Dvärgväxt hos Palettblad

Dvärgväxt hos Palettblad

Har du någon gång varit med om att ditt Palettblad slutat växa och fått ansamlingar av små täta blad med hård konstig yta på bladen? Då har ditt Palettblad mest troligt drabbats av dvärgväxt.

Dvärgväxt är en klurig sak att beskriva. Gör man en sökning på Google så hittar man nästan inget om denna konstiga åkomma. Om du däremot går in i något av palettbladsforumen på Facebook så kommer du att hitta många förtvivlade palettbladsägare.

För det knepiga är att det finns väldigt lite känt om vad som orsakar växtsjukdomen, så spekulationerna om vad det beror på är många i forumen.

Hur vet man att Palettbladet har drabbats av dvärgväxt?

Bladen tappar sin intensiva färg och bleknar. Det gör ju Palettblad naturligt under vintern, men dvärgväxt händer även om Palettbladet står i full sol under sommaren och de bleknar på ett annat sätt. På China rose liksom blöder färgen bort.

Till vänster normala Palettbladssticklingar China rose, till höger stickling från China rose med dvärgväxt

Bladen blir hårda och läderartade och skålade uppåt. Bladen varken ser ut eller känns som de ska längre. På bilden ovanför ser du till vänster helt normala sticklingar av China rose. Vissa är lite vinterljusa, men bladen känns så där mjuka och halvsladdriga som de ska. Till höger ser du en stickling från ett Palettblad med dvärgväxt. Bladen, som tidigare var mörklila, har tappat sin färg. De är hårda och skålade uppåt. De nya bladen är små, hårda och läderartade. En sån här stickling är det svårt att få att överhuvudtaget gro.

En palettbladsplanta med dvärgväxt slutar att växa. Istället sätter den igång att alstra massor av små blad. Den ser ut som ett bananträd som någon träffande beskrev det.

Vad beror dvärgväxt på?

Ja det är inte riktigt klart, det verkar inte finnas några vedertagna teorier. Det förekommer däremot massor av spekulationer i olika forum: näringsbrist, dålig jord, allmän stress över förändringar, Provadobehandling, virus eller små mikrokvalster (typ spinn).

Wexthusets hemsida kan man läsa följande om dvärgväxt: ” kan bero på obalans i näring, brist på zink och bor. Virus kan också orsaka dvärgväxt, till exempel på palettblad. Tyvärr finns då ingen bot.”

I ett forum för Palettblad på Facebook hittade jag något annat intressant. En medlem i forumet skickade in blad från Palettblad med dvärgväxt till Jordbruksverket för analys och det kunde konstateras att alla blad hade vad man kallade för “falska spinnkvalster”. Dessa kvalster liknar vanliga spinnkvalster, men är mycket mindre (syns bara med lupp) och väver inte in växten i trådar. Däremot sprutar de in en giftig vätska i växten som leder till att bladen ändrar färg, eller avfärgas och får en hård, korkaktig yta. Växten kan också tappa blad.

Jag misstänker att vi kommer att höra med om det här framöver, för antalet palettbladsnördar bara ökar och med det antalet fall av dvärgväxt.

Vad kan man göra åt dvärgväxt?

Ja det är ju ohyggligt svårt att svara på, eftersom orsaken inte är ordentligt fastställd. Men innan man kastar en växt kan man testa lite olika saker, för är det ett kvalster så kan det gå att få bukt med problemet.

Är det kvalster det handlar om så bör du placera växten i karantän då dessa sprids lätt mellan växter. Duscha igenom växten ordentligt. Kvalstren sitter på undersidan av bladen. Sedan kan du testa att använda bladglansmedel, typ Parafinol. Det har effekt på kvalster/spinnkvalster. Undvik att spraya i sol, då växten kan få brännskador. Du behöver upprepa behandlingen för att medlet ska ha effekt.

Jag blev drabbad av dvärgväxt på ett Palettblad Gilda och har nu testat att klippa ned det helt för att det ska få börja på ny kula. Vi får se om det fungerar, jag återkommer med resultat.

Har du själv erfarenheter av dvärgväxt? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Vill du vara med i min mejlklubb?

Anmäl din adress här nedanför så får du 1-2 utskick per månad. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!5 thoughts on “Dvärgväxt hos Palettblad”

 • Hej! Intressant inlägg! Flera av mina palettblad började växa konstigt precis innan sommaren. Jag fick dem som sticklingari höstas och hade dem stående i vatten (rätt så länge mao) innan jag satte dem i jord och efter det växte normalt till en början. Sen fick alla (tre olika varianter) massa smala blad som växte ut på stammen. Inga ”greningar” eller så, utan direkt ut från stjälken. Jag vet inte om det är det du menar med skålade uppåt? Märkte inget konstigt innan de utvecklade dessa smala blad. Ett av palettbladen har jag haft i flera år, de två andra fick jag som sagt i höstas men de växte inte konstigt när de bara stod i vatten så tror inte att ett ev kvalster skulle lomma från personen som jag fick dem av. Kan det vara nåt som kommer med jorden?

  Kul blogg f.ö.! Jag är inte med i växtgrupper på sociala medier så kul att få lite kunskap på detta sätt! 😊

  Hälsningar Emma

  • Hej Emma,
   Med “skålade” menar jag att bladen blir hårda och skålade som en sked ungefär. Så har det blivit på China rose hos mig. Men jag har en Gilda som blev precis som du beskriver din. Den sprutade ut smala blad på stammen och såg helknasig ut. Den har jag testat att klippa ned helt nu för att se om det kan göra att den kommer tillbaka i normalt skick. Det spekuleras ju hej vilt vad dvärgväxt beror på, vissa funderar precis som du om det kan vara nåt med jorden.
   Men skulle det vara ett kvalster så är det ju nåt som kan drabba vissa växter ibland, till exempel spinnkvalster. Det kan bero på att de står för torrt och soligt. Till exempel brukar jag ofelbart få spinn på mina murgrönor om de står för varmt och soligt.
   Förhoppningsvis blir det klarhet i vad dvärgväxt beror på framöver.

   Ha det gott!
   /Bodil

 • Hej!

  Jag är ny på palettblad och har precis budat hem mina första för att utöka samlingen. I ett av paketen låg så snällt en “bonusstickling” som säljaren skickade med (<3) och den var märkt: Wildfire flash, "fuling", en dvärgsort. Jag har försökt googla mig fram men hittar bara inlägg om dvärgväxt. Är dvärgväxt samma sak som dvärgsort?

  /Jessica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *