Veckans vÀxtfix

🌿 Veckans vĂ€xtfix – Lite dvĂ€rgvĂ€xt och en ny doftpelargon!

För ett tag sedan skrev jag om att nÄgra palettblad hos mig som drabbats av dvÀrgvÀxt. PÄ den första bilden ser du hur ett drabbat palettblad Marooned sÄg ut i december. Den har fÄtt smÄ hÄrda blad upptill och har slutat att vÀxa. Jag gjorde ett par behandlingar med en egen blandning av bladglansmedel och nu ser de nya bladen sÄ hÀr fina ut. De hÄrda och förkrympta bladen blir aldrig normala igen, men medlet tar död pÄ kvalstren sÄ att den kan börja vÀxa igen. De nya bladen blir normala och fina. De hÄrda konstiga bladen fÄr man plocka bort nÀr den börjat vÀxa igen.

Doftpelargon “Marias blomma” och zonalpelargon “Drottningminne”

HÀromveckan berÀttade jag om de krukvÀxter som fÄtt mÀrkningen Grönt kulturarv. Jag har precis fÄtt hem mitt eget inköp. TvÄ pelargoner av sorten Drottningminne som jag ocksÄ skrev om i samma inlÀgg jag lÀnkar till hÀr ovanför, men Àven en doftpelargon. Jag har ju ett helt gÀng Dr Westerlund sedan innan, men jag tÀnkte det kunde vara kul med nÄgon annan typ av doftpelargon.

Den jag köpte heter Marias blomma och den har en jÀttespÀnnande historia. Den kom till Sverige med de svenskar som utvandrade frÄn Gammalsvenskby i Ukraina 1929.

Hur kommer det sig att det finns en svensk by i Ukraina? Jo dessa svenskar hörde ursprungligen hemma i svenska Estland som blev svenskt i mitten av 1500-talet. NÀr Ryssland tog kontroll över Estland under 1700-talet deporterades dessa svenskar till Ukraina. Gammalsvenskby grundades. Under Stalin blev förhÄllandena alltför svÄra och en stor grupp ÄtervÀnde till sitt gamla hemland Sverige 1929. Fortfarande finns en svensksprÄkig spillra kvar i Gammalsvenskby. Fascinerande, eller hur? HÀr Àr ett nyhetsklipp frÄn Rapport dÀr historien berÀttas och du kan höra den Älderdomliga svenska de pratar.

Tillbaka till pelargonen. Hur doftar den? Gott! Inte alls som Dr Westerlund, utan mer kryddigt.

BildkÀlla

NÀr den vÀxer till sig sÄ förblir den rund och tÀt och drar inte ivÀg sÄ mycket pÄ höjden som till exempel Dr Westerlund kan göra. Blommorna Àr smÄ och rÀtt oansenliga. Den ska vara lÀtt att föröka med sticklingar.

Annons

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *