Veckans vÀxtfix

đŸ’ȘđŸ» Veckans vĂ€xtfix – stora attacken mot dvĂ€rgvĂ€xt

Den hÀr veckan har gÄtt i vÀxtvÄrdandets tecken. Jag har flera Palettblad som jag upptÀckt drabbats av dvÀrgvÀxt och dÄ blev det en rÀddningsaktion den hÀr veckan.

Palettblad Marooned drabbat av dvÀrgvÀxt.

Det hÀr Àr ett klassiskt exempel pÄ dvÀrgvÀxt som drabbat min Marooned. Det syns tydligt pÄ de smÄ och missformade nya toppbladen. Den stannar av i tillvÀxten och nya blad blir smÄ och hÄrda.

DvÀrgvÀxt beror pÄ ett slags kvalster, ungefÀr som Spinnkvalster. Men istÀllet för att vÀva in vÀxten i nÀt sÄ sprutar dvÀrgvÀxtkvalstren in en vÀtska i bladen som gör att de förtvinar och till slut dör.

NÄgot som Àr otroligt effektivt mot spinnkvalster Àr bladglansmedel med paraffinolja, typ Parafinol. TyvÀrr gÄr Parafinol inte att fÄ tag pÄ i nulÀget, det verkar vara slut i alla butiker. Men eftersom den verksamma substansen i bladglansmedel Àr Paraffinolja sÄ Àr det lÀtt att röra ihop en blandning sjÀlv. HÀr har du ett recept pÄ det.

Jag har tidigare haft god effekt med de hÀr medlet Àven pÄ Palettblad ansatta av dvÀrgvÀxtkvalster, Den hÀr veckan har jag gÄtt över alla drabbade Palettblad med bladglansblandningen.

Man fÄr vara noga och upprepa behandlingen med jÀmna mellanrum tills man ser att det har effekt. Jag gör den ungefÀr en gÄng i veckan. Eftersom det Àr olja i blandningen bör du göra behandlingen pÄ nÄgot lite mer oömt stÀlle, till exempel vid diskbÀnken, sÄ du inte skvÀtter ned gardiner och annat. LÄt behandlingen torka in innan du stÀller tillbaka vÀxten i fönstret.

Jag Äterkommer med en efterbild pÄ min Marooned om och nÀr behandlingen fÄtt effekt.

Uppdatering! HÀr kan du lÀsa hur det gick.

Annons

4 kommentarer

  1. Eva Li sÀger:

    Impad över att du orkar behandla vÀxterna med sÄn varsamhet. Har förstÄtt att palettblad verkligen inte Àr nÄgon lek, kan de vara sönderavlade pga sÄ poppis nu? (Som tulpanlökar, sÄ hÄrt drivna att de möjligen, med tur, blommar tvÄ Är i rabatten. De min svÀrfar satte för femtio Är sen blommar troget varje Är)
    Men fina Àr de, palettbladen.

    1. Blomfantast sÀger:

      En och annan planta Ă„ker i komposten ocksĂ„ ska du veta 🙂 Du har nog rĂ€tt angĂ„ende det hĂ€r med att de Ă€r sĂ„ poppis har med saken att göra. Det Ă„ker ju runt en vĂ€ldig massa sticklingar av Palettblad i Sverige och jag antar att det bidrar till spridningen av diverse skadedjur.
      Ha det gott!
      /Bodil

  2. Anki sÀger:

    Funkade detta för dig? Lyckades du rÀdda dina drabbade palettblad? Tror nÀmligen att jag har stött pÄ samma problem med mina.

    Mvh Anki

    1. Blomfantast sÀger:

      Det funkade fint! I det hÀr inlÀgget kan du lÀsa hur det gick.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *