Krukväxter

Ta sticklingar från Elefantöra

Elefantöra,  Pilea peperomioides,  är en tacksam växt att föröka. Har man väl fått tag på ett exemplar så behöver man inte köpa någon mer planta, man kan få hur många nya små bebisar som helst från ursprungsplantan. Elefantöra skjuter små skott som utgår från huvudplantans rötter.

Så här gör du

  • Vänta tills det lilla skotten blivit 5-7 cm stora innan du tar dem.  Då blir det lättare att hantera och har störst chans att ta sig. Man får vara lite försiktig, eftersom bladen lätt går av.
  • Gräv dig försiktigt ned i krukan för att komma närmre huvudplantan och få med en rejäl rotbit (det är ur rotbiten rötterna bildas). Knipsa av skottet (jag brukar knipsa med fingrarna).
Stickling elefantöra
  • Den lilla plantan kan du plantera direkt i kruka med jord, men det fungerar också att ställa den i vatten och låta den bilda rötter på så sätt.
Elefantöra

När jag väl planterar mina elefantörasticklingar så brukar jag samplantera ett par stycken. Då är den fin från första början och blir buskig när den växer till sig.

Skötselråd Elefantöra

Den här växten är lättskött och svår att ta död på, men det finns ändå ett par saker att tänka på. Elefantöra växer i sitt naturliga tillstånd i fuktig bergsmiljö, skuggad av träd. Ha det i åtanke när du funderar över placering.

  • Den trivs halvljust till ljust. Undvik för stark sol (som det t ex blir i ett söderfönster under vår och sommar).
  • Flytta runt växten om du märker att den inte trivs. Under vinterhalvåret, när vi har som mörkast hos oss, då brukar jag placera mina i söderfönster. Under vintern är det ingen risk att de bränns sönder av solen utan snarare att de får för lite ljus och tappar sina blad därför.
  • Vattna lagom (1 gång i veckan räcker bra) och låt den torka ut mellan vattningarna.
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *