Stickling monstera
Krukväxter

Ta sticklingar av Monstera

Den som har testat att kapa ett blad av Monstera och sätta i vatten och försöka få rötter, vet att det är i princip omöjligt. Bladet kan stå väldigt länge i en vas och se vackert ut, men några rötter dyker inte upp om du inte fått med någon stambit.

När du tar sticklingar av Monstera ska du tänka på att kapa en grenklyka i toppen och se till att du får med en liten luftrot (se min teckning ovan).

Luftroten behöver inte vara stor, det kan vara en liten pigg som sticker ut.

stickling monstera

Sticklingen kan du plantera direkt, men jag brukar ställa den i vatten ett tag för att ytterligare rötter ska utvecklas innan jag planterar den. För att undvika att stjälken ruttnar är det bra att tänka på att inte ha för mycket vatten i vasen när du rotar.

När du väl planterat din monsterastickling och du ser att den tagit sig ordentligt kan det vara en bra idé att börja ge den svag dos av näring så att den kommer igång att växa till sig.

Annons

5 kommentarer

 1. Hej.
  När man sätter sticklingen i vatten, ska luftroten också vara under vatten då?

  1. Blomfantast säger:

   Ja, det är där roten växer ut!
   /Bodil

   1. Polly säger:

    kan man plantera monstera stucklingarna nu på hösten/vintern? jag har några stälkar som står i vatten och rotat sig ett tag och är rädd att dom kommer bli dåliga av att stå i vatten flera månader men samtidigt rädd dom inte kommer ta sig i kruka pga vinter och mörkt

    1. Blomfantast säger:

     De är ju inte så ljuskrävande monsterorna, så du kan plantera nu om du vill. Ställ i ett ljust fönster så kommer det att gå fint. Sen när de gäller att stå i vatten så kan de stå nästan hur länge som helst. Jag har en monsterastickling i en väggvas som har stått där i långt mer än ett år. Den har fått massor av rötter, men den trivs.
     /Bodil

 2. Pernilla säger:

  Tack för bra förklaring. Min monstera som jag står med nu har långa luftrötter. Ska jag klippa dem innan jag sätter i vatten eller låta dem hänga utanför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *