Krukväxter

Monstera Monkey mask – Monstera Adansonii

Monstera Monkey mask (Adansonii) är en söt variant av Monstera som återfinns på många olika växtnördiga instagramkonton. Den odlas numer i stor skala, så det går ganska lätt att hitta den i en växtaffär.

Jag har däremot köpt min som stickling i växtgruppen på Facebook som jag tipsat om förut. Varför köpa som stickling när de går lätt att hitta i en affär? Jag brukar tänka att det inte är alldeles dumt att låta växten acklimatisera sig till min hemmiljö redan från den är liten. 

Monkey mask

Det syns tydligt att Adansonii är en monsteravariant när man tittar på bladen. Men bladen är mycket mindre och den växer mer som en klängväxt med långa rankor av blad. Den kan bli rejält stor när den växer till sig. 

Det här är ingen speciellt svårskött växt, utan precis som den vanliga Monsteran ganska lättsam att ha att göra med. Den vill ha ljus, men kan stå en bit in i rummet och ändå trivas. Normal vattning, dvs ge den en skvätt när jorden nästan torkat upp. En dusch på bladen då och då gillar den också.

Tyvärr drabbas monsteror av olika slag lätt av trips. Det kan vara värt att hålla lite extra utkik på bladens undersida så att det inte kryper runt några små svarta otäckingar. Upptäcker man trips i ett tidigt skede går det oftast få bukt med. Läs mer om hur du bekämpar trips här. 

Monstera Adansonii

Det är fint att låta rankorna få klättra på någon form av växtstöd. Här har jag använt mig av trollhassel. Eftersom en Monstera Adansonii kan ha ganska glest mellan bladen passar det bra med ett lite snyggare växtstöd som tål att synas.

Ta stickling av Adansonii

När du tar sticklingar av Monstera Adansonii så gör du på samma sätt som när du tar sticklingar av andra rankor. Kapa strax nedanför ett blad/nod och ställ i vatten eller jord för rotning. De får snabbt rötter. Här kan du läsa mer om att ta skott av rankor.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *