Krukväxter

Veckans växtfix – Lite dvärgväxt och en ny doftpelargon!

För ett tag sedan skrev jag om att några palettblad hos mig som drabbats av dvärgväxt. På den första bilden ser du hur ett drabbat palettblad Marooned såg ut i december. Den har fått små hårda blad upptill och har slutat att växa. Jag gjorde ett par behandlingar med en egen blandning av bladglansmedel och nu ser de nya bladen så här fina ut. De hårda och förkrympta bladen blir aldrig normala igen, men medlet tar död på kvalstren så att den kan börja växa igen. De nya bladen blir normala och fina. De hårda konstiga bladen får man plocka bort när den börjat växa igen.

Doftpelargon “Marias blomma” och zonalpelargon “Drottningminne”

Häromveckan berättade jag om de krukväxter som fått märkningen Grönt kulturarv. Jag har precis fått hem mitt eget inköp. Två pelargoner av sorten Drottningminne som jag också skrev om i samma inlägg jag länkar till här ovanför, men även en doftpelargon. Jag har ju ett helt gäng Dr Westerlund sedan innan, men jag tänkte det kunde vara kul med någon annan typ av doftpelargon.

Den jag köpte heter Marias blomma och den har en jättespännande historia. Den kom till Sverige med de svenskar som utvandrade från Gammalsvenskby i Ukraina 1929.

Hur kommer det sig att det finns en svensk by i Ukraina? Jo dessa svenskar hörde ursprungligen hemma i svenska Estland som blev svenskt i mitten av 1500-talet. När Ryssland tog kontroll över Estland under 1700-talet deporterades dessa svenskar till Ukraina. Gammalsvenskby grundades. Under Stalin blev förhållandena alltför svåra och en stor grupp återvände till sitt gamla hemland Sverige 1929. Fortfarande finns en svenskspråkig spillra kvar i Gammalsvenskby. Fascinerande, eller hur? Här är ett nyhetsklipp från Rapport där historien berättas och du kan höra den ålderdomliga svenska de pratar.

Tillbaka till pelargonen. Hur doftar den? Gott! Inte alls som Dr Westerlund, utan mer kryddigt.

Bildkälla

När den växer till sig så förblir den rund och tät och drar inte iväg så mycket på höjden som till exempel Dr Westerlund kan göra. Blommorna är små och rätt oansenliga. Den ska vara lätt att föröka med sticklingar.

  Gillade du det här? Tryck på hjärtat!
Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *