Krukväxter

Sticklingskolan – ta sticklingar på rätt sätt

Har du koll på det här med noder?

Har du kanske tagit en stickling från en växt och undrat varför den inte klarar sig och dör? Kanske har du då kapat den på fel ställe. Här får du tips om hur du går tillväga för att kapa din växt på rätt sätt!

 

Nod stickling

 

Kapa strax under en nod. En nod är det ställe där bladen växer ut och det är där rötter i de allra flesta fall bildas. 

Det finns vissa växtundantag som kan bilda rötter direkt från ett blad (t ex svärmors tunga), men mer om det i ett annat inlägg.

Just det här blomskottet är inte optimalt kapat, klipp hellre så här:

 

Eftersom du vill att blomskottet ska lägga mesta möjliga krut på att bilda rötter istället för att hålla bladen vid liv så är tipset att inte göra för långa sticklingar.

 

 

Spara 4-5 bladpar i toppen och ta bort resten. Ställ sticklingen i vatten eller sätt direkt i kruka med jord. Båda sätten fungerar, men vissa menar att den har enklare att ta sig om du sätter den i jord direkt eftersom den bildar “rätt” typ av rötter direkt. Jag gör på båda sätten och märker ingen större skillnad, det är mer ljuset som är avgörande. Det är svårare att rota en stickling under den mörkare delen av året, om du inte har växtbelysning förstås.

 

 

Vill du vara med i min klubb? Ange din mejladress här nedanför så får du 1-2 utskick i månaden med tips, trix och allmänt växtnördande. 

13 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

2 kommentarer

  1. […] du tar sticklingar av Pelargon så gör du på samma sätt som med många andra växter. Här kan du läsa mer om […]

  2. […] det här inlägget får du tips på hur du gör för att ta sticklingar på rätt sätt när det gäller de vanligaste växterna. Det visade sig vara något många var intresserade av, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *