Krukväxter

Några ord om murgröna

Det är rätt många som skriver i olika växtforum att de tycker att murgröna är en knepig växt att lyckas med. Jag har tagit död på ett antal murgrönor under åren, men tycker numera att det är en lättskött växt. Allt handlar om placeringen.

Står den fel så kan den vissna från en dag till en annan och bli rena spinnmagneten.

Rätt placering

A och O är att undvika soliga och varma fönster. Står den för soligt så torkar den lätt och vissnar. Dessutom drar den gärna till sig spinnkvalster. Du kan märka att ett spinnangrepp är på gång genom att bladen blir matta och få en lite silvrig ton.

Märker du att du har början på ett spinnangrepp får du vara snabb med att ta till åtgärder för att få bukt med det, annars har du snart en helt invävd planta. Här är mitt bästa tips för att mota bort spinnkvalstren.

Allra bäst tycker jag att mina murgrönor trivs en bit in i rummet. Det fungerar till och med att placera den rejält skuggigt, dit solens strålar sällan når. Den växer inte så snabbt om den står så pass mörkt, men den överlever.

Håll jorden fuktig

Murgröna ogillar att torka ut. Då svarar den direkt med vissnade och ihoptorkade blad. Så se till att hela tiden hålla jorden lätt fuktig, utan att övervattna förstås. Och ge den gärna en liten dusch med sprayflaskan med jämna mellanrum.

Växa i vatten

murgröna i vas

Sticklingar av murgröna är lätta att vattenrota. Du behöver inte ha bråttom med att plantera dem i jord, för de trivs fint att stå i vatten. De växer inte så mycket, men rankorna håller sig gröna och fina. Dessutom tycker jag det är tjusigt att se hur rötterna utvecklas.

Murgröna som växtgardin

Murgröna som växtgardin hemma hos Carl och Karin Larsson

Det ser så vackert ut med murgröna som en skir växtgardin i ett fönster. Men för att lyckas med det tänker jag att det måste vara ett skuggigt fönster i norr. Annars kommer det ofelbart leda till en ihoptorkad planta och spinnangrepp.

Tips – prenumerera på nya inlägg!

Om du inte vill missa när nya inlägg publiceras så är mitt tips att du prenumererar på nya inlägg. Då får du hela det nya inlägget rakt i din mejl så snart jag publicerat det. Väldigt smidigt!

Läser du på din mobil kan du anmäla dig för att prenumerera nedanför det här inlägget, läser du på dator anmäler du dig till höger om inlägget.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *