Övriga tips till växtnörden

Vilken jord ska man välja till växterna?

Nu i omplanteringstider kan det vara läge att ta upp det här med vilken jord man ska använda till växterna. Jag har skrivit om det förut, men det förtjänar att pratas om igen. För jag ser i många växtforum att det förekommer en hel del föreställningar och faktiskt vanföreställningar om vilken jord man bör välja.

När det gäller tvärsäkra påståenden om att man till exempel bör välja den dyraste jordsorten då tycker jag man ska gå till källorna. Vad säger egentligen forskningen när det gäller jord och växter?

Fakta när det gäller växtjord

Tom Ericsson, docent på Sveriges Lantbruksuniversitet i Ultuna, har under lång tid forskat på olika växters näringsupptag. Han har kommit fram till att alla växter har behov av samma proportioner av näring. Det betyder att det inte finns någon anledning att köpa en specialjord, exempelvis Pelargonjord, där jordproducenten menar att proportionerna av näring är avpassad för en specifik växt. Dessutom är det så att all näring lakas ur jorden inom några veckor. Även en dyr och välgödslad jord behöver tillföras näring efter ungefär 6 veckor.

Det viktigaste att ha koll på är jordens struktur, så att den är tillräckligt porös och luftig för att växtens rötter trivs och kan andas. Det löser du genom att till exempel köpa jord som innehåller små lecakulor eller blanda upp din jord med Perlite.

Vad betyder det här?

Det betyder att du kan köpa en billig, och kanske mer näringsfattig, jord bara du ser till att den är lucker och att du ser till att ge växterna näring kontinuerligt (jag kommer att skriva mer om hur du ska tänka kring näring i ett annat inlägg inom kort).

Anledningen till alla dessa specialjordsorter i växtaffärerna får vi nog anta är att det finns pengar att göra på oss osäkra konsumenter. Att stora jordproducenter som Hammenhögs är av en annan åsikt är kanske inte så konstigt, men jag föredrar att gå på evidens och fakta.

Mer om jord och näring hittar du här:

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *