Sophora
Krukväxter

Sophora en trixig växt att lyckas med

Sophora är en sån där växt man ser i många snygga inredningsbilder. Perfekt i stilleben och tjusig i sin enkla karghet. Men enkel att lyckas med är den inte, det tycker i varje fall inte jag. Jag vet inte hur många jag har lyckats ta död på, men med mitt tilltagande intresse för krukväxter har jag nu bestämt mig för att lyckas. 

 

Sophora

Den här rackaren, en Sophora Prostrata, höll på att gå en hastig död tillmötes. Jag hade den stående en bit in i rummet i ett snyggt stilleben, inspirerad av diverse tjusiga Instagrambilder. Den stod ljust men tydligen inte tillräckligt ljust. Den tappade nästan alla sina blad och endast en liten gren med levande blad återstod. 

Som med alla blommor som inte trivs så gäller det att testa nya placeringar.

Jag ställde den i ett österfönster, ljust men inte för ljust, och där gick det plötsligt bättre. Nu har den lilla grenen blivit till fler grenar och det känns som min Sophora är på banan igen.

Skötselråd Sophora

 • Tänk på placeringen. Ställ ljust men inte i direkt sol och undvik att ställa den inne i rummet.
 • Håll jorden lätt fuktig.
 • Precis som med andra krukväxter så gillar den gödning under sommarhalvåret.
 • Den här växten härstammar från Nya Zeeland, där den är en utomhusväxt. Så bor du där det är ett schysst klimat på sommaren så kan du ställa ut den.
Annons

4 kommentarer

 1. Pernilla säger:

  Den är så vacker. Har troligen övervattnat min som just tappat alla blad… men då finns det hopp kanske?

  1. Blomfantast säger:

   Det finns alltid hopp 🙂 Jag fick klippa bort lite döda grenar på min, men sen kom det nytt i och med att den fick en bättre placering. Och det där med övervattning är ett gissel. Jag vet inte hur många växter jag vattnat ihjäl. Växten ser lite hängig ut och så tänker man genast, mer vatten. Och så ser den ännu hängigare ut och så ger man ännu mer vatten.

 2. Maggan Renlund säger:

  Jag har för några dagar sedan fått en superfin växt, och inser omgående att den kommer bli en utmaning. Har du provat att använda en självbevattnande kruka till den? Är det möjligt att den kommer få en jämnare fuktighet som den behöver då?

  1. Blomfantast säger:

   Det är ingen dum idé med en självbevattnande kruka. Det blir ju, precis som du säger, jämnare fuktighet då. Testa tycker jag!
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *