Blomfantast tipsar

Ett boktipsarinlägg

Förutom växter så älskar jag böcker. Jag både lyssnar och läser fysiskt, allt funkar! Att lyssna på böcker gillar jag för att det går att få lite gjort under tiden, samtidigt är det emellanåt härligt att sjunka in i en fysisk bok och få skapa rösterna i sitt eget huvud.

Min läsfåtölj! Det enda jag saknar är ett litet bord där jag kan ställa en kopp kaffe eller ett glas vin.

Jag tycker jag konsumerar mindre och mindre överlag, men just böcker tycker jag verkligen om att köpa. Jag vet inte varför det är så, man kan ju lika gärna låna på biblioteket, men jag känner mig rik på nåt sätt när hyllorna fylls på! Jag kan gå där och dra fingrarna längs hyllraderna av lästa böcker, ta ut nån bok på måfå och bläddra lite. Det är njutning!

Här kommer några tips på böcker jag läst i sommar och som jag gillat. Både skönlitterära böcker och växtböcker.

Karin Smirnoff – Jag for ner till Bror och Vi for upp med mor

Det här är min bästa läsupplevelse på år och dag! Tänk att det här är Karins debutböcker, hon var 54 år när hon blev utgiven och det är så fulländat redan från början. Hon har ett speciellt språk, hon drar ihop ord och använder inte gärna punkt och komma. Kan tyckas irriterande från början, men när man kommer in i rytmen så hör man den västerbottniska dialekten klinga genom orden. Det är ju så där vi pratar här uppöver, drar ihop ord och meningar.

Själva handlingen är egentligen ganska mörk. En tragisk familjehistoria som nystas upp genom berättaren. Men trots det svarta så lyser humoristiska ljusglimtar igenom. Det här är två böcker som jag verkligen rekommenderar. Det ska visst bli tre böcker i serien och nu längtar jag efter fortsättningen!

Per Anders Fogelström – Stadserien

I sommar läste jag om serien för femte gången tror jag. Ska jag välja favoritböcker genom alla tiders läsning så kommer de här fem böckerna i toppen. Det är de bästa böcker jag vet!

De är ju skrivna på 1960- och 70-talen och borde kunna kännas utdaterade, men det gör de inte. Tvärtom! De skulle kunna ha varit skrivna idag. I böckerna får vi följa Stockholms industrialisering och utveckling från 1800-talets slut fram till 1970-tal genom en familj. Personporträtten är så otroligt fina. Man känner med de här människorna. Gråter en skvätt och ler glatt om vartannat.

Jag kan rekommendera ljudboksinläsningen av Helge Skoog. Så himla bra!

Elisabeth Svalin Gunnarsson – I min trädgård vill jag vara Karin

Jag har ju blivit lite smått biten av Carl Larsson, eller det är väl snarare Karin Larsson, vilket nog har märkts i en del inlägg. Den här boken är en genomgång av den fantastiska trädgård som Karin skapade i Sundborn. Ett kapitel behandlar krukväxterna i hemmet. Här finns handfasta tips och många DIY. Min bok börjar bli rejält tummad och som du ser på bilden har jag lappar för “viktiga sidor”.

Lars lerin – Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur

Jag älskar Lars Lerin. Det gäller både hans konst, det han skriver och den härliga person som man mött i TV och radio. Den här boken är ett slags möte mellan honom och Carl Larsson. De är båda mästare inom akvarellmåleriet, de borde väl ha mycket gemensamt? Inte så värst mycket visar det sig. De är så olika som två personer kan vara, men det blir ändå en intressant parallellhistoria där Lars Lerin väver ihop sitt liv med Carl Larssons liv.

Boken innehåller målningar och brev av både Carl Larsson och Lars Lerin.

Kul fakta för en bok- och växtnörd

Visste du att den store författaren Leo Tolstojs son, Lev Tolstoj, blev behandlad av Dr Ernst Westerlund? Alltså den Dr Westerlund! Lev Tolstoj gifte sig till och med med Westerlunds dotter och det finns många ättlingar till dem i Sverige, till exempel sångerskan Victoria Tolstoy.

Här hittar du böckerna (reklamlänkar till Bokus)

Karin Smirnoff – Jag for ner till bror

Karin Smirnoff – Vi for upp med mor

Per Anders Fogelström – Mina drömmars stad

Elisabeth Svalin Gunnarsson – I min trädgård vill jag vara Karin

Lars Lerin – Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *