Gör det själv och andra tips och trix Odla på fönsterbrädan

Helgtips – Odla tomat med barnen!

Här kommer ett roligt odlingstips jag gjorde med min 7-åring för några veckor sedan. Odla tomatplantor från tomat du har hemma i kylskåpet! Det fina är att det går så snabbt, det brukar vara uppskattat av barnen som oftast vill ha snabba resultat!

Så här gör du

Skär tomaten i skivor. Vi valde körsbärstomat.

Fyll ett litet tråg med jord och fukta med en sprayflaska. Vi använde en snabbmatslåda med plastlock som man ibland får i affären. Perfekt till små odlingar!

Lägg skivorna på jorden och tryck till så att de får ordentlig kontakt med jorden.

På med locket!

Placera i ett ljust fönster.

Efter en vecka så ser det ut så här! Små skott skjuter upp överallt.

Tomatskivorna möglar oftast när de multnar ner, men bli inte bekymrad över det. Det försvinner efter hand.

De växer ganska tätt fröna, så gallra ut efter hand. När skotten blivit lite större är det dags att skola om dem till en egen plats. Jag använder torvbriketter, de är enkla att sticka ned de små späda plantorna i!

Ett par veckor senare så ser plantorna ut så här! Nu är det snart dags för dem att få flytta till en liten kruka.

Så där ja, klart!

Fler artikeltips om att odla från det du har i kylskåpet:

Annons

2 kommentarer

 1. Kerstin Bengtsson säger:

  Jag följde ditt tips och skar en tomatskiva från en kvisttomat jag hade hemma. Det var direkt efter att jag läst om det hos dig. Nu i början på augusti har jag meterhöga frodiga tomatplantor i en rabatt och massor av kvisttomatkart. Om det håller sig varmt och vi vattnar tillräckligt kommer jag att få en rejäl skörd kvisttomater från den enda tomatskivan. Det var ett jättebra tips och jag är så glad att jag följde det.
  Kerstin

  1. Blomfantast säger:

   Vad roligt att höra Kerstin! Jag är själv helt förvånad hur bra det funkade! En liten körsbärstomat blev till plantor till halva släkten 😀 Och bäst av allt, det blir ju faktiskt tomater på plantorna.
   /Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *