Hur blir man av med trips?

Hur blir man av med trips?

Jag köpte en stickling av en Monstera monkey mask för ett par månader sedan. De senaste veckorna har jag märkt att den inte varit riktigt ok. Bladen började så smått gulna och den såg allmänt ömklig ut. Jag tänkte att den stått för mörkt så jag placerade om den, lite mer soligt. Men det blev inte bättre. Häromdan vände jag och tittade på bladen undertill och kunde se små svarta prickar och några pyttesmå svarta djur krypa runt.

Jag anade direkt att det var trips, eftersom jag tidigare haft det i en Monstera. Trips är ett riktigt trist litet skadedjur, som kan vara nog så svårt att bli av med, men det är inte omöjligt. Som vanligt handlar det om att upptäcka tidigt för att ha en bra möjlighet att få bort skadedjuren. 

Hur upptäcker man att växterna har trips?

De svarta prickarna är bajs från trips

Kolla växtens allmäntillstånd. Verkar den må dåligt? Gulnar bladen eller får konstiga fläckar och ramlar av utan någon rimlig förklaring. Om du då vänder på bladen så kanske du ser små svarta prickar och att det kryper runt några pyttesmå svarta djur (1-2mm långa). De svarta prickarna som inte rör på sig är oftast avföring från tripsarna. Det är inte alltid man ser själva djuren.

Trips
Tripsangripet blad

Bildkälla

Anledningen att bladen får fläckar och vissnar, beror på att tripsarna suger växtsaft ur bladen. På Palettblad blir bladen silverfärgade på undersidan när de är angripna av trips. Bladen blir tillslut tunna som silkespapper och dör.

Vilka växter drabbas av trips?

De verkar särskilt gilla grönbladiga växter som Monstera, fikus, och murgröna, men kan drabba de flesta krukväxter. Hos mig har Palettblad och Monstera drabbats.

Bli av med trips

Trips gillar när det är torrt och varmt så undvik att ha det för varmt kring växten, sprayduscha bladen med vatten med jämna mellanrum. 

Om du ser tecken på angrepp av trips kan du duscha av växten ordentligt i duschen, särskilt undersidan av bladen där de brukar hålla till. Behandla sedan med såplösning (ta den starkare varianten med alkohol/T-röd). Här hittar du recept på såplösning. Upprepa såplösningsbehandlingen en gång i veckan under 3-4 veckor. Isolera växten under tiden så att inte andra växter drabbas.

I nödfall finns det kemiska preparat att ta till, exempelvis Provadopinnar. Det tar effektivt död på skadedjuren, men är giftigt och alltså inget man vill använda i onödan. Det fungerar på så sätt att man sticker med pinnen i blomjorden på den drabbade växten, då börjar ett gift utsöndras som sugs upp av växtens blad. Skadedjuren dör eftersom växten blir giftig att äta. Värt att veta är att även blomjorden blir giftig och ska behandlas som mijöfarligt avfall när du gör dig av med den. Så som sagt, något att bara ta till i nödfall. 

Vill du vara med i min mejlklubb?

Anmäl dig här nedanför så får du 1-2 utskick per månad. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!1 thought on “Hur blir man av med trips?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *