Växtproblem

Veckans växtfix – stora attacken mot dvärgväxt

Den här veckan har gått i växtvårdandets tecken. Jag har flera Palettblad som jag upptäckt drabbats av dvärgväxt och då blev det en räddningsaktion den här veckan.

Palettblad Marooned drabbat av dvärgväxt.

Det här är ett klassiskt exempel på dvärgväxt som drabbat min Marooned. Det syns tydligt på de små och missformade nya toppbladen. Den stannar av i tillväxten och nya blad blir små och hårda.

Dvärgväxt beror på ett slags kvalster, ungefär som Spinnkvalster. Men istället för att väva in växten i nät så sprutar dvärgväxtkvalstren in en vätska i bladen som gör att de förtvinar och till slut dör.

Något som är otroligt effektivt mot spinnkvalster är bladglansmedel med paraffinolja, typ Parafinol. Tyvärr går Parafinol inte att få tag på i nuläget, det verkar vara slut i alla butiker. Men eftersom den verksamma substansen i bladglansmedel är Paraffinolja så är det lätt att röra ihop en blandning själv. Här har du ett recept på det.

Jag har tidigare haft god effekt med de här medlet även på Palettblad ansatta av dvärgväxtkvalster, Den här veckan har jag gått över alla drabbade Palettblad med bladglansblandningen.

Man får vara noga och upprepa behandlingen med jämna mellanrum tills man ser att det har effekt. Jag gör den ungefär en gång i veckan. Eftersom det är olja i blandningen bör du göra behandlingen på något lite mer oömt ställe, till exempel vid diskbänken, så du inte skvätter ned gardiner och annat. Låt behandlingen torka in innan du ställer tillbaka växten i fönstret.

Jag återkommer med en efterbild på min Marooned om och när behandlingen fått effekt.

Uppdatering! Här kan du läsa hur det gick.

1 Gillade du det här? Tryck på hjärtat!

4 kommentarer

 1. Eva Li säger:

  Impad över att du orkar behandla växterna med sån varsamhet. Har förstått att palettblad verkligen inte är någon lek, kan de vara sönderavlade pga så poppis nu? (Som tulpanlökar, så hårt drivna att de möjligen, med tur, blommar två år i rabatten. De min svärfar satte för femtio år sen blommar troget varje år)
  Men fina är de, palettbladen.

  1. Blomfantast säger:

   En och annan planta åker i komposten också ska du veta 🙂 Du har nog rätt angående det här med att de är så poppis har med saken att göra. Det åker ju runt en väldig massa sticklingar av Palettblad i Sverige och jag antar att det bidrar till spridningen av diverse skadedjur.
   Ha det gott!
   /Bodil

 2. Anki säger:

  Funkade detta för dig? Lyckades du rädda dina drabbade palettblad? Tror nämligen att jag har stött på samma problem med mina.

  Mvh Anki

  1. Blomfantast säger:

   Det funkade fint! I det här inlägget kan du läsa hur det gick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.