Övriga tips till växtnörden

Stora inlägget om växtnäring

När det börjar spritta i växterna i mars ungefär, då börjar jag att ge gödning till mina växter. Varför? Jo, som jag skrev i ett tidigare inlägg om jord, så spelar det ingen roll hur välgödslad och fin jord du planterar i. All näring lakas ur jorden efter några veckor och du behöver tillföra ny för att växterna ska bli sitt allra finaste jag.

Hur ska man då tänka kring växtnäring? Det finns ju så många att välja mellan på marknaden och dessutom olika typer av näring till olika växter. Som vanligt när det gäller sådana här frågor där det uppstår mycket tyckande, så tycker jag att vi går till forskningen och ser vad den har att säga om saken.

De viktigaste näringsämnena för en växt är kväve, fosfor, kalium, magnesium och svavel, men den behöver också mikronäringsämnen som till exempel järn och mangan. Docent Tom Ericsson, som forskat i växternas näringsbehov vid Sveriges Lantbruksuniversitet, visar i sin forskning att alla växter är uppbyggda av ungefär samma proportioner av dessa näringsämnen.

Konkret betyder det att du inte behöver köpa någon specialnäring utan kan använda samma typ av näring till alla dina växter.

växtnäring

Men olika märken av växtnäring har olika sammansättning av näringsämnena, så det kan vara svårt att veta vilket märke man ska välja.

Enligt Tom Ericsson har många växtnäringar helt fel proportioner och saknar ibland helt vissa viktiga näringsämnen. Den växtnäring som Tom Ericsson förordar är Blomstra. Den innehåller alla näringsämnen och har exakt de proportioner som man kommit fram till är de rätta vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Det fina med Blomstras näring är att den finns i de flesta mataffärer till ett humant pris.

Vattna med svag dos näring vid varje vattning

Tom Ericsson menar vidare att det är bättre att vattna med svag dos näring vid varje vattningstillfälle under hela tillväxtperioden, istället för en större dos nån gång då och då. I takt med att växterna blir större, behöver du vattna oftare. Har du alltid samma svaga dos näring i vattnet så skalas mängden näring upp naturligt.

Tom Ericsson rekommenderar 1ml Blomstra till 1 liter vatten. Det ger rätt dos näring till de flesta växter. För mer näringskrävande växter som till exempel tomat, kan du behöva öka dosen något.

Här kan du läsa mer om jord och näring:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

4 kommentarer

 1. Jennifer säger:

  Hej! Jag kan alltså använda den här näringen även till grönsaker? Har inte vågat vattna mina tomater etc. Med denna eftersom det inte står på att den är ok även till sådant, eller har jag kanske bara missat det på förpackningen ??

  1. Blomfantast säger:

   Ja du kan använda det till dina tomatplantor. Blomstra är ett ickeorganiskt gödsel (eller mineralgödsel) som är sammansatt av de mineralämnen som växten själv är uppbyggd av (kväve, magnesium, fosfor etc.). Utomhus rekommenderar docent Tom Ericsson att man använder organiskt gödsel i form av gräsklipp och guldvatten. Det finns ju organiskt flytande gödsel man kan köpa till grönsakerna. Man vill ju gärna tro att det ska vara det bästa. Tyvärr har det visat sig att flera av de vanliga märkena ekogödsel på marknaden (Plantagen, Substral, ICA etc) innehåller rester av gifter som skadat framförallt tomatplantor. Det ska tydligen inte vara farliga nivåer för människor, men tomatplantor är känsliga. Jag fick själv årets tomatplantor förstörda 🙁 Det är nämligen vanligt att Vinass ingår i flytande ekogödsel. Vinass är en organisk restprodukt från sockerindustrin (sockerbetor) där det inte är ovanligt att bekämpningsmedel används. Odlarprofilen Lena Israelsson har skrivit en intressant artikel om det här om du är intresserad att läsa: https://www.odlamat.com/blog/frgiftade-tomatplantor
   I hennes Facebookgrupp Odlaren Lena Israelsson finns massor av rapporter från personer som fått sina tomatplantor förstörda. Himla trist för man vill ju kunna lita på en ekologisk märkning.

 2. Hej säger:

  Rekommenderar ni blomstra näringspinnar också? Och funkar de även till succulenter?

  1. Blomfantast säger:

   När det gäller näringspinnar tycker jag det är svårt att veta hur mycket näring som utsöndras vid varje vattning. Anledningen till att jag gillar att använda svag dos av flytande näring bättre, är att det blir lagom mängd näring av sig självt. Om jag alltid har en svag dos näring i vattnet, så blir mängden lagom av sig självt. Till exempel under vintern, när växterna inte behöver lika mycket vatten, då behöver de heller inte lika mycket näring. Samma sak när det gäller suckulenter. De är inte särskilt näringskrävande, men de behöver ju heller inte särskilt mycket vatten heller.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *