Inredning

Fint i fönstren – stora fönster kräver högre växter

Bildkälla: Historiska hem mäkleri

Har man stora fönster så får man jobba med att ha några lite högre växter för att det ska bli harmoniskt för ögat. Ett gäng småväxter i ett sådant fönster blir bara ett gytter som inte stämmer med fönstrets proportioner. 

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri

Tänk också på att jobba med olika höjder. Har alla växter samma höjd så “ser man inte skogen för alla träd” där ingen växt framträder. Det blir bara som en grön vägg. Har man turen att ha djupa fönsterbrädor så kan man göra som på bilden och skapa ett litet stilleben genom att gruppera sina växter.

fint i fönstren
Bildkälla: 55 kvadrat mäkleri

Om man behöver höja upp någon växt för att den ska komma upp i den nivå man önskar så kan man använda en trave böcker eller magasin, det är snyggt. Problemet med det här är väl att man som växtnörd sällan har så där gott om plats i fönstren att man kan bygga riktigt fina stilleben. Det är ju så många växter man vill få plats med!

Bildkälla: Urban jungle bloggers

Oftare ser ser det väl ut mer åt det här hållet, alltså tvärtjockt med växter. Men trots att det är fullt så  kan alltid gruppera sina växter på ett sätt som gör det mer intressant för ögat. Blanda höga växter med lägre, mixa växter som har spetsiga blad med växter som har mjukare form på sina blad för att få spännande kontraster. Hålla en hyfsat enhetlig färgskala på krukorna för att inte få ett alltför oroligt intryck i fönstret. 

Fler artiklar om växter och inredning:

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *