Pelargoner
Krukväxter

Pelargoner året runt

Det finns så många “måsten” kring blommor som gör att man ibland struntar i att testa en del sorter. Ett exempel för mig är pelargoner. Även om jag verkligen gillar att ha fina Mårbackapelargoner i min sommarstuga så är det så många råd kring hur de ska vinterförvaras att jag mer betraktat dem som en säsongsblomma. En växt jag kastat bort när sommarsäsongen varit över, vilket så klart inte känts bra.

I år tänker jag istället gå efter min egen devis att testa mig fram och inte låta mig hindras av hur man “ska göra”. Man kan ju inte mer än misslyckas, eller hur?

Enligt de vanligaste råden för pelargoner så ska de vinterförvaras antingen ljust och svalt eller mörkt och svalt. Där ska de stå och få sparsamt med vatten under vinterhalvåret, står de mörkt kan man strunta i att vattna dem helt. Framåt vårkanten plockar man fram de rangliga pelargonerna, klipper ned dem och planterar om dem.

Problemet för mig är att jag inte har någon bra plats för sval vinterförvaring, vare sig mörk eller ljus. Så då återstår det att testa någon egen variant. 

 

 

Så här tänker jag göra med mina pelargoner

  • Jag har ett trappfönster där jag har placerat mina pelargoner. Det är hyfsat ljust, men har normal rumstemperatur.
  • Jag har friserat dem så smått så att de ser fina och buskiga ut och jag planerar att hålla dem små och buskiga under vintern. Mitt trappfönster är inte så högt så det funkar inte att de drar iväg massor på höjden.
  • Av det jag friserat bort har jag fått ett gäng nya sticklingar som jag planterat och placerat i samma fönster.
  • Jag vattnar när de ser dassiga ut och plockar bort vissna blad allteftersom.

Jag får för mig att det kommer fungera fint, men jag återkommer med rapport längre fram om hur det går!

Annons

1 kommentar

  1. […] det har jag ansat och klippt ned mina Mårbackapelargoner. Jag skrev ju tidigare om att min vinterplacering av Pelargonerna inte riktigt följde vad som rekommenderas, men […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *