Gör det själv och andra tips och trix

DIY – förvandla Ikea “Moppe” till arkivskåp

Häromveckan gjorde jag ett riktigt förvandlingsnummer. Jag hade köpt på mig ett par av Ikeas långlivade klassiker “Moppe” för att använda som förvaring för diverse fröer och växtprylar på min växtfixarplats. Det är en bra och välgjord förvaring, men den passade inte riktigt in i sin ursprungsform.

Ikea “Moppe” som funnits i sortimentet hur länge som helst.

Eftersom jag gillar DIY hade jag en tanke om att jag skulle kunna förvandla lådhurtsarna till kartotekskåp av den typen man hittade i bibliotek före datorernas tid.

DIY Ikea “Moppe” – så här gör jag

Eftersom jag tänker ådringsmåla ytan så måste jag grunda först. En ljust gul färg blir en bra bas för den teaknyans jag vill få fram. Jag blandar själv genom att använda halvmatt vattenbaserad panellack blandat med ockragult och titanvitt pigment. Det går åt ungefär 1/2 dl panellack och 1tsk pigment av varje. Man får testmåla och se så att man får fram den nyans man vill ha.

Förvandla Ikea Moppe till ett arkivskåp

Här har jag grundmålat klart. Som du ser så vänder jag på lådorna för att slippa den ursprungliga lådfronten med ett förborrat hål. Den här grundfärgen torkar på en timme och är då övermålningsbar.

Nästa steg är att lasera. Jag använder färdigblandad lasyrolja som jag sedan blandar ned pigment i. Pigmentet bränd umbra kommer att ge en teakaktig ton när jag stryker det ovanpå den ljusgula grundfärgen.

Det går inte åt mer än ett par matskedar lasyrolja och 1 tsk pigment. Blanda på ett fat eller liknande.

Här har jag laserat lådfronterna. Man får se till att inte ha alltför mycket lasyr i penseln och stryka försiktigt. Om du studerar hur äkta teak ser ut så kan du försöka efterlikna det genom att dra penseln på olika sätt. Lasyroljan är öppen länge, så du kan dra om med penseln om du inte är nöjd från första början.

Lasyren tar upp till ett dygn på sig att torka, så var försiktig så att du inte är där och pillar när du känner att du är färdig med ådringsmålningen.

DIY Ikea moppe

Och efter att ha torkat ett dygn så är möbeln klar. Pricken över i:et är de gammeldags beslagen som jag hittade här. Jag valde den minsta storleken, 55 x 17mm.

Ikea moppe

Inte så pjåkigt va?

Här är båda färdiga och placerade på min växtfixarplats. Jag har medvetet låtit färgen vara lite tunn och blek på sina ställen för att lådhurtsen inte ska se alltför ny ut.

I lådorna förvarar jag nu alla mina fröer, sticklingsattiraljer och annat växtrelaterat.

Boktips

Så målar jag möbler

Om du vill lära dig mer om ådringsmålning så vill jag tipsa om den här boken av Lena Nessle. Jag köpte min för 20 år sedan och tycker den är otroligt bra. Den innehåller handfasta tips och råd om hur du gör för att måla möbler med gamla tekniker. Den ges inte ut längre, men den finns att få tag i på Bokbörsen så sök där.

Vill du vara med i mitt växtgäng?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad rakt ned i mejlkorgen. Inget spam, bara härligt växtnörderi.

Annons

7 kommentarer

 1. Birgitta Larsson säger:

  Så fin. Tack för att du delar med dig av målartekniken.
  Väldigt bra exempel på hur man kan få sin egen “design” på sin inredning, när den personliga smaken inte finns i butik.
  Så roligt, ekonomiskt och miljövänligt. Vinn vinn!

  1. Blomfantast säger:

   Tack Birgitta, vad roligt att jag kan inspirera!

 2. madde säger:

  fyfan vad snyggt

  1. Blomfantast säger:

   Kul att du gillar 🙂

  2. Kerstin säger:

   Tack för tipset om arkivskåp. Jag har ett “Moppe” skåp som jag köpt för ett antal år sedan och inte vetat vad jag ska ha den till. Men nu vet jag. 😉

 3. Liv säger:

  Hej! Älskar detta IKEA-hack 😊 Gick det att skruva fast beslagen eller fick du limma dem? 🙈 Tack för att du delar med dig! Hälsningar Liv

  1. Blomfantast säger:

   Det gick fint att skruva fast beslagen. Det är så små skruvar att de inte går igenom träet på andra sidan.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *