Krukväxter

Svinöra – en lite lättsammare begonia

Det finns ju massor av olika begoniasorter, dessutom av olika typer (canebegonia, knölbegonia, rexbegonia etc.). Det är fantastiska växter, men många av dem kan vara rätt så krångliga och ibland rent ut sagt diviga. De vill gärna ha fuktig luft omkring sig. Inte för mycket ljus, men heller inte för lite. Samma sak med vattningen, det får inte var för mycket och heller inte för lite. Men just svinöra, Begonia lucerna, är en lättsam sort. Den växer på och ställer inte så stora krav på skötsel, bara du ser till att den inte står för soligt och ger den en skvätt vatten regelbundet.

Svinöra
Namnet svinöra kommer sig av likheten med ett grisöra 😅

Svinöra tillhör gruppen Canebegonior. Dessa har stammar som påminner om bambu (Cane = bambu). Nya skott skjuter upp från rotstammar i jorden, så plantan kan bli både yvig och hög.

Som du ser har jag mina plantor en bit in i ett hyfsat ljust rum. Där trivs de och växer på utan problem.

Ta sticklingar av svinöra

Stickling av svinöra

Det är mycket enkelt att ta sticklingar av svinöra, du gör helt enkelt på vanligt sätt och kapar en toppstickling strax nedanför en nod (bladpar). Skala bort bladen och spara 2-3 blad i toppen. Den rotar sig mycket bra i vatten, 2-3 veckor brukar det ta för rötter att börja bildas. Det fungerar förstås lika bra att rota i jord, men det är ju lite fint att ha dem i en genomskinlig vas och få följa med i rotbildningsprocessen.

Så känner du någon som har svinöra i sin ägo, be att få en stickling!

Annons

3 kommentarer

 1. Lisa säger:

  Hej! Jag skaffade en sådan här och har varit så glad för den. Lättskött och fin, men för ett par veckor sedan har det blivit torra fläckar på bladen. Både på några äldre blad och ett av de nya. Vad kan det bero på, tror du? Torr inomhusluft, för lite ljus? Den står på en bokhylla, så inte över element, och har lite eftermiddagssol (även om den knappt existerar numera). Har du tips?

  1. Blomfantast säger:

   Det är nog en blandning av det du säger, men mest handlar det nog om vintermörkret. Svinöra trivs ju fint inne i rummet under det ljusa halvåret, men nu är ju mörkret så kompakt från tidig eftermiddag. Testa att ge den en tillfällig placering lite ljusare och se om inte det kan hjälpa. Jag brukar använda såna här rullvagnar från Ikea för diverse räddningsprojekt. De är lätta att dra fram och placera lite närmare ett fönster.

   1. Lisa säger:

    Tack för svaret! Så bjussigt av dig ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *