Krukväxter

Svinöra – en lite lättsammare begonia

Det finns ju massor av olika begoniasorter, dessutom av olika typer (canebegonia, knölbegonia, rexbegonia etc.). Det är fantastiska växter, men många av dem kan vara rätt så krångliga och ibland rent ut sagt diviga. De vill gärna ha fuktig luft omkring sig. Inte för mycket ljus, men heller inte för lite. Samma sak med vattningen, det får inte var för mycket och heller inte för lite. Men just svinöra, Begonia lucerna, är en lättsam sort. Den växer på och ställer inte så stora krav på skötsel, bara du ser till att den inte står för soligt och ger den en skvätt vatten regelbundet.

Svinöra
Namnet svinöra kommer sig av likheten med ett grisöra 😅

Svinöra tillhör gruppen Canebegonior. Dessa har stammar som påminner om bambu (Cane = bambu). Nya skott skjuter upp från rotstammar i jorden, så plantan kan bli både yvig och hög.

Som du ser har jag mina plantor en bit in i ett hyfsat ljust rum. Där trivs de och växer på utan problem.

Ta sticklingar av svinöra

Stickling av svinöra

Det är mycket enkelt att ta sticklingar av svinöra, du gör helt enkelt på vanligt sätt och kapar en toppstickling strax nedanför en nod (bladpar). Skala bort bladen och spara 2-3 blad i toppen. Den rotar sig mycket bra i vatten, 2-3 veckor brukar det ta för rötter att börja bildas. Det fungerar förstås lika bra att rota i jord, men det är ju lite fint att ha dem i en genomskinlig vas och få följa med i rotbildningsprocessen.

Så känner du någon som har svinöra i sin ägo, be att få en stickling!

6 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.