Övriga tips till växtnörden

Måste man köpa specialjord till sina krukväxter?

När man går till blomaffären eller plantskolan så brukar man hitta mängder av olika sorters specialjord. Det är såjord, pelargonjord, kryddväxtjord, jord för hortensia osv. Måste man verkligen ha alla dessa jordsäckar hemma och gör den egentligen någon nytta?

Jag använder enbart vanlig blomjord, med små lecakulor för att den ska bli genomsläpplig, jag har helt enkelt inte plats för en mängd olika jordsorter. Jag tycker det fungerar bra, men ibland har tanken slagit mig att det kanske skulle bli ännu bättre om jag använde mig av någon specialjord.

Därför var det intressant när jag snubblade över en artikel i Råd och Rön där Helena Karlén, universitetsadjunkt på Sveriges lantbruks­universitet i Alnarp, menade att det mesta när det gäller det stora utbudet av olika jordsorter är helt onödigt. Man kan i princip odla i vad som helst. Huvudsaken att jorden är genomsläpplig och hjälper rötterna att andas genom små lecakulor.

Lite dyrare jordsorter innehåller ofta en mängd bra näringsämnen, men jorden urlakas ändå efter en månad eller två så du måste gödsla igen.

Sen finns förstås vissa växter, typ Hortensia, som vill ha en surare PH-nivå i jorden för att trivas. Då gör såklart specialjorden nytta, men det är ju bara några enstaka växttyper det gäller.

Blomjord

Vad ska jag tänka på när det gäller blomjord?

 • Köp blomjord som innehåller små lecakulor eller blanda upp jorden med Perlite. Då blir den inte kompakt utan är genomsläpplig.
 • Hur dyr och näringsrik jord du än köper så lakas den ur efter en månad eller två, så om du vill att dina växter ska bli riktigt fina så behöver du gödsla.
 • Sticklingar och fröer behöver inte så mycket näring i början, därför finns magrare såjord som är uppblandad med sand. Den kan göra nytta, men jag ska i ärlighetens namn säga att jag aldrig använder det numera. Jag använder samma jord till allt och märker ingen större skillnad.

Mer om jord och näring:

Annons

4 kommentarer

 1. Madeleine säger:

  Hej. Jätteintressant inlägg. Och jag håller helt med. Dock är jag nyfiken. Vad för märke använder du som du känner funkar? Jag har provat en del men blir aldrig riktigt nöjd. Oftast blir jorden så “yttorr”.
  Så tacksam för att veta vad du kör på 🙂

  1. Blomfantast säger:

   Hej Madeleine!
   Jag kör på Plantagens blomjord med Leca och tycker den funkar bra. Men det är möjligt att den blir yttorr den med, har inte reflekterat över det. Har du testat Plantagens jord och vad tyckte du isåfall?

   1. Madeleine säger:

    Tusen tack för (snabbt) svar.
    Nej den har jag inte testat. Får kanske göra det då?.
    Det är möjligt jorden blir ännu sämre för mig för jag vattnar “för lite”. Har dock dödat så många växter pga övervattning, så jag väntar gärna lite extra innan jag vattnar rejält. Vilket ju iofs är bra för det flesta växter, mer än en skvätt då och då.
    Jag ska testa plantagens jord :).
    Täckt för alla intressanta inlägg, fina bilder och bra info!

    1. Blomfantast säger:

     Ja bättre att det är lite torrt än att vattna ihjäl. Dessutom slipper du ju sorgmygg när det är torrt vid ytan 🙂 De har ju en tendens att dyka upp så fort jorden är lite fuktigare tycker jag. Tack för fina ord om bloggen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *