Inredning Övriga tips till växtnörden

Växtspaning – 1970-tal

Sist det var en sådan krukväxtboom som det är nu i Sverige var på 1970-talet. Då exploderade nämligen växtintresset något helt otroligt.

Det kan vara lite kul att ta en titt på inredningsbilder från den tiden för att få ett hum om hur det kunde se ut och vilka växter som var populära. Vad passar då bättre än att kika på gamla Ikea-kataloger? Ikea har ju alltid varit en spegel av det som varit populärt och trendigt hos befolkningen.

Här kommer ett axplock av förstasidor från Ikea-kataloger från 1970-talet.

1974 – Mysig miljö, inte sant? Och ett fönster värdigt en riktig växtnörd! Jag tycker det blir så fint när man grupperar växterna så här. De växter jag kan ana är Bergspalm, Monstera, ampellilja. Och till vänster verkar det vara några olika varianter av fikus.

1975 – Ormbunke! Det är ju en härlig växt när den får växa sig stor, dessutom kan den trivas en bit in i rummet. Jag tycker sällan jag ser ormbunkar på bilder folk lägger upp i sina flöden och jag funderar varför. Kanske är det så att den upplevs som att den skräpar ned? Det lossnar ju gärna många blad om den står i alltför torr luft.

1977 – Vilken härlig växthylla bakom soffan! En idé att ta med sig.

1978 – Här tycker jag att man anar en övergång mot 80-talet. Furumöblerna regerar fortfarande, men det är färre växter och lite mer avskalat. 80-talets krukväxter handlar ju mycket om att de skulle komplettera en i övrigt sparsmakad inredning bestående av krom och grafiska mönster. Väldigt mycket tristare än det bohemiska 70-talet om du frågar mig. Det är väl inte för inte som konstgjorda blommor blir populära på 1980-talet.

Populära växter under 1970-talet

1. Yuccapalm 2. Kroton 3. Ormbunke 4. Benjaminfikus

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *