Krukväxter

Vinterhatande Kalateor och små glädjeämnen

Mina växter är allt annat än fina just nu. Det är den torra elementvärmen som förstör allra mest. Där jag bor är det ju ibland bortåt 20 minusgrader, så elementvärmen går liksom inte att komma undan.

De som drabbas värst är är nog mina Kalateor, de hatar den torra inomhusluften under vintern. I den största krukan på bilden huserar en Calathea Majestica Exotica. Den får bruna bladkanter och bladen krullar ihop sig. Nu har den fått flytta in under en stor odlingskupa ett tag för att se om den fuktigare luften där gör susen. Jag försöker komma ihåg att spraya bladen dagligen. Längst fram i bilden en Moses stentavlor, även den gillar fuktigare luft och har fått flytta in under huven.

Och den här stackars Vågbladskalatean – Calathea rufibarga – trivs inte alls. Den har normalt alldeles sammetslena blad, men nu får alla blad bruna kanter av den torra luften. Just nu står jag i valet och kvalet om jag slänga den för att den är så himla ful, eller om jag ska göra ett räddningsförsök med annan placering och lite extra omsorg.

Lite glädjande just nu är att min stora China rose, som nästan tappat alla blad under vintern, börjat få nya blad igen. De nya bladen är lite bleka om nosen, men det är ändå ett tecken på att ljuset så sakteliga återvänder.

En annan sak som gör mig nöjd är att min uppstammade Dr Westerlund faktiskt börjar se ut som ett träd. Nu är stammen så pass stadig att den inte behöver något växtstöd. Det tar en väldig tid att stamma upp, men det är så värt det!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *