FÖLJ BLOGGEN BLOMFANTAST

Follow

En oas för dig som älskar växter

Måste man köpa specialjord till sina krukväxter?

Måste man köpa specialjord till sina krukväxter?

När man går till blomaffären eller plantskolan så brukar man hitta mängder av olika sorters specialjord. Det är såjord, pelargonjord, kryddväxtjord, jord för hortensia osv. Måste man verkligen ha alla dessa jordsäckar hemma och gör den egentligen någon nytta?

Jag använder enbart vanlig blomjord, med små lecakulor för att den ska bli genomsläpplig, jag har helt enkelt inte plats för en mängd olika jordsorter. Jag tycker det fungerar bra, men ibland har tanken slagit mig att det kanske skulle bli ännu bättre om jag använde mig av någon specialjord.

Därför var det intressant när jag snubblade över en artikel i Råd och Rön där Helena Karlén, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruks­universitet i Alnarp, menade att det mesta när det gäller det stora utbudet av olika jordsorter är helt onödigt. Man kan i princip odla i vad som helst. Huvudsaken att jorden är genomsläpplig och hjälper rötterna att andas genom små lecakulor.

Lite dyrare jordsorter innehåller ofta en mängd bra näringsämnen, men jorden urlakas ändå efter en månad eller två så du måste gödsla igen.

Sen finns förstås vissa växter, typ Hortensia, som vill ha en surare PH-nivå i jorden för att trivas. Då gör såklart specialjorden nytta, men det är ju bara några enstaka växttyper det gäller.

 

Blomjord

Vad ska jag tänka på när det gäller blomjord?

  • Köp blomjord som innehåller små lecakulor. Då blir den inte kompakt utan är genomsläpplig.
  • Hur dyr och näringsrik jord du än köper så lakas den ur efter en månad eller två, så om du vill att dina växter ska bli riktigt fina så behöver du gödsla.
  • Sticklingar och fröer behöver inte så mycket näring i början, därför finns magrare såjord som är uppblandad med sand. Den kan göra nytta, men jag ska i ärlighetens namn säga att jag aldrig använder det numera. Jag använder samma jord till allt och märker ingen större skillnad.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *