Krukväxter

Grönt Kulturarv i kruka

Märkningen Grönt kulturarv är ett varumärke som förvaltas av SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet). Det handlar om att bevara och förvalta växtarter som funnits i Sverige sedan en lång tid tillbaka. Det gäller inte bara krukväxter utan det mesta som kan odlas, till exempel perenner, bärbuskar och fröer.

Under ett par år inventerade man Sveriges krukväxter genom Krukväxtuppropet. I nuläget är det sex krukväxter som kvalat in och får märkas Grönt kulturarv, alla är olika varianter av pelargoner.

Dr Westerlund

Jag blev så glad när jag såg att min favoritpelargon alla kategorier finns med på listan, Dr Westerlund. Jag tröttnar aldrig på den. Den är så tacksam att odla och går att göra så mycket med. Den är fin som buskig planta, men också hur tjusig som helst när man stammar upp den som ett träd. Sen älskar jag doften!

Rosengeranium, eller Pelargonium graveolens som är det latinska namnet, har funnits i Sverige sedan 1700-talet. Sitt nuvarande namn fick den genom att den på sin tid kände Doktor Westerlund rekommenderade sina patienter att ha växten i sovrummet. Den goda doften ansågs ha en lugnande inverkan.

Drottningminne

Pelargonen Drottningminne

Bland de sex växterna hittade jag också Pelargon som kallades Drottningminne. Jag hajade till lite eftersom det i den by jag är uppväxt i finns en liten gård som heter just Drottningminne. När jag läste på mer så upptäckte jag att den här pelargonsorten kommer från just den gården!

Pelargonen Drottningminne har gått i arv och funnits i obruten följd på gården sedan 1930-talet. Himla häftigt!

Mårbackapelargoner i min sommarstuga.

Jag brukar ju ha fönstret fullt av Mårbackapelargoner i min sommarstuga och min stuga ligger just i den lilla byn där gården Drottningminne finns. Nu tänker jag att jag ska ha några av pelargonen Drottningminne där också, tänker att det blir fint på nåt sett.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *