Ta stickling av Gullranka och Silverranka

Så här när ljuset så smått börjar komma tillbaka så blir i alla fall jag sugen på att knipsa i växterna och ta sticklingar. Idag gick jag över några av mina klätterväxter för att få några nya plantor. Jag har tagit sticklingar av Gullranka, Silverranka och Monstera Adansonii.

Att ta sticklingar av klätterväxter är inte mer avancerat än att ta sticklingar av andra växter.

Jag har knipsat toppskott och ser till att knipsa strax nedanför en nod (där ett blad sitter eller det finns ett utbuktande bladanlag). Läs mer om noder här. Du behöver inte vara orolig över att Gullrankan ska sluta växa när du tagit ett skott. Den skjuter snart ut en ny ranka innanför där du knipsat.

Jag gör inte sticklingarna för långa. Det räcker med en 3-4 blad i toppen. Det är bättre att sticklingen får lägga all sin energi på att bilda rötter istället för att hålla många blad vid liv.

Vattenrotning eller jordrotning är en smaksak, men just med den här typen av klätterväxter så tycker jag det funkar bättre i vatten. Och så är det ju så fint!

När de börjar bilda rötter är det bara att plantera över i en kruka med jord.

Överst Gullranka, till höger Silverranka och nederst Monstera Adansonii.

Jag gillar att ha sticklingar på väggen. Tycker de blir som små konstverk!Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *