Växtproblem

Hur blir man av med trips?

Jag köpte en stickling av en Monstera ‘Monkey mask’ för ett par månader sedan. De senaste veckorna har jag märkt att den inte mått riktigt ok. Bladen började så smått gulna och den såg allmänt ömklig ut. Jag trodde först att den stått lite för mörkt, men när jag vände och tittade på bladen undertill kunde jag se några pyttesmå svarta djur krypa runt.

Jag insåg direkt att det handlade om trips, de brukar ha en förkärlek för olika typer av monsteror. Trips är ett riktigt trist litet skadedjur som kan vara nog så svårt att bli av med, men det är inte omöjligt. Som vanligt handlar det om att upptäcka tidigt för att ha en bra möjlighet att få bort skadedjuren.

Hur upptäcker man att växterna har trips?

De svarta prickarna är bajs från trips

Kolla växtens allmäntillstånd. Verkar den må dåligt? Gulnar bladen eller får konstiga fläckar och ramlar av utan någon rimlig förklaring? Om du då vänder på bladen kanske du ser små svarta prickar och att det kryper runt några pyttesmå svarta djur (1-2 mm långa). De svarta prickarna som inte rör på sig är oftast avföring från tripsarna. Det är inte alltid man ser själva djuren.

Trips
Tripsangripet blad

Bildkälla

Anledningen att bladen får fläckar och vissnar beror på att tripsarna suger växtsaft ur bladen. På palettblad blir bladen silverfärgade på undersidan när de är angripna av trips. Bladen blir tillslut tunna som silkespapper och dör.

Vilka växter drabbas av trips?

De verkar särskilt gilla grönbladiga växter som monstera, fikus, hibiskus och murgröna, men kan drabba de flesta växter. Hos mig är det framförallt palettblad och monstera som drabbats.

Bli av med trips

Trips gillar när det är torrt och varmt (som nästan all ohyra!) så undvik att ha det för varmt kring växten. Sprayduscha bladen med vatten med jämna mellanrum.

Om du ser tecken på angrepp av trips är ett bra tips att du omedelbart duschar av växten ordentligt under ganska kraftig vattenstråle, särskilt undersidan av bladen där de brukar hålla till. Behandla sedan med växtvårdande medel. Upprepa behandlingen ett par gånger i veckan under 3-4 veckor. Isolera växten under tiden så att inte andra växter drabbas.

Här hittar du fler liknande artiklar jag skrivit

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

5 kommentarer

 1. […] Tyvärr är min erfarenhet att olika monsteror ganska lätt får trips. Det kan vara värt att hålla lite extra utkik på undersidan av bladen om det kryper runt små svarta otäckingar. Upptäcker man trips i ett tidigt skede går det oftast få bukt med. Läs mer om trips här.  […]

 2. Lisa säger:

  Hur funkar det nu när ingen säljer provadopinnar? På blomsteraffären säger de att provantopinnarna inte funkar på trips.
  Pyrsol?…

  1. Blomfantast säger:

   Ja, jag upptäckte också att Provado slutat säljas. Det bästa är egentligen att spola bort tripsen under hård vattenstråle och sedan behandla med växtvårdande medel (typ bladglans).När det gäller mindre plantor som drabbats av trips spolar jag av bladverket under vattenkranen några gånger i veckan och behandlar sedan med växtvårdande medel som gör växten oaptitlig. Lite trixigare när det gäller stora växter som till exempel Monstera. Såg nu att Substral har något liknande provado och det kanske kan vara värt att testa?
   /Bodil

 3. Fia säger:

  Hej! Vet du hur länge trips kan överleva efter att alla växter lämnat hemmet? Hur länge bör jag vänta med att skaffa nya växter? Funderar också på om du vet om de ger sig på rumsgran? 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Den behöver ju något att äta, så finns inga växter så dör de snabbt. Har den en växt att kalasa på så lever en fullt utvecklad trips några veckor upp till en månad. Vissa växter är inte aptitliga för trips, jag har till exempel aldrig haft en enda trips på en pelargon, trots att den stått nära en tripsangripen växt. Barrväxter som rumsgran blir sällan utsatta för nån ohyra.

   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *