Gör det själv och andra tips och trix

Växtgardin uppdatering

Usch vad det är svårt att få till bra kort mot fönster! Men även om bilden är sisådär och gubbens grill utanför fönstret stjäl fokus, så får ni nog en uppfattning om hur min växtgardin ser ut i nuläget.

Den växer verkligen på fint. Tanken är att den ska rama in hela fönstret och det känns faktiskt inte som ett sånt avlägset mål längre. Jag kan inte nog rekommendera Gullranka till växtgardinsprojekt, för den växer verkligen så det knakar. Min är en Gullranka Marble Queen, men den står för mörkt för att bladen ska få de där riktigt tjusiga vita inslagen.

Jag kan också rekommendera att välja en planta med flera sticklingar, så att växtgardinen blir tjock med flera utlöpare.

Förövrigt så ser du min maffiga Dr Westerlund längst till vänster, den producerar sticklingar på löpande band!

Fästa växtgardinen

Jag har fått en del frågor om hur jag fäster min växtgardin. Det är inga specialfästen utan enklast möjliga. Jag vill ha så dolda fästen som möjligt så jag använder mig av stark tunn björntråd som jag spänt mellan krokar (se min skiss).

För att växten ska börja växa uppför tråden så gör jag en liten ögla av samma tråd och knyter fast löst runt ett bladfäste och fäster i växtstödet/tråden. Det behövs bara en ögla som stöd för första bladet, för sedan är det bara att vika in bladen mot tråden allteftersom Gullrankan växer. När växtgardinen tagit sig upp till tråden över fönstret så kan du ta bort stödöglan, då behövs den inte längre.

Vill du vara med i min mejlklubb?

Du får 1-2 utskick per månad med tips och trix. Inget spammande, bara härligt växtnörderi!

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *