Krukväxter

Ta stickling av gullranka och silverranka

Så här när ljuset så smått börjar komma tillbaka så blir i alla fall jag sugen på att knipsa i växterna och ta sticklingar. Idag gick jag över några av mina klätterväxter för att få några nya plantor. Jag har tagit sticklingar av gullranka, silverranka och Monstera Adansonii.

ta stickling av gullranka

Att ta sticklingar av gullranka och liknande klätterväxter är inte mer avancerat än att ta sticklingar av andra växter.

Jag har knipsat toppskott och ser till att knipsa strax nedanför en nod (där ett blad sitter eller det finns ett utbuktande bladanlag). Läs mer om noder här. Du behöver inte vara orolig över att gullrankan ska sluta växa när du tagit ett skott. Den skjuter snart ut en ny ranka innanför där du knipsat.

Jag gör inte sticklingarna för långa. Det räcker med en 3-4 blad i toppen. Det är bättre att sticklingen får lägga all sin energi på att bilda rötter istället för att hålla många blad vid liv.

Vattenrotning eller jordrotning är en smaksak, men just med den här typen av klätterväxter så tycker jag nästan det funkar bättre i vatten. Och så är det ju så fint!

När de börjar bilda rötter är det bara att plantera över i en kruka med jord.

Överst Gullranka, till höger Silverranka och nederst Monstera Adansonii.

Jag gillar att ha sticklingar på väggen. Tycker de blir som små konstverk!

Göra en lång ranka till flera små stickingar

Gullranka N’joy

Knipsar du en lång ranka kan den bli till många små små sticklingar. Det räcker med en nod som kan skjuta rötter och ett blad i toppen. Sådana här små sticklingar brukar jag plantera i torvbriketter och ställa i ett litet plasttråg med genomskinligt lock. Då får de en riktig boost och bildar rötter kvickt.

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

8 kommentarer

 1. Alltså jag måste ha såna glasvaser!!! Jättesnälla berätta var du hittat dem. ?❤️

  1. Blomfantast säger:

   Ja, de är himla fina på väggen!
   Varumärket heter Affari. De finns i min egen webbutik här Men det finns även andra webbutiker som har dem. Googla väggvas Affari så hittar du dem 🙂

 2. Olivia säger:

  Hej!
  Jag tog sticklingar först och googlade sen, ingen bra idé. Men men, nu sitter jag här med sticklingar som bara är ett blad! Är det någon idé att försöka få dom att växa eller ska jag hitta en annan växt och försöka ta nya?
  /Förvirrad nybörjare

  1. Blomfantast säger:

   Du behöver ha med en liten stambit också när det gäller rankor. Är det bara ett blad du har?

 3. mel säger:

  Att plantera sticklingar av gullrankor efter de fått rötter i vatten tycker jag är omöjligt. De tar sig inte bra alls i jord sen utan att sticka dem direkt ner i jord, fungerar absolut bäst. 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Tycker du? Det är inte alls min erfarenhet, men det är ju det som är festligt det här med växter. Det som funkar för en, behöver inte fungera för någon annan 🙂
   /Bodil

 4. Kicki säger:

  Hej! Hur djupt sätter du rotade sticklingar i jord sedan? Vet inte om jag drömt att själva stambiten inte får komma under jord utan enbart rötterna, stämmer det? 🙏🏻🌿

  1. Blomfantast säger:

   Ingen fara för stambiten, du kan ju rota direkt i jord och då måste stambiten ner för att noden ska kunna bilda rötter! jag sticker ned dem så att de står stadigt, ett par cm ungefär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *