Övriga tips till växtnörden

Förbered växterna för vintermörkret

Nu börjar dagarna bli korta och mörkret breder ut sig allt mer. Kort sagt vi går mot en period då växterna inte trivs särskilt bra. De flesta växter går under vintern in i en viloperiod, de tappar blad och kan se ganska anskrämliga ut. 

Finns det då något man kan göra för att växterna ska trivas bättre under det mörka halvåret?

Jodå det finns lite knep att ta till, här kommer några tips.

Flytta runt växterna

Har man fönster i flera väderstreck så kan det vara en god idé att flytta runt växterna. Till exempel kan en växt som normalt sett inte trivs i den starka solen i ett söderfönster helt plötsligt gilla att stå där. Under vintern är ju solen inte lika stark och lyser heller inte lika länge, så det kan vara ett perfekt läge. Jag har placerat mina Palettblad i söderfönster nu och de får nu de ljus de behöver för att behålla färgen på sina blad. Men när solen börjar bränna på under våren får man vara beredd på att flytta växterna igen.

Tillför luftfuktighet

Många gånger är elementen placerade under fönsterbrädorna och den torra värmen från elementen är verkligen inget växter gillar. Att spraya sina växter med vatten regelbundet är bra, men det är inte tillräckligt i det torra vinterklimatet. Vad kan man då göra? Man kan t ex ställa växterna ganska tätt, då hjälper de varandra att skapa luftfuktighet. Man kan också ställa ut skålar med vatten bland växterna som får dunsta ut fukt. Är man en riktig hardcore-växtnörd så kan man köpa en luftfuktare. Dit har jag inte nått än, jag är för mycket estet för det, utan nöjer mig med en fin skål här och där. 

Växtbelysning

Bildkälla: Wexthuset.com

Man kan också tillföra växtbelysning. Numer finns det ju växtbelysning som mer ser ut som en vanlig snygg lampa och inte lika anskrämlig ut som de såg ut förr. Det kan vara ett alternativ för den som fortfarande vill ha växterna en bit in i rummet under vintern. Men tänk på att växtbelysningen bör vara igång runt 13-18 timmar per dygn (beroende på växt) för att ha avsedd effekt, så att ha den i sovrummet är kanske ingen bra idé. 

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *