Växtproblem

Dvärgväxt hos Palettblad

Har du någon gång varit med om att ditt Palettblad slutat växa och fått ansamlingar av små täta blad med hård konstig yta på bladen? Då har ditt Palettblad mest troligt drabbats av dvärgväxt.

Dvärgväxt är en klurig sak att beskriva. Gör man en sökning på Google så hittar man nästan inget om denna konstiga åkomma. Om du däremot går in i något av palettbladsforumen på Facebook så kommer du att hitta många förtvivlade palettbladsägare.

För det knepiga är att det finns väldigt lite känt om vad som orsakar växtsjukdomen, så spekulationerna om vad det beror på är många i forumen.

Hur vet man att Palettbladet har drabbats av dvärgväxt?

Bladen tappar sin intensiva färg och bleknar. Det gör ju Palettblad naturligt under vintern, men dvärgväxt händer även om Palettbladet står i full sol under sommaren och de bleknar på ett annat sätt. På China rose liksom blöder färgen bort.

Till vänster normala Palettbladssticklingar China rose, till höger stickling från China rose med dvärgväxt

Bladen blir hårda och läderartade och skålade uppåt. Bladen varken ser ut eller känns som de ska längre. På bilden ovanför ser du till vänster helt normala sticklingar av China rose. Vissa är lite vinterljusa, men bladen känns så där mjuka och halvsladdriga som de ska. Till höger ser du en stickling från ett Palettblad med dvärgväxt. Bladen, som tidigare var mörklila, har tappat sin färg. De är hårda och skålade uppåt. De nya bladen är små, hårda och läderartade. En sån här stickling är det svårt att få att överhuvudtaget gro.

En palettbladsplanta med dvärgväxt slutar att växa. Istället sätter den igång att alstra massor av små blad. Den ser ut som ett bananträd som någon träffande beskrev det.

Vad beror dvärgväxt på?

Ja det är inte riktigt klart, det verkar inte finnas några vedertagna teorier. Det förekommer däremot massor av spekulationer i olika forum: näringsbrist, dålig jord, allmän stress över förändringar, Provadobehandling, virus eller små mikrokvalster (typ spinn).

Wexthusets hemsida kan man läsa följande om dvärgväxt: ” kan bero på obalans i näring, brist på zink och bor. Virus kan också orsaka dvärgväxt, till exempel på palettblad. Tyvärr finns då ingen bot.”

I ett forum för Palettblad på Facebook hittade jag något annat intressant. En medlem i forumet skickade in blad från Palettblad med dvärgväxt till Jordbruksverket för analys och det kunde konstateras att alla blad hade vad man kallade för “falska spinnkvalster”. Dessa kvalster liknar vanliga spinnkvalster, men är mycket mindre (syns bara med lupp) och väver inte in växten i trådar. Däremot sprutar de in en giftig vätska i växten som leder till att bladen ändrar färg, eller avfärgas och får en hård, korkaktig yta. Växten kan också tappa blad.

Vad kan man göra åt dvärgväxt?

Eftersom det mest troligt är kvalster det handlar om så bör du placera växten i karantän då dessa sprids lätt mellan växter. Duscha igenom växten ordentligt. Kvalstren sitter på och under bladen. Sedan kan du testa att använda bladglansmedel, typ Parafinol. Det har effekt på kvalster/spinnkvalster. Undvik att spraya i sol, då växten kan få brännskador. Du behöver upprepa behandlingen för att medlet ska ha effekt.

Jag blev drabbad av dvärgväxt på ett Palettblad Gilda och har nu testat att klippa ned det helt för att det ska få börja på ny kula. Vi får se om det fungerar, jag återkommer med resultat.

Uppdatering några månader senare

Det fungerar jättebra att använda bladglansmedel för att bli av med dvärgväxten och det fina är att du enkelt kan göra ditt eget bladglansmedel. Det fungerar även mycket bra mot spinnkvalster. Här kan du läsa receptet.

Gilda till höger i fin form efter nedklippningen

Jag kan även säga att min Gilda som jag klippte ned helt blev av med problemet. Så båda metoderna fungerar fint. När du sprayar med bladglans kommer tillväxten av nya fina blad igång, men de fula hårda bladen blir sig aldrig mer lika. Dessa får du helt enkelt nypa bort.

Har du själv erfarenheter av dvärgväxt? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Vill du vara med i min mejlklubb?

Anmäl din adress här nedanför så får du 1-2 utskick per månad. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!

Annons

24 kommentarer

 1. Emma säger:

  Hej! Intressant inlägg! Flera av mina palettblad började växa konstigt precis innan sommaren. Jag fick dem som sticklingari höstas och hade dem stående i vatten (rätt så länge mao) innan jag satte dem i jord och efter det växte normalt till en början. Sen fick alla (tre olika varianter) massa smala blad som växte ut på stammen. Inga ”greningar” eller så, utan direkt ut från stjälken. Jag vet inte om det är det du menar med skålade uppåt? Märkte inget konstigt innan de utvecklade dessa smala blad. Ett av palettbladen har jag haft i flera år, de två andra fick jag som sagt i höstas men de växte inte konstigt när de bara stod i vatten så tror inte att ett ev kvalster skulle lomma från personen som jag fick dem av. Kan det vara nåt som kommer med jorden?

  Kul blogg f.ö.! Jag är inte med i växtgrupper på sociala medier så kul att få lite kunskap på detta sätt! ?

  Hälsningar Emma

  1. Blomfantast säger:

   Hej Emma,
   Med “skålade” menar jag att bladen blir hårda och skålade som en sked ungefär. Så har det blivit på China rose hos mig. Men jag har en Gilda som blev precis som du beskriver din. Den sprutade ut smala blad på stammen och såg helknasig ut. Den har jag testat att klippa ned helt nu för att se om det kan göra att den kommer tillbaka i normalt skick. Det spekuleras ju hej vilt vad dvärgväxt beror på, vissa funderar precis som du om det kan vara nåt med jorden.
   Men skulle det vara ett kvalster så är det ju nåt som kan drabba vissa växter ibland, till exempel spinnkvalster. Det kan bero på att de står för torrt och soligt. Till exempel brukar jag ofelbart få spinn på mina murgrönor om de står för varmt och soligt.
   Förhoppningsvis blir det klarhet i vad dvärgväxt beror på framöver.

   Ha det gott!
   /Bodil

 2. Hej!

  Jag är ny på palettblad och har precis budat hem mina första för att utöka samlingen. I ett av paketen låg så snällt en “bonusstickling” som säljaren skickade med (<3) och den var märkt: Wildfire flash, "fuling", en dvärgsort. Jag har försökt googla mig fram men hittar bara inlägg om dvärgväxt. Är dvärgväxt samma sak som dvärgsort?

  /Jessica

  1. Blomfantast säger:

   Nej det är inte samma sak. Dvärgväxt är ett slags sjukdom eller ohyra som ibland drabbar Palettblad. Dvärgsort innebär att det är ett sort av Palettblad som inte blir så hög. Någon mindre variant helt enkelt.

   1. Tusen tack för ditt snabba svar! 🙂

 3. Jan säger:

  Hej
  Hur gick det med dvärgväxten? Blev du av med det med hjälp av bladglansmedel?

  /jan

  1. Blomfantast säger:

   Yes, det funkar bra! Dvärgväxta blad blir aldrig sig lika igen, så dessa får man plocka bort efter hand. Men de nya bladen blir fina och precis som de ska!

 4. Matilda säger:

  TACK! Har äntligen förstått vad som hänt med mina palettblad! Har nästan drivits till vansinne och inte fattat varför de nya bladen är så små, gröna och hårda. Ska blanda ihop ditt recept på direkten. Hur länge behandlade du, och slutade du när den började växa normalt igen?

  1. Blomfantast säger:

   Jag förstår precis känslan av vansinne 🙂
   Jag sprayade nog ungefär en gång i veckan under 2-3 veckors tid. Sedan började de växa till sig och nya friska blad började dyka upp och då slutade jag med blandningen. De hårda bladen blir aldrig sig lika igen, men de är bara att plocka bort allteftersom det kommer nya fina blad.

 5. S säger:

  Tror du kumulus också funkar mot dvärgväxt, eller hade du hellre rekommenderat ditt bladglansmedel?

  1. Blomfantast säger:

   Jag använder själv inte kumulus eftersom jag tycker bladglans fungerar så himla bra mot spinn, så jag kan inte riktigt uttala mig. Tycker du att kumulus fungerar bra mot spinn? Isåfall tycker jag du ska testa att använda det mot dvärgväxt och återkomma med hur du tycker att det fungerar!

 6. Tina säger:

  Hur klippte du ner din Gilda? Klipper en bort precis alla blad osv för att få bort dvärgväxten? Är lite för nu för detta med att beskära för att förstå hur en ska göra ?

  1. Blomfantast säger:

   Hej Tina,
   Om du zoomar in på bilden längst ned och på Gilda som står längst till höger så kan du se var jag klippt. Det är nästan ända ner vid jorden. Kvalstren sitter på bladen så ska du få bort dem genom att klippa så måste alla angripna blad bort. Min Gilda var så pass drabbad att den fick göra en total omstart.
   /Bodil

 7. Anna säger:

  Bör man vara orolig för andra blommor som stått bredvid sina drabbade palettblad? Mina är precis som du beskriver ?

  1. Blomfantast säger:

   Ja lite orolig 🙂 Kvalster sprider sig ju gärna mellan olika växter som står nära varandra, men det verkar vara så att de gillar vissa växter mer än andra. Så det är nog mest om du har andra palettblad i närheten som du behöver vidta lite försiktighetsåtgärder med växtvårdande medel.
   /Bodil

   1. Anna säger:

    Tack för snabbt svar! 🙂 Jag kan känna mig hyfsat lugn för mina Westerlundar och gullrankor då? 🙂

    1. Blomfantast säger:

     Ja det tror jag. Dr Westerlund känns som den står emot precis allt och Gullranka verkar mer känslig för annat, typ trips.

     1. Anna säger:

      Va skönt att läsa! Nu har jag klippt ner mina paletter, tack för ett bra inlägg! ?

 8. Bladälskaren säger:

  HEJ!
  Tusen tack för ditt utförliga inlägg om dvärgväxt. Lyckades få det i mitt hem när jag köpte palettblad från en gårdsbutik hos en trädgårdsutbildning – så det är en så ovanlig åkomma så inte ens den skolan visste om att de hade det, säkert trodde även deras lärare att plantorna eleverna drivit upp skulle se ut så när de blivit större.. Jag hoppas nu kunna rädda alla mina paletter -vissa ser ut att ha det o andra inte. Men sprayar alla 65 krukor ändå…

  1. Blomfantast säger:

   Ja, det verkar vara lite förvirring kring det här med dvärgväxt.
   Jag tror du får till dina plantor. Mycket jobb med 65 krukor, men det är det värt 🙂
   /Bodil

 9. Helena säger:

  Hej! Jag har drabbats av detta elände på mina palettblad. De började se konstiga ut redan efter sommaren, men jag hade fullt upp med liten bebis och blommorna fick vara. Nu tog jag tag i det och insåg att HJÄLP! jag har ohyra!! Jag har alltså haft falsk spinn i minst 5 månader! De har hunnit sprida sig överallt, pga har flyttat runt palettbladen också. De senaste 3 dagarna har jag nu slängt 20 plantor. Och duschat av och sedan sprayat din blandning på de viktiga utvalda som (förhoppningsvis) får stanna.
  Det jag nu är orolig för är att de falska spinnkvalstren finns i fönstren/omgivningen och kan överleva länge utan någon växt i närheten?Och sedan när jag köper nya växter kommer problemet tillbaka!
  Farbror Grön skrev i alla fall ang vanliga spinnkvalster att de kan överleva ett år i fönstret (vinklar och vrår), de går typ i dvala, och sen när du placerar nya växter där (i hans fall gurkor) så sprider de sig igen. Jag tänker att det kanske är lika med falska spinnkvalster, eftersom de verkar vara så svåra att bli av med. Jag hittar ingen information om det här när jag försöker googla. Vet du ifall detta är något jag ska vara orolig för?

  1. Blomfantast säger:

   Det där med att de går i dvala undrar jag. När jag läser på i skrifter för växtskydd från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) så står inget om att de skulle gå i dvala och överleva ett år. SLU rekommenderar att man desinficerar ytan i fönstret. Så städa igenom fönstret och sprita av så tror jag att du kan vara lugn. Så brukar jag göra och det har fungerat bra.
   Det är en bra strategi att spara de växter som du helst vill ha kvar, annars blir det övermäktigt. Regelbundna avduschningar av växtens bladverk (var särskilt noga med undersidan av bladen) och sen på med växtvårdsmedel. Vissa växter kan du klippa skott av. Det kan kännas mer lätthanterligt att bli av med kvalster på en liten stickling. Den kan du enkelt tvätta av i hård stråle under vattenkranen varje dag under ett par veckor utan att det känns jättejobbigt.
   /Bodil
   /Bodil

   1. Helena säger:

    Tusen tack för snabbt svar!! Det känns lugnande att lösa det du skriver. Jag har torkat av och desinficerat fönstren, så då har jag gjort rätt.
    Under tre veckor framöver tänkte jag spraya växterna på nytt med vatten-såpa-paraffinolja-bladningen, en gång i veckan. Bör jag alltså duscha av dem varje gång också innan jag sprayar?
    Orkidéerna klippte jag ner blomstänglarna på (snyft), tog bort barkjorden och dränkte helt i såpvatten någon timme innan jag duschade och sprayade. Kan jag plantera om i ny barkjord tro? Eller är det bättre att låta dem vara luftiga ett tag framöver och bara ha i hink/kruka med liten vatten i botten, så att jag lättare kan spraya hela växten inkl rötterna?

    1. Blomfantast säger:

     Ja kör en avduschning innan. Det kan kännas jobbigt med större växter, men det gör faktiskt susen eftersom man spolar bort eventuella kryp.
     Trist med orkidéblommorna, men det var nog nödvändigt. Det är så knökigt när det gömmer sig kvalster i själva blommorna. Avvakta du barkjord till du har kört igenom ditt program, det blir ju precis som du säger mycket enklare att spraya växten.
     /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *