Ta stickling av gullranka och silverranka

Så här när ljuset så smått börjar komma tillbaka så blir i alla fall jag sugen på att knipsa i växterna och ta sticklingar. Idag gick jag över några av mina klätterväxter för att få några nya plantor. Jag har tagit sticklingar av gullranka, silverranka och Monstera Adansonii.

ta stickling av gullranka

Att ta sticklingar av gullranka och liknande klätterväxter är inte mer avancerat än att ta sticklingar av andra växter.

Jag har knipsat toppskott och ser till att knipsa strax nedanför en nod (där ett blad sitter eller det finns ett utbuktande bladanlag). Läs mer om noder här. Du behöver inte vara orolig över att gullrankan ska sluta växa när du tagit ett skott. Den skjuter snart ut en ny ranka innanför där du knipsat.

Jag gör inte sticklingarna för långa. Det räcker med en 3-4 blad i toppen. Det är bättre att sticklingen får lägga all sin energi på att bilda rötter istället för att hålla många blad vid liv.

Vattenrotning eller jordrotning är en smaksak, men just med den här typen av klätterväxter så tycker jag nästan det funkar bättre i vatten. Och så är det ju så fint!

När de börjar bilda rötter är det bara att plantera över i en kruka med jord.

Överst Gullranka, till höger Silverranka och nederst Monstera Adansonii.

Jag gillar att ha sticklingar på väggen. Tycker de blir som små konstverk!

Göra en lång ranka till flera små stickingar

Gullranka N’joy

Knipsar du en lång ranka kan den bli till många små små sticklingar. Det räcker med en nod som kan skjuta rötter och ett blad i toppen. Sådana här små sticklingar brukar jag plantera i torvbriketter och ställa i ett litet plasttråg med genomskinligt lock. Då får de en riktig boost och bildar rötter kvickt.

Vill du vara med i mitt mejlgäng?

Isåfall får du ungefär ett utskick per månad med tips och trix. Inget spam, bara härligt växtnörderi!4 thoughts on “Ta stickling av gullranka och silverranka”

  • Ja, de är himla fina på väggen!
   Varumärket heter Affari. De finns i min egen webbutik här Men det finns även andra webbutiker som har dem. Googla väggvas Affari så hittar du dem 🙂

 • Hej!
  Jag tog sticklingar först och googlade sen, ingen bra idé. Men men, nu sitter jag här med sticklingar som bara är ett blad! Är det någon idé att försöka få dom att växa eller ska jag hitta en annan växt och försöka ta nya?
  /Förvirrad nybörjare

  • Du behöver ha med en liten stambit också när det gäller rankor. Är det bara ett blad du har?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *