Inredning

Fixa en tavelvägg med växter

Tavelväggar har varit populärt ett längre tag och det är förståeligt. Det är härligt att få visa alla sina favoritmotiv i en samling. Använder du standardramar är det dessutom lätt att byta ut motiven när du tröttnat. Då blir tavelväggen som ett levande konstverk som hela tiden förändras.

Själv gillar jag att blanda upp tavelväggen med fler saker än tavlor. Det ger liv åt väggen och gör den mindre strikt. Särskilt fint tycker jag det är att smyga in växter i tavelsamlingen. Både som motiv och i levande form.

I bilden ovanför ser du min tavelvägg. Jag bygger ut den lite i tagen, men så här ser den ut i nuläget. Det blev en konstig vinkel på bilden, men det var så svårt att undvika mycket blänk i tavelglasen.

Hur gör man en tavelvägg?

Man kan förstås göra precis som man själv vill och tycker är snyggt, men här kommer några tips på hur man kan tänka.

Tänk linjer

Håll en linje upptill eller upptill för att få en mer harmonisk tavelvägg. Det är också mer vilsamt för ögonen om du gör mellanrummen mellan tavlorna lika stora. Placera ut tavlorna på golvet innan du börjar spika, så att du vet var du vill ha varje tavla.

Mitten

Låt mitten av tavelväggen befinna sig i ögonhöjd. Det är vanligt att man placerar tavlorna för högt och får speja upp mot motiven.

Harmonisera

För att tavelväggen inte ska ge ett för rörigt intryck kan du ha harmoniserande motiv eller använda ramar i samma färg.

Blanda upp

Blanda gärna in andra vackra förmål i tavelväggen. Växter mjukar upp och är hur tjusigt som helst som komplement till tavlorna. Vägghängda vaser och krukor är perfekta att använda.

Eller så struntar du i alla regler och gör en härligt bohemisk tavelvägg som i bilden ovan. Det är himla fint det också, men det kräver ju ett gäng tavlor.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *