Här kommer några tips på hur du rotar sticklingar på bästa sätt.
Har du koll på det här med noder?
Har du kanske tagit en stickling från en växt och undrat vad du gör för fel eftersom den inte klarar sig? Kanske har du då kapat den på fel ställe.
En nod är en liten utbuktning där ett blad kommer växa ut eller har vuxit ut. När du tar en stickling så ska du klippa strax under en sådan nod eftersom det är där rötterna kommer att bildas.
I de allra flesta fall är det på detta enkla sätt man tar sticklingar från växter, men det finns undantag. Det gäller till exempel växter som man förökar genom bladsticklingar, till exempel rexbegonior, streptocarpus och svärmors tunga.
Eftersom du vill att sticklingen ska lägga maximal energi på att bilda rötter är det viktigt att inte göra sticklingen för lång, 5-7 cm räcker. Ta dessutom bort överflödiga blad, spara 2-3 stycken i toppen.
Rota i vatten eller jord
Ställ sticklingen i vatten eller sätt direkt i kruka med jord. Båda sätten fungerar, men vissa menar att den har enklare att ta sig om du sätter den i jord direkt eftersom den bildar “rätt” typ av rötter direkt. Jag gör på båda sätten och märker ingen större skillnad, det är mer ljuset som är avgörande. Det är svårare att rota en stickling under den mörkare delen av året, om du inte har växtbelysning förstås.
Har du däremot bråttom att få rötter på din stickling så brukar jordrotning gå snabbare. Om jag vill ha rötter riktigt snabbt så använder jag en odlingsbrikett och placerar sticklingen under någon form av plasthuv för extra boost.
Trögrotade sticklingar
Vissa växter, med vedartad stam, kan vara mer trögrotade än andra. Det gäller till exempel hibiskus, som enligt min erfarenhet knappt bildar rötter om den står i vatten. Där är ett tips att använda rotningskuben Root riot. Den innehåller rotningsstimulerande medel som gör att rotningsprocessen snabbas upp. Placerar du under plasthuv/genomskinlig plastpåse går det ännu snabbare. Jag har rotat många hibiskussticklingar i sådana rotningskuber med mycket bra resultat.
Fler artiklar på temat ta sticklingar
- Ta stickling av Begonia rex
- En titt i “sticklinglabbet” (streptocarpus)
- Ta stickling av gullranka och silverranka
- Ta sticklingar av Monstera
- Snygga blickfång med sticklingar
[…] du tar sticklingar av Pelargon så gör du på samma sätt som med många andra växter. Här kan du läsa mer om […]
[…] det här inlägget får du tips på hur du gör för att ta sticklingar på rätt sätt när det gäller de vanligaste växterna. Det visade sig vara något många var intresserade av, […]