstren

Den här tiden brukar jag också gå över mina fönster och rensa rejält bland växterna. I mitt stora fönster i hallen brukar jag ha färgglada palettblad, men eftersom de blir så oerhört fula under vintern så ska jag ta bort dem nu. Istället ska det få bli mitt hibiskusfönster under vintern. Om paletterna får komma tillbaka under våren får jag se. Hur fina en del palettblad än är så är jag lite trött på dem nu. Hur som helst ska jag ta sticklingar av dem, så får de leva vidare under växtbelysning under vintern.

Dra ned på näring

En sista grej jag gör den här tiden är att dra ned på växtnäringen. Från att ha gett svag näringsdos vid nästan varje vattningstillfälle så får det bli vid något enstaka tillfälle fram tills vårsolen tittar fram igen.

Annons

4 kommentarer

 1. Anna säger:

  Hej! Vilken fin liten vas överst i artikeln. Jag skulle vilja veta var jag kan köpa såna?

  1. Blomfantast säger:

   Hej,
   Du hittar vasen i min webbutik här.

 2. Sanna säger:

  Hej! Ställer du palettbladssticklingarna i vatten under belysning eller planterar du dem i jord?

  1. Blomfantast säger:

   Jag brukar plantera i torvbrikett och sedan ställa dem under belysning i källaren. När jag ser att sticklingarna fått kraftiga rötter, planterar jag i kruka och skalar upp krukstorlek allt eftersom plantorna växer till sig. Jag klipper dem också så att de ska förgrena sig och bli buskiga. När vårljuset kommer har jag ett gäng fina plantor att plocka fram och ställa i fönstren igen.
   Jag brukar ha dem i vatten i småglas och vaser också, men då placerar jag dem runt om i huset mest för att det är fint 😀
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *