Växtproblem

Vita flygare – mjöllöss

Jag har ju tidigare skrivit om att ta sticklingar av Basilika och mina sticklingar var på god väg att bli till en riktigt fin och buskig planta. Bäst som jag kikade på den i förra veckan så flög det upp ett moln av små vita flugor. Panik! Jag har aldrig sett något liknande förut. En snabb googling och jag förstod att det måste vara Vita flygare, eller mjöllöss.

Jag skyndade mig att isolera plantan utomhus, tills jag läst på hur jag skulle gå tillväga för att utrota de små odjuren.

Vad är vita flygare?

Bildkälla: Jordbruksverket

Vita flygare, eller mjöllöss, trivs bäst i varm och fuktig inomhusmiljö, som t ex växthus. När mjöllusen växt till sig så är den ca 1-2 mm stor. De huserar på undersidan av bladen så du märker den kanske först när du puttar till en växt och det plötsligt flyger upp en mängd vita flygfän runt omkring den. 

Mjöllusen suger växtsaften ur bladen, men störst skada gör en slags svamp (sotdaggsvamp) som växer till sig i mjöllusens spår. Den bildar ett klibbigt hölje på bladen, som gör att plantan inte kan växa och må bra.

Åtgärder mot mjöllöss

Såpvatten

Som med de flesta lusangrepp så fungerar såpvatten bra (kika här för att få mitt recept). Men det gäller att spraya på själva lusen för att det ska göra nytta, vilket inte är helt enkelt när det är flygande löss vi pratar om.

Men gör så här så går det enklare. Duscha av växten i en kraftig duschstråle först, gå igenom hela plantan. Spraya sedan plantan med såplösning. Upprepa sedan såpvattensbehandlingen varje vecka under en period. Allra bäst är det om du kan sköta det utomhus, eftersom mjöllusen inte trivs särskilt bra i vårt utomhusklimat.

Hur gick det för mig?

Jag slängde faktiskt min planta. Det var så många flygare att jag insåg att jag inte skulle ha en sport att få bort dem. Dessutom var jag orolig att de skulle ta sig vidare till fler plantor. De gillar inte alla plantor, men gillar t ex pelargoner vilket jag har ett gäng av som jag inte vill bli av med. 

Annons

2 kommentarer

 1. Veronica säger:

  Jag har har haft mängder av vita flygare – de kom tyvärr in från min balkong förra hösten. O det var just det jag reagerade på – Min tämligen öppna balkong är i ett läge med relativt mycket skugga och fritt blås från havet. Så i zon 1 (eller zon noll) trivs de utmärkt ute.
  Galet svåra att bli av med, men nu är jag redo att intensivbehandla mina plantor.

  1. Blomfantast säger:

   Ja förstås! Ibland glömmer jag som bor i jämtland att det faktiskt finns riktigt varma klimat i vårt avlånga land 🙂
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *